sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

LOMANI LOPUKSI

Kävimme lomani lopuksi viettämässä perinteisen juhannuksen Pohjois-Karjalassa. Jos muuta Suomea ei sää niin ehkä suosinutkaan, meitä suosi. Saimme pienoista tihkusadetta, auringonpaistetta ja hyvää tuulta. Kaikkea juuri sopivasti. Elämä on opettanut, että sää on pukeutumiskysymys, mutta ennen kaikkea myös mielentila. Onnellinen se, joka ottaa vastaan tarjotun ja elää sen mukaan. Tänä kesänä olen onnistunut ja sää ei ole harmittanut kertaakaan.

Aattona käytiin M-tädin ja mieheni veljen kanssa kävelemässä Tohmajärven Ukonhattulehdossa. Tämä olikin minulle ihan uusi kohde ja erittäin hauska lenkki. Suosittelen. Siinä nähtiin niin kaunis koivikko, että rupesi välittömästi soimaan päässä "Jo Karjalan kunnailla lehtii puu...". Lisäksi oli pitkospuut ja Ukonhatut, joten mikään ei voinut mennä kierroksessa vikaan.
Kiitos A:lle kuvasta.
Lenkin päälle juotiin kahvit Tohmajärven 160-vuotiaassa pitäjätuvassa. Vieressä oli vielä 100-vuotta vanhempi kirkko ja myytävänä oleva pappila. Tien vierustan lehmät ja alhaalla siintävä järvi tekivät paikasta täydellisen maalaisidyllin. Rupesi jo pää raksuttamaan, että millaista elämää sitä viettäisi Tohmajärven vanhassa pappilassa? Varmaan ainakin nykyistä hitaampaa ja leppoisampaa?
Paluumatkalla uhmattiin liikennettä ja napattiin kuva näistä palleroista, joita lampaiksikin kutsutaan.Mökillä kuuluu tietysti onkia laiturin päässä. Soutaa veneellä. Lämmittää savusauna. Käydä uimassa. Kerätä kukat ja metsämansikat pellon laidasta. Makoilla sängyssä ja lukea. Kutoa sukkaa. Iso osa ajasta menee myös ruoan miettimiseen; milloinkas sitä syödään. Mitä syödään sen jälkeen. Voisi myös keittää kahvit.


Serkukset.
Veljekset.


M-täti.Ja anoppi.


Tultiin mökille tällä kertaa porrastetusti. Aloitimme juhannuksen vieton jo aatonaattona. Miehen siskon perhettä odotettiin seuraksi sitten aattona. Tässä alkaa ilta hiipiä ja juuri sopivasti letunpaistohetkenä saapui odotetut juhlijat. Niin alkoi sitten kunnon juhannusjuhlat. Ensin makkaraa ja lettua, savusauna tekeytyi ja sitten tuikattiin kokko tuleen.Kokko olikin sitten melkoinen roihu, jonka tuuli sai heittämään kipinöitä ympäristöön. Onneksi oli satanut ja luonto tai mökki eivät syttyneet tuleen. Minun saunakassiini sen sijaan kipinät lenteli sillä seurauksella, että tuli reikä kassiin ja sadetakkiin. Suli alushousujen pesulappu. Niin kiire oli sammuttaa kekäleitä, että ei kerennyt kameraa esiin kaivamaan. Onneksi oli kuvaaja paikalla ja ikuisti alla olevan kokon. Kiitos.Juhannuspäivänä ehdittiin vielä yhdessä nauttia juhannuksen herttaisuudesta. Filippiinien lahja taikoi ruoan muiden avustuksella. Viimeiset soutelut tuli soudeltua. Kirjoitettua terveisiä mökkikirjaan. Juotua lähtökahvit ja purettua teltat. Sanottua näkemiit siiheksi, kun taas tavataan.


Tänään laulettiin esikoiselle. Hän on elänyt nyt 20-vuotta. Vietiin aamulla bussille ja lähti viettämään synttäreitään kaverinsa kanssa Helsinkiin. Kohta lähtee kolmosen bussi Poriin. Hän on ollut rippileirin jälkeen jatkuvasti menossa. Kaverit kutsuu ja emme näe syytä estellä menojaan. Sämpylätaikina on tulolla. Valmistaudun huomiseen ja töihin paluuseen. Joko siellä on loma ollut vai vasta tulolla?

10 kommenttia:

Carola Lehtonen kirjoitti...

Ihanan perinteinen juhannus teillä ja eipä tuo sää kovasti harmittanut täälläkään, kun ei ollut minnekään menoa ja grillattua sai terasilla sateelta suojassa:)Minulla on vielä pari työaamua ja sitten alkaa 5 vkon loma, josta osan vietän Istanbulissa.Mukavaa työhönpaluuta sinulle.

Cheri kirjoitti...

Kiva juhannus teillä! Kävin lukemassa loput Japanin matkastanne, olipa jännittävä reissu ja paljon tuli uutta tietoa mielenkiintoisesta maasta. Kiitos vielä, että sain nähdä sen siivellänne!
Mukavaa paluuta arkeen!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Hyvää lomaa ja ihanaa Istanbulia sinulle.

Cheri: Oli hyvä matka, hyvä kotiinpaluu ja ei harmita töihinkään lähtö. Tosin hieman on väsymystä tästä aikaerovaihtelusta edelleen matkassa, mutta eiköhän se siitä muutu ihan normiksi aamuväsymykseksi, kun taas aamuvuorot alkaa. Huomenna heti kevyt alku eli 7:30-19:30 vuoro.

Jael kirjoitti...

Ihana juhannus teillä, ja niin kaunista:) Meillä oli täällä suomalaisten kesken juhannusjuhla, oli ihan kiva tunnelma ja hyvin lämmintä;D Mukavaa työhönpaluuta sinulle. Onko sinulla vielä lomaa kesällä myöhemmin?

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Minusta juhannusta ei voi viettää muualla kuin Suomessa. Miellän sen niin vahvasti perhejuhlaksi veden ja kokon ääreen. Kiva silti, että siellä on tuollainen perinne. Meillä saa pitää neljä viikkoa kesälomaa, ei yhtään enempää. Viides viikko on sitten joskus talvella. Eli lomat on nyt loppu. Onneksi on kesäillat, joista voi nauttia töiden jälkeenkin. Ja valoisat aamut, jotka helpottavat aamuvuoroon menoa. Esikoinen on jo kesätöissä. Kakkonen aloittaa omat kesätyönsä heinäkuussa. Mies ja kaksi pienintä saa sitten vaan nautiskella puolitoista kuukautta.

anumorchy kirjoitti...

Hieno juhannus oli teilla! Iloista porukkaa kuvien mukaan.
Meilla tosiaan vietimme suomikirjaston juhannusta Caesariassa. Kokkoa ei ollut mutta ainakin nyyttikestien herkut olivat hyvin suomalaishenkiset.
Minun Suomi-lomaani on viela kaksi ja puoli viikkoa.

Sanna kirjoitti...

Ihanan näköistä juhannus menoa teillä ☺. Me vietettiin tällä kertaa juhannus ihan kotosalla ja vedettiin henkeä reissujen välillä. Teki hyvää ☺ . Huomenna jaksaa taas lähteä reissun päälle. Kummipojallakin on sitten reissua riittänyt ☺. Serkkuni Porin lähettyviltä viestittelikin, että kummipoika on nyt heillä ☺.

Voimia sinne työhön paluuseen! Mulla sama edessä viikon päästä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anu: Ilo kyllä oli monen kasvoilta havaittavissa. Hyvä olla yhdessä. Ja kaikki juhannuksen elementit koossa. Toivottavasti Suomi teitäkin hellii, kun pääsette tänne asti.

Sanna: Reissumies on tosiaan vetänyt Suomea laidasta laitaan kiitettävään tahtiin. Sanoin, että pari päivää ennen juhlia on kotiin tultava, että jaksaa pysyä juhlat hereillä. Mutta ei estellä. Antaa pojan nauttia kesästä ja riparin jälkitunnelmista.

Marjatta kirjoitti...

Perhe ja läheiset ovat parasta!
Työn iloa!
PS Oli ilo seurata Japanin matkaanne! Kiitos!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Marjatta: Oli mukava käydä Japanissa ja mukava olla lomalla. Mutta hyvä oli palata töihinkin, etenkin kun kaikki tuo sitä ennen vei niin paljon rahaa, että talouden tasaamisessa taitaa vierähtää tovi.