tiistai 6. lokakuuta 2015

TULIKOHAN VEDETTYÄ MUTKAT SUORIKSI?

Oikeastaan päätin, että en palaa tähän aiheeseen blogissani enää millään muotoa. Sattui kuitenkin niin, että satuin lukemaan sinä aamuna tämän. Huolestuin, sillä näin, että se oli totta. Siinä näkyi selvästi se mitä olen tässä Suomessani Paluumuuttajattarena surrut. Meidän suomalaisten väliin on kasvanut jatkuvasti syvenevä kuilu. Sieltä kuilun toisilta puolilta paheksutaan, syytellään ja ollaan vihaisia, kun toisella puolella ollaan niin tyhmiä, eikä nähdä asioiden oikeita tolia. Siellä toisilla puolilla on maailmat, jotka eivät kohtaa, sillä niissä eletään suuresti toisistaan eroavaa todellisuutta. Sen kuilun tekee pääosin taloudellinen toimeentulo. Valitettavasti niin tyhmä asia kuin raha. Siihen liittyy tietenkin myös koulutus, ammatti ja perhe, johon on synnytty. Arvojärjestys. Siihen liittyy kyky tai halu olla näkemättä toisen todellisuutta. 


"Rahahuolet olivat merkittäviä taustasyitä esimerkiksi Ruandan kansanmurhaan, Jugoslavian hajoamissotiin ja niin sanotun Arabikevään jälkeisiin murhenäytelmiin. Saksalaisten rahahuolet auttoivat Hitlerin valtaan ja indonesialaisten rahahuolet kaatoivat yli kolme vuosikymmentä hallinneen diktaattori Suharton.

Raha ja huoli omasta pärjäämisestä ovat merkittäviä selittäjiä sille, että moni suomalainen voi pahoin ja ilmaiseen pahaa oloaan muukalaisiin kohdistuvalla rasismilla. (Ja blogistin lisäys: kuten kaikella muullakin vastustamisella ja nousevalla herra-vihalla). Kuten Jari Tervo totesi, nyt Suomessa on tapahtunut vaarallinen eskalaatio, kun netin vihapuheesta on otettu askel kohti vihatekoja.

Mitä turvattomampi olo suomalaisella on omasta asemastaan, sen todennäköisemmin hän kokee uhaksi maahan ja ehkä omalla paikkakunnalle saapuvat muukalaiset…"

Olin liikkeellä autolla ja työpäiväni vei minua Kotkan erilaisiin kaupunginosiin. Yksi kokous pidettiin kerrostaloalueella, jossa itsekin vietin osan lapsuudestani. Sen maine on elänyt, mutta ollut valitettavasti aina siellä nollan tuntumassa tai pakkasenkin puolella. On kaupungin vuokratalot, legendaarinen nimeään muuttava räkälä, runsaasti maahanmuuttajia ja paljon sitä kuilun toisella puolella huutelevaa väkeä. Keskellä päivää kalja maistui parkkipaikalla ja eräässä autossa olevan nuorison vuoksi heräsi huoli. Yksi roskis syttyi palamaan  ja aiheutti terveyskeskukseen juuri kokouksen ajaksi palohälytyksen. 

Minun aikanani oli porukat jotka pöllivät, porukat jotka ryyppäsivät ja kokeilivat aineita. Lisänä skinit riehumassa vielä maassa, jossa ei pakolaisongelmasta ollut tietoakaan. Äidistä varmaan tuntui, että oli tarjolla vaan huonoa seuraa, enkä voi väittää, että hän olisi ollut pelkästään väärässä. Oli kaikki mahdollisuudet  mennä monessa suhteessa pieleen. Tämä hetki ei ole ainakaan korjannut rimpsun alkua, mutta tuonut alueelle lukuisan väriskaalan mitä tulee ihmisen ihoon. Onneksi seassa ne tavallisetkin perheet ja paremmat tarinat. Unelmat ja toiveet. Tieto siitä, että on hölmöä leimata ketään vain sen vuoksi missä hän asuu.

Kokouksen jälkeen ajoin vain reilun kilometrin päähän, jossa kuilun toinen reuna asusteli rantataloissaan. Talojen edustan laitureista oli veneet jo viety talviteloille, mutta ranattuoleihin saattoi vielä tulla istumaan. Ainakin ulkoapäin katsellen saattoi luulla, että täällä ei tarvitse miettiä, että viekö ne mamut meidän työt ja naiset. Ei tarvitse valvoa ja surra rahojen riittämistä. Ei viettää aikaa netissä törkeyksiä jaellen, kun on se oma aikamoisen mukiinmenevä elämä. Josta saattaa riittää tavaraa sinne pakolaiskeskukseenkin vietäväksi ja suvaitsevaisuutta ympärilleen jaettavaksi.

Tulikohan nyt vedettyä mutkat suoriksi vai onko tässä sinustakin järkeä? En nyt tarkoita niin selkeää jakoa, että kerrostalo ei niin hyvämaineisessa lähiössä/rantatalo, vaan sitä taloudellista turvaa ja sen yhteyttä vihapuheisiin. Sitä, että kun on omat asiat kunnossa, on helpompi nähdä toisen hätä ja haluta auttaa. Ja kun tuntuu, että ei itsellekään riitä, loppuu myös empatia. Nousee helpommin pelot, viha ja raivo. Ja se minun kipein kysymys, että miten tämä kehitys saadaan loppumaan? Tai tuon kolumnin kipein kysymys: "Jos näiden kirjallisten herrojen on vaikea löytää yhteisymmärrystä asioiden tolasta, miten kauan mahtaa mennä siihen, että yli sukupolvisen köyhyyden, työttömyyden, päihteiden liikakäytön ja vaikutusmahdollisuuksien puutteen painama suomalainen ja irakilainen turvapaikanhakija löytävät sielullisen yhteyden?" 

Ja missäs me sitten ollaan tämän kaiken keskellä? No siellä melkein rantatalossa, mutta sen verran korvia myöten veloissa, että taidetaan osua keskelle kuilua. Seuraamaan ylhäällä tapahtuvaa huutelua vähän niin ku suut ammolla. Toivomaan, että kummaltakaan puolelta ei kukaan tipu päälle. Tai sylkäise suoraan aukinaiseen suuhun.

12 kommenttia:

A kirjoitti...

Mielestäni osuit teoriassasi oikeaan, miksi tämä kansa on jakaantunut kahteen eri leiriin! Lähetin tämän postauksesi fb:en ja G+:aan.

Lämpimät kiitokset sinulle tästä, ja hyvää lokakuuta teille kaikille! ♥♥

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kiitos kommentista, Aili. Muutoin näkyi lukijat menneen mykäksi. Tänään teoriani vaan syventyi. Mutta sen verran vielä tarkennan, että köyhyys ei ole mielestäni asian avain, pelkästään. Eikä työttömyys, pelkästään. Eikä kouluttamattomuuskaan, pelkästään. Mutta nämä kaikki yhdistettynä ja kun vielä pistetään päälle jonkun sortin päihdeongelma, niin johan ollaan siinä muutamassa prosentissa, joka kiskoo päälleen valkoisia lakanoita ja provosoi ja provosoituu aiheesta kuin aiheesta. Yleistystä, voi olla. Mutta myös omat silmät, joilla tätä hommaa täällä katselee.

Matkatar kirjoitti...

Kauniin kuvin olet jälleen höystänyt postauksesi tärkeitä ajatuksia. Vaikea on tilanne, toivottavasti se tässä selkiytyy. Vähän kyllä pelottaa itseäkin tuo kahtiajakautuminen, mutta toivon parasta.
Blogissani on muuten sinulle haaste!

Hurmioitunut kirjoitti...

Hei Paluumuuttajatar, ei liity nyt aiheeseen mitenkään, mutta sinä tuolla "Papukaijoja ja perhosia" postauksessani kerroit, että Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on ollut vierailulistallasi. Minulla olisi nyt tarjolla 2 vapaalippua, joilla pääsee joko Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan tai Helsigin luonnontieteelliseen museoon. Liput ovat voimassa 31.12.2015 saakka. Kiinnostaako liput ja tuleeko käytyä Helsingissä ennen määräaikaa? Mikäli et tarvitse lippuja, yritän etsiä niille toisen kodin. Jos haluat liput, laittaisitko osoitteesi minulle sähköpostilla: hurmioitunut@gmail.com

Marre kirjoitti...Marre kirjoitti...

Kiva blogi sinulla, ensimmäistä kertaa vierailen :) Ensimmäinen kommetti lipsahti ilman kirjoitusta ;)
Piti myös kommentoida tämän verran:
Myös koulutetut ja hyvin toimeentulevat voivat olla kriittisiä nykyiseen tilanteeseen, missä Euroopan rajat ovat auki. Ei voi yleistää, että vain köyhät tai muuten kouluttamattomat suhtautuvat kriittisimin. Rasismi ei ole hyväksyttävää. Mutta tosiaan en ihmettele sitä, että ihmiset ovat peloissaan, koska tämä tilanne on uusi. Nyt pitääkin olla varovainen. Me olemme pieni kansa ja maailma on iso.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Matkatar: Nämä lama-ajat taitaa aina olla sellaisia vedenjakajia. Toivotaan, että vielä kansana kuljetaan edes suhteellisen samaan suuntaan. Kiitos haasteesta. Olen tehnyt sen jo joku aika sitten, joten säästetään lukijat uusinnalta.

Hurmioitunut: Voi kiitos. Toivoisin kyllä vielä ehtiväni sinne ennen joulua. Minulla on museokortti, pitääköhän se Kaisaniemenkin sisällään? Jos ei, niin otan mielelläni liput vastaan ja niiden vuoksi sitten olen pakoitettukin järestämään itselleni Kaisaniemi-keikan:D. Laitan sinulle vielä viestiä.

Marre: Ihan varmasti. Kaikkia meitä mietityttää tämä tilanne, se on ihan varma. Rasisteja löytyy joka luokasta, sekin on totta. Koulutus ja raha ei takaa aina käytöstapoja tai sosiaalisia taitoja. Mutta jos tehtäisiin tutkimus siitä ketkä eniten vastustavat maahanmuuttajia tai siitä, ketkä tuolla mielenosoituksissa käy ylireagoimassa tilanteisiin ja kirjoittaa pahimmat vihapuheet lehtien palstoille, niin sitten luulen kyllä, että teoriani olisi erittäin paikkansa pitävä.

Työssänikin saan/joudun näkemään sen, että mielipiteet ja asenteet tuppaa periytymään kodeissa, valitettavasti. Olen huomannut, että ns. "parempien perheiden vesat" (inhottavaa luokittelua, mutta…)harvemmin heittelee niitä pahimpia rasistisia kommentteja, vaan ne tulevat lähes poikkeuksetta perheistä, joissa on työttömyyttä ja muuten taloudellisesti tiukkoja tilanteita. Tai sitten heiltä, joilla on joku henkilökohtainen huono kohtaaminen maahanmuuttajan kanssa.

Mukavaa, kun löysit blogiini ja jätit vielä merkin käynnistäsi. Ihan kahteen kertaan:).

Anonyymi kirjoitti...

Yritin eilen kommentoida, mutta viesti taisi hävitä nettiavaruuteen.

Minäkin uskoin ennen kuten sinä, Paluumuuttajatar, ja mielelläni uskoisin samoin edelleenkin.

Valitettavasti olen läheltä joutunut seuraamaan rasismia ja vihaa muuten ihan fiksujen, koulutettujen ja menestyvien ihmisten taholta. Sehän tässä asiassa niin pelottavaa onkin.

Anonyymi kirjoitti...

Työpaikalla kuulee miten meilläkin ulkomaalaista miestä kutsutaan siis asiakasta.
Muutamat suomimiehet kovaan ääneen nimittelevät tätä ihmisryhmää eivät todellakaan kaikki mutta moni nauraa myös vieressä. Tuntuu pahalta, itselläni kun on aviomiehenä ulkomaalainen mies. Nyt on jotenkin juurikin miesten reakointi tähän pakolaismiesten tulvaan todella uskomatonta. Miehet kokevat heidät kilpailijoiksi vai pelkääkö ne todellakin näitä ihmisiä. Tätäkö se rasismi on?

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä, surulliseksi tekee kaikki tyhmä yleistäminen, nimittely, uhittelu, pelottelu ja pullistelu. Moni puhuu lämpimikseen ja vastoin parempaa tietoa. Ehkä tosiaan miehiä rasittaa, kun nuorta miestä lappaa rajojen täydeltä. Kukkotappelu elkeitä? Mielestäni puheet on silti vielä eri kuin teot ja vihakirjoittelu.

Olen nyt koululaisten kanssa pohtinut, että kuinka omia asenteitaan voi muuttaa. Avainsanoja mm. oikean tiedon hankkiminen, huhupuheiden kuuntelematta jättäminen, toisen asemaan asettuminen ja ihan sellainen perusasia, kun toisen kunnioittaminen ja käytöstavat. On meinaan aika erilainen katsantokanta näihinkin asioihin, kun on itse asunut vuosikausia mamuna ja omaa mamuja tässä lähipiirissä. Suurimmalta osalta sellainen näkemys puuttuu ja ovat siksi putkikatseisia. Mitä enemmän pelottaa, ärsyttää tai on ymmällään, sitä pienemmäksi käy putken pää. Liian monella näyttää jo olevan koko putki tukossa.

SaaraBee kirjoitti...

Ja minä kun toivoin, että se uhittelu jäisi vain sinne keskustelupalstoille.
Nyt sitten on hyvä syyttää näitä juuri maahan tulleita pakolaisia Suomen surkeasta taloudellisesta tilanteesta. Vaikka itse onkin ollut aina ottamassa ja vaatimassa...

En tiedä mitä enää ajatella, mutta mihin on kadonnut inhimillisyys ja empatian tuntemisen taito? Ja ihan vaan hyvät tavat. Joskus olisi helpompi olla ajattelematta mitään ja keskittyä vain omaan pieneen elämäänsä.
Hyvä, että avauduit. Joskus vaan on ihan pakko.


Paluumuuttajatar kirjoitti...

Vihreatniityt: Minusta Suomen pitäisi nyt ihan vakavissaan miettiä, että miten saada aisoihin tämä oma sosiaaliturvaa hyväksikäyttävä porukka. Ja ei vaan miettiä, vaan toimia sen poistamiseksi. Ja nyt en siis puhu niistä, jotka joutuvat työttömäksi, vaikka haluaisivat käydä töissä, vaan niistä, joilla ei ole haluakaan mennä töihin. Jotka kaataa mieluummin kuppia suuhun kotona, ostaa kamaa Pasaatin edessä tai vetelehtii ihan muuten vaan. Joista ei monesta enää edes ole minkäänlaiseen työntekoon. Jotka opettavat jälkikasvulleen ihan samansuuntaista elämänmenoa, että työt ei kannata. Jos jaettaisiin diplomeja sosiaaliturvan vedättämisen taidoissa, olisivat palkittuja yksi ja toinen. Tämä ei ole mikään pieni marginaaliryhmä vaan tämän reilun vuoden kokemuksella ihan merkittävä osa potentiaalisia veronmaksajia. Pakolaiset on siihen ryhmään verrattuna pieni huoli. Tästä ryhmästä ne nousee ne pahimmat lakanan ostajat ja ärhäkämmät hallituksen, leikkausten ja pakolaisten vastustajat, uskon minä. Ja kumma kun tätä ryhmää vastaan kukaan ei nouse. Heitä ei saa kritisoida. Heiltä jos leikkaakin toisaalta, sosiaalihuolto kyllä paikkaa sitten toisaalla. Ja jos avautuu, on heti kermap porvari, joka ei ymmärrä mistään mitään. Tämä se meikäläistä ärsyttää, ihan suunnattomasti.