tiistai 26. huhtikuuta 2016

ILTARUSKO JA PÄIVÄN PASKO

Eilen illalla mies oli jalkapalloa pelaamassa. Sieltä kotiin tultuaan hän hätisteli meidät kaikki pihalle auringonlaskua katsomaan. Minä ja kuopus juostiin kameran kanssa rantaan ja muu perhe pällisteli iltaruskon parvekkeelta. Näin punaista taivasta en ollut taas hetkeen nähnytkään. 


Oikein piti jäädä miettimään, että mitä se vanha kansa sanoikaan niistä iltaruskoista ja päivän paskosta. Sanontoja olikin useampia, kuten: "aamurusko, ilta pasko",  "iltarusko aamun usko, aamurusko hatun kastaa" tai "iltarusko hyvä usko, aamurusko päivän pasko". Tässä meidän iltaruskon tapauksessa sanonta olisi kuulunut, että "iltarusko, koko seuraavan päivän pasko." Eli vettä on tullut ihan reippaalla tahdilla koko päivän. Mutta ei se mitään. Ennemmin vettä kuin lunta. 

Jos jotakuta muutakin kuin minua kiinnostaa, että miksi se taivas toisinaan niin kovasti punastelee, niin tällaista kertoi Google: Kun illalla länsitaivas punertaa auringonlaskussa, ilmakehässä on päivän tuulien jälkeen pölyä ja muita pieniä hiukkasia sirottamassa valoa. Tämä ei enteile sadetta. Kun taas auringonnousussa taivas punertaa, valon sirottajana on pienet pisarat tai jääkiteet, jotka enteilevät tulevaa sadetta. Kiitos siis pölystä, joka järjesti meille tämän kauniin iltanäytöksen:).

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Upean näköistä! Olenkin ihmetellyt miksi kuvissani on joskus aurinko ollut niin punainen,ja joskus vähemmän punainen.Sieltähän se selitys tulikin:)

Carola Lehtonen kirjoitti...

Ihanat kuvat..itse sain otettua samankaltaisia helmikuussa.Vettä on sadellut koko päivän täälläkin, eikä tietoakaan mistään Tohmajärven 17-asteen lämpötiloista!

Allu kirjoitti...

niin kaunis on maa...

Petra kirjoitti...

Onpa kaunis taivaanranta! Mammaltani muistan hyvin nama vanhan kansan sanonnat tastakin asiasta.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Tästä ikkunasta kun saa näitä auringonlaskuja ihastella kesää lukuunottamatta ympäri vuoden, on saanut pistää merkille, että joskus on värien ilotulitusta enemmän kuin joskus muulloin. Ja että syynä on PÖLY:).

Carola: Tänään on onneksi taas aurinkokin näyttäytynyt. Tuohan se keväisemmän olon, vaikka en yhtään aliarvioi sateenkaan merkitystä.

Allu: Niin on. Suomi alkaa näyttää taas parhaita puoliaan. Kevät, kesä ja syksy.

Petra: Turkin vuoksi rakastan sanontoja. Minusta Turkin kielessä on ihanaa juuri se, että joka asiaan on sanonta tai sanapari. Nyt viljelen näitä suomalaisiakin sanontoja siellä ja täällä:).

Liivia kirjoitti...

Mielenkiintoista, kiitos että kerroit.
Minäkin pidän sanonnoista ja kiinnostaa niiden alkuperä. Tämä oli ihan uusi, en ole kuullut.

Lupaavat ensi kesästä kylmää...Ei se kylmä ehkä niinkään haittaa, mutta jos koko ajan vetistelee.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Liivia: Meidän olohuoneen ikkunasta voi katsella auringonlaskun värit muulloin kuin kesällä, jolloin lehdet peittää näkymät. Värierot on valtavat eri iltoina. Vai että kylmää. TAAS. Onneksi on niitä reissuja tiedossa.