sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

HELMAT OVEN VÄLIIN

En osannut oikein odottaa mitään Moskovalta, mutta ihastuin siihen ensi hetkestä. Se ei hienostele, teeskentele tai ole olevinaan. Se on aito ja koskettava. Pitäen sisältään niin paljon kaunista, että ei meinaa perässä pysyä. Tämän päivän saldo oli 20 käveltyä kilometriä ja monta metromatkaa. Saimme pintaraapaisun Punaisesta torista, GUM-tavaratalosta, St. Basilin kirkosta, Kremlin muureista, Cafe Pushkinista, Arbatista ja Moskovan valoista. Luojan kiitos, huomenna vielä yksi Moskova päivä jäljellä. Mentävä sellaista vauhtia, että välillä jää helmat oven väliin.
 

Aloitimme kierroksen oikeutetusti Punaiselta torilta. Päivä oli kuuma, joten oli käytävä ostamassa juomista. Näin ollen päädyimme ensimmäiseksi GUM-tavarataloon. Punaisen torin itäisen reunan melkein kokonaan peittävä GUM rakennettiin vuosina 1890–1893 Se on rakenteeltaan katettu kauppakeskus, jota halkoo kolme pitkää sisäkatua ja kolme lyhyempää poikkikatua. 

Vuoden 1917-vallankumouksen jälkeen tavaratalo valtiollistettiin. Kaupallinen toiminta jatkui vuoteen 1928, jolloin Stalinin komitea sai rakennuksen käyttöönsä, ja se toimi sen jälkeen toimistorakennuksena. Vuodesta 1932 rakennus toimi Stalinin itsemurhan tehneen vaimon Nadeždan ruumiin mausoleumina, ja sitä käytettiin Punaisen torin paraatien propagandakeskuksena. Vasta vuonna 1953 tavaratalo avattiin uudelleen kaupalliseen käyttöön. Jäin miettimään, että siirrettiinkö Nadezda jonnekin, vai onko GUM:n kaapeissa luuranko kätkettynä?

Nykyäänkin GUM on eräs Moskovan tärkeimmistä tavarataloista ja sinne on sijoittunut lähinnä kansainvälisten luksusbrändien myymälöitä.
 
Juotuamme juomamme GUM:n kahvilassa, suuntaamme kohti yhtä kauneimmista näkemistäni kirkoista eli Puhaisen torin ikonista St. Basilin katedraalia. Kirkko ei pidä sisällään isoa kirkkosalia, vaan se on kuin pienten kappeleiden keskittymä. Jokainen tila ihan oman näköisensä. Kirkkotaiteen ystävän juhlapäivä.

 Olin ajatellut meidän käyvän katsomassa myös Leniniä mausoleumissaan, mutta jono osoittautuu liian pitkäksi asian tärkeyttä vasten. Luemme sen sijaan mielenkiinnolla mitä se vaatii, että on päivittäin ihmisten katseltavana vielä vuosia kuolemansa jälkeen. Olisikohan Lenin itse oikeasti toivonut tällaista?

"Leninin kuollessa 21. tammikuuta 1924 ei vielä ollut suunnitelmia säilyttää hänen ruumistaan pidemmälle kuin oli tarpeellista, jotta lukuisa surevien kansalaisten joukko olisi jättänyt jäähyväisensä bolševikkijohtajalle. Kuitenkin jo tammikuun aikana syntyi ajatus palsamoimisesta, jota varten koottiin asiantuntijoiden joukko pohtimaan keinoja estää ruumiin pilaantuminen. Aluksi tätä yritettiin jäädyttämällä ruumis, mutta tulokset olivat huonot. Lopulta päädyttiin koostumukseltaan salaisena pidettyyn liuokseen, jota ruiskutettiin ruumiin soluihin. Vuosikymmenten kuluessa muumiointimenetelmässä on tehty parannuksia, ja nykyään arvioidaankin, että ruumista ei enää uhkaa mikään ainakaan sataan vuoteen, jos käsittelyä jatketaan.

Kahdesti viikossa mausoleumin laborantit käsittelevät muumion konservointiaineella, joka pitää ihon kimmoisena. Kerran vuodessa mausoleumi suljetaan, ja ruumis käytetään ulkona mausoleumista laboratoriossa, jossa se upotetaan kauttaaltaan preservointiliuokseen. Kolmen vuoden välein muumiolle vaihdetaan uusi puku ja kravatti. Ennen toista maailmansotaa ruumis oli puettu sotilaspukuun, mutta nykyään käytetään tummaa juhlapukua."

Pohdimme lukemaamme kahvila Pushkinin kattoterassilla. Samaan aikaan ulkopuolella mellakkapoliisit asettuvat asemiinsa, sillä oppositio on uhmaamassa mielenosoituskieltoa. Kahvin jälkeen lähimetrot on suljettu ja mielenosoittajia alkaa ilmestyä paikalle. Poistumme vähin äänin hetkeksi huilaamaan pilvenpiirtäjäämme.
  
Hetken huilattuamme jatkamme kaupunkiin tutustumista. Moskovan metroasemat ovat kauniita ja tällä kertaa myös metron vaunuissa tapahtuu. Ensimmäiseen vaunuun sattuu viulunsoittaja. Seuraavaksi asemalle saapuu taidevaunut. Näin päädymme Arbat kadulle ihmettelemään katusoittajia ja taiteilijoita työssään.


Ilta on jo pitkällä, kun kävelemme vielä takaisin Punaiselle aukiolle odottamaan illan pimentymistä ja valojen syttymistä aukiolle.  On vieläkin niin lämmintä. Kuuluu kaupungin äänet. Ja meille loistaa valot Moskovan.

 Hyvää yötä!

5 kommenttia:

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kiitos kun sain olla mukana seuraamassa varsin mielenkiintoista lomareissuanne, monta mielenkiintoista paikkaa ja tunnelmaa...Moskovassa en olekaan käynyt...aikoja sitten kyllä Jaltalla, Sotshissa ja silloisessa Leningradissa, Moskova näyttää mielenkiintoiselta voisin hyvin harkita viereailevani siellä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Olen suorastaan hämmentynyt. Mielikuvani ankeasta ja rumasta Venäjästä on nyt saanut kadota. Sosialistista realismia on tarjolla kovin vähän. Jossakin kai sitäkin lajia on oltava, mutta nämä kaupunkien keskustat on kyllä sitä aikaa edeltävässä loistossaan. Onneksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet Moskovan hintatasosta. On kuulemma aika kallista nykyisin. Kävin Moskovassa joskus seitkytluvulla ja oli silloin edullista. Oli hieno kaupunki jo tuolloin. Olisi kiva uusia vierailu. Hienoja kuvia taas ja kiva kun viitsit postailla.

anumorchy kirjoitti...

Osaatteko te venäjää vai pärjääkö siellä ihan englannilla?
Olen kuullut että moskovalaiset olisivat tympeitä turisteille. Onko totta?

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi: Ei täällä ole kallista. Kallein ruoka meiltä neljältä oli tänään ja maksoin 50€, halvimmillaan olemme syöneet kaikki neljä 18€:lla. Ruokakaupasta on haettu eväitä. Vaateliikkeissä on isot ALE:t. Mies ja tytöt ovat ostelleet urakalla. Minä itselleni yhden mekon ja se maksoin 8€:). Metrokortti kolmelle päivälle maksoi 6€/hlö ja olemme totisesti käyttäneet sitä koko rahan edestä. Eli varsin edullinen suurkaupunki minusta.

Anu: Ei osata venäjää, eikä paikalliset aina englantia, mutta jotenkin vain koko ajan toimeen tullaan. Venäläisten ensivaikutelma on tympeä, mutta eivät he oikeastaan ole. Aina autetaan. Meistä on vain superihanaa, että "apua" ei tyrkytetä ja kaupoissa ja joka paikassa saa kulkea rauhassa ilman tyrkyttämistä.