keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

VOIHAN VENÄJÄ

Kun ajaa noin 1700 km Kostromaan ja jatkaa sieltä sellaisen 20 km metsään, löytää itsensä Sumarokovskayan hirvitilalta. Lippuluukulla kielet ei kohtaa. Mutta hetken päästä paikalle polkee hirvien liikehdintää vuodesta 1976 asti tutkinut Moskovan instituutin tutkija ja ottaa perheesi yksityiskierrokselle. Tunnin aikana opit enemmän hirvistä kun kaikkina kouluvuosina yhteensä. Vaikkapa sen, että hirvet eivät pure, sillä niillä on vain alahampaat?! Ja sen, että näiden liikehdintää on hankala tutkia, koska ovat niin leimaantuneita ihmiseen. Mutta juuri sen vuoksi  ne tulevat joka aamu lypsettäväksi ja maitoa käytetään jonkun arvoitukseksi jääneen sisäelinsairauden hoitoon. Hirrrveän mielenkiitoista.Sitten pitelimme sadetta ikivanhassa talossa Volgan varrella. Naapurissa oli St Ipatyn luostari, josta lähtee Romanovien taru liikkeelle. Vuonna 1613, 17-vuotias Mikhail Romanov asusteli luostarin punaisessa huoneessa. Eräänä päivänä hänelle tuli sana siitä, että nyt hänestä tehdään Tsaari. Siitä lähtien jokainen itseään kunnioittava Romanov kävi vierailulla Ipatyn luostarissa. Katsoimme luostarissa käydessämme filmatisoinnin Tsaari Nikolas II:n ja hänen perheensä vierailun luostarissa vuonna 1913. Silloin kun Romanovien taru kävi jo kohti loppuaan. Kostroma on Romanovien kaupunki.


Sisäänkäynti majapaikkaan.
Tyttöjen huone on skandinaavisempi, meillä tällainen venäläinen väritys. 


Mummon pullapuodista napataan rahakapullat iltakahvin kaveriksi. 

Koko yön sataa. Aamulla kuuntelen pienessä keittiössämme vesipannun vislausta. Matkaväsymys alkaa hiipiä mekon alle. Mitä jos koko päivänkin sataa? Netti ei toimi ja blogi on jäänyt päivittämättä. Isäntäväeltä olemme saaneet vinkin käydä Yaroslavl:ssa Rostoviin mennessä. Näin teemmekin. Yaroslavl:ssa tuulee, mutta ei sada. Kirkot seisovat vieri vieressä, mutta keskitymme maallisempiin. Mitä matkalainen tarvitsee: toimivan netin, täyden vatsan ja tyhjän rakon. Hyvä on, pala kakkua ja kahvi kaupan päälle ei haittaa yhtään. Kuvia on, mutta taitaa tulla ilman niitäkin varsin kukarikas postaus.

Sitten saapuu se päivän vau-efekti. Kurvaamme Rostovin kotimme pihaan. Pieni punainen mökkimme seisoo kaupungin Kreml pihan toisen aidan takana ja pihan toisessa laidassa on punainen portti. Portilta vie ruohoittunut polku Nero-järven rantaan. Tummien pilvien välistä paistaa kultainen aurinko. Ajatukseni siitä, että käymme vain ulkopuolia katselemassa, väistyy. Rostovin Kreml on hieno ja sen muurit on pakko kiertää.


Meidän punainen pieni mökkimme.


Toisella puolen pihaa on Kreml ja toisella Nero-järvi. Sijainti ei tästä kyllä voi paremmaksi muuttua:).

  

Alhaalla keittiö, kylppäri ja tyttöjen huone. Ylhäällä meidän parvi. Toisessa ikkunassa Kreml näkymä ja toisessa pihlajan järven edessä<3.Nämä dramaattiset pilvet ja niiden välistä paistava kultainen aurinko. Vuorotellen kylmä ja sopiva. Meillä on ihan liian vähän vaatetta tälle reissulle. Helleaaltoa seurasi Siperian jäätävät tuulet. Vai mitkä lie. Kaunista on kuitenkin. Tämä iltakin kuin mikäkin maailman seitsemäs ihme.


  Maksamme sisään luostariin. Lipuissa on valinnanvaraa. Valitsen siis muurikävelyn. Kannatti. Se muuten kannattaa aina!


En sano, että olemme saaneet luostareista nyt tarpeeksi, sillä huomenna olemme matkaoppaani mielestä Venäjän pyhimmässä. Sanon kuitenkin, että tälle päivälle on luostari- ja kirkkokiintiö täynnä. Kävelemme takaisin kotiin rannan kautta. Muurin taa jää monta kirkkoa. Kirkkoja piisaa myös muurin ulkopuolelle. Ja koteja rähjäisistä runsaisiin. Oletko koskaan ajatellut matkustavasi Venäjälle? Kannattaisi. Tällaista matkaa en muista monesti kokeneeni. Voihan Venäjä. Olet <3.

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mielettömän kauniita paikkoja , ja nuo pikku vauvahirvet, ihania:) On teillä kyllä taas ollut mahtava matka:)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Eniten on yllätänyt kaikki. Ja hävettänyt omat ennakkoluulot. Oli aikakin tarttua ttä hirveä sarvista.

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kovin on matkallanne ollut kauniita paikkoja, hauska päästä niihin näin tutustumaan. Varmasti matkaltanne jää matkakärpänen kenties palata uudelleen ja nähdä lisää Venäjää, ennakkoluulothan ne juuri usein rajoittavat ja luovat vääriä mielikuvia meille, kiva että matkanne on ollut onnistunut.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Me kävimme jonkin verran Venäjällä siinä 90-luvun alkupuolella. Nyt onkin hämmentävää yrittää muistaa, että oliko se silloin niin ankeaa kun nyt muistan sen olleen. Onhan täällä kohennettu paikkoja, mutta onhan näiden täytynyt olla silloinkin olemassa. Miksi tuntui, että mitään ei todellakaan pystynyt syömään? Kai ruoka oli silloinkin tätä samaa? Onko siis enemmän muuttunut Venäjä vai Venäjän kävijä eli minä?

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja ja mielenkiintoisia paikkoja. Teittekö valmiin matkasuunnitelman jo Suomessa ja varasitteko yöpymispaikat valmiiksi vai etenettekö roadtripin idealla. Saako majapaikat varattua netistä ja toimiiko homma mutkattomasti.
Olette te aikamoisia matkalaisia, mutta harjoitus tekee mestarin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi: Suunnittelen reitit etukäteen ja varaan hotellit ja majapaikat etukäteen. Yleensä käytän Booking.comia. Hyvin on toiminut ja asiat sujunut juuri niin kuin on sovittu. Näin pysyy myös matkabudjetti jollakin lailla hallinnassa.

Petra kirjoitti...

Upeita paikkoja, tuo teidän majapaikka on aivan ihastuttava! Venäjä on aina kiehtonut ja jonkun verran pääsin siellä aikoinaan matkustamaan, mahtavia muistoja ja upeita paikkoja, paikalliset ihmiset ovat jääneet myös mieleen sympaattisina. Mahtava reissu teillä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Petra: Voi kun osaisi kieltä. Mutta näin kielitaidottomanakin tuntui, että ammennettavaa olisi vaikka kuinka. Katsoin Netflixistä dokumenttisarjan Viimeisistä tsaareista ja sarjan "kärsimyksen tie" putkeen. On halu ymmärtää miksi nyt on näin ja ennen aika toisin.