lauantai 8. marraskuuta 2014

KELLO KAHDEKSAN KAUPUNKI TORKKUI

Koska mekin olemme nykyään niitä hyväosaisia suomalaisia, on meillä silloin tällöin mahdollisuus tehdä jotakin sellaista, johon suurimmalla osalla maapallon ihmisistä ei ole ikinä varaa: lähteä yöksi Helsinkiin. Kuopuksen jumppajoukkuella oli ensimmäinen näytös tänään Espoossa ja täytyihän meidän nyt se  esitys lähteä paikan päälle katsomaan. Esikoinen taas on eniten ikävöinyt Istanbuliaan ja sen ostoskeskuksia. Yhdistettiin siis tämä kuopuksen esitys ja esikoisen ikävä ja varattiin esikoiselle ja hänen äidilleen Onni-bussilla meno Helsinkiin (5€/suunta - uskomatonta, mutta onneksi totta!) ja yksi yö hotellissa mahdollisimman lähellä keskustaa. Perjantai-iltapäivästä iltaan pyörittiin Forumissa ja Stocmannilla. Tärkeintä ei selvästikään ollut ostaminen, vaan se pyöriminen ja ostarilla oleilu.

Lauantaina pistettiin kello soimaan ja käytiin aikaisella aamupalalla. Silmät veti taas enemmän kuin napa olisi sallinut, mutta jaksettiinpa sitten pitkälle päivään sillä juustokakku-munakokkeli-leipä-jugurtti-satsilla. Kello kahdeksan kaupunki vielä torkkui hämärän rajamailla. Ei ollut teillä montakaan kulkijaa, mutta meidän jalkamme veivät meitä määrätietoisesti kohti rantaa ja kahdeksalta aukeavaa vanhaa kauppahallia. Tämä oli siis se äidin Helsingin reissun toive-osio.
Vaikka en olekaan kovin kateellinen ihminen, täytyi siellä kauppahallissa moneen kertaan huokaista syvään. Meitä kotkalaisia kun kaivertaa sellainen historiassa tapahtunut tyhmyys, että vuonna 1974 (joka muuten on Paluumuuttajattaren synnyinvuosi) Kotkasta purettiin vanha kauppahalli. Tähän purkuun liittyy monenlaisia tarinoita ja ajan myötä on syntynyt myös sellainen selitys, että kaupahalli purettiin kaupunkilaisita salaa. Totuus taisi kuitenkin olla se, että kauppahallin arvo ymmärrettiin vasta sitten, kun se oli liian myöhäistä. Nyt meillä ei ole tällaista ihanaa keidasta, vaan erittäin ruma ja turha marketti torin kulmalla. Mutta helsinkiläisilläpä on kauppahalli, tai oikeastaan laskujeni mukaan KOLME kauppahallia.  Tasan ei käy onnenlahjat:(.Näkisin itseni hyvinkin ostoksilla kauppahallissa. Siitä tulee sellainen basaari-olo. Nyt ei kyllä tullut ostettua mitään, mutta katseltua sitäkin tarkemmin. Tuolta saisi hakea lihat, tai tuolta kalat. Olisi tuoreet laadukkaat vihannekset ja ihanan rapeat ja hyvän tuoksuiset leivät. Ostosten välillä voisi istahtaa Soppakeittiöön keitolle tai juoda kahvit jossakin kauppahallin kahvilassa. Lopuksi hakea jälkiruokaherkut sieltä yhdeltä tiskiltä. Jos olisin kauppias, haluaisin ilman muuta olla kauppahallin kauppias. Keskittyä tuotteiden esillepanoon, omistaa kauniin kuppilan tai pienen laadukkaan kaupan kauppahallissa.


Mietittiin muuten moneen kertaan, että helsinkiläiset taitaa olla sitä parempaa monessa suhteessa. Sekä kauppahallissa että Stocmannin herkussa, jossa myös vietettiin oiva tovi katselemassa ruokia, oli tarjolla sellaista "äärisapuskaa", jota ei takuulla ihan joka perussuomalainen pupella. Kadulla näki monenlaista pukeutujaa ja kuuli monenlaista kieltä.  Asuntojen hinnat asunnonvälityksen ikkunassa oli melkoisia ja limusiinilla kulki ohi useampikin ihminen. Tyhmää yleistämistä, mutta laskettaanko tämä sellaiseksi "kun maalainen tuli kaupunkiin-ilmiöksi"?
Kauppahallin lisäki nautiskelin torin rakentumisesta rantaan aamuhämärissä. Paremman saattohoidon puolesta sytytetyistä kynttilöistä kirkon portailla. Heräilevästä kaupungista ja sen kauniista vanhoista taloista. Hiljaiseloa viettävästä merestä ja tunteesta, että nurkan takana kaikki voi olla toisin. Sekä siitä ajatuksesta, että minä voin piipahtaa täällä aika helposti, mutta en kaipaa asua täällä. Saan olla kiinnostunut vierailija ja tuntea oloni ihan tervetulleeksi.

Olen tainnut keksiä keinon tämän bloggaamisen, pikaisesti pimenevän päivän ja työn yhdistämiseen. Se on: kuvaa mahdollisimman paljon lauantaiaamuna ja kerro sitten siitä koko viikko:D. Eli, Helsinkiä tiedossa vielä lisää….

17 kommenttia:

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kiva katsoa Helsinkiä sinun linssisi läpi;)Pitääpä mennä jossakin vaiheessa itsekin kuvaamaan taas sinnepäin...
Onnibussin 5 euron reissut on kyllä hieno juttu, jos osuu kohdalle- kannattaa kyllä hyödyntää, itse suosin VR:n vastaavia tarjouksia.
Helsingin puolelle tulee toisinaan itsekin lähdettyä, tapaamaan ystäviä, ostoksille tai jostakin muusta syystä.

Teille tajoutui reissullanne siis huvi ja hyöty kun kuopuksellanne oli jumppanäytös täällä Espoossa;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Helsinki -kuvista. Merkillistä, miten kuviesi kautta kohteet heräävät eloon. Tuttuja paikkoja vuosikymmenten ajalta mutta itsestään selvyytenä ohitettuja. Pitäisi alkaa minunkin kuljeskella silmät avoinna! Mukava, että on lisääkin tiedossa.

Helsinki on myös opiskelijoiden kaupunki. Ehkäpä tulevaisuudessa myös esikoisenne. Ei mikään ihme, että Istanbulissa kasvanut tuntee vetoa. Joskus olisi kiva kuulla, miten lastenne sopeutuminen on sujunut. Koulunkäynti ja syksyn harmaus jotain muuta kuin ennen. Anisi

Voihan elämä kirjoitti...

Helsinki on käytynä oikein mukava paikka, siellä asumiseen en ikävöi yhtään. Melkein 20 vuotta tuli siellä asuttua ja nautin "maalaisena" olosta suunnattomasti.

En tiedä sitä Kotkan kauppahallin kohtaloa, mutta Tampereellahan ainakin purettiin vanhoja tehdasrakennuksia ja joitakin jugend-taloja ihmisiltä salaa. Siis silloinen kaupunginjohtaja meni purkajien kanssa yöllä hommiin. En muista nyt vuosilukuja, mutta niistä olen nähnyt kuviakin Tampereen kuva-arkistossa.

Auringon alla kirjoitti...

Aivan ihana lukea ja katsella kuvia Suomesta ja Helsingistä kuin turistin näkökulmasta ;) Ihan yhtä suurella mielenkiinnolla tutkin kuviasi kuin jostain kaukaa maailmalta ja pakko sanoa, että kyllä Suomessakin on vain todella paljon hyvää ja kaunista, kun sen vain oikein oivaltaa. Kiitos näistä ja lisää vain kehiin! :)

Petra kirjoitti...

Oi Helsingin kauppahalli on ihana, tykkaan Helsingista muutenkin. Erikoistuotteita tosiaan myynnissa, merisiilia ja kuningaskatkaravun jalkoja, kilohintakin on aikamoinen :)

Hurmioitunut kirjoitti...

Minä myönnän ihan suoraan että olen usein Helsingissä "kun maalainen tuli kaupunkiin" fiiliksellä. Ihan kivaa olla ns. ulkopuolisena, sillä en osaa kuvitella itseäni asumaan Helsinkiin. Vaikka ei koskaan pitäisi sanoa "ei koskaan". Kuopiossa rakastan kauppahallia ja se on onneksi elinvoimainen. Jyväskylässä on kauppahalli joka on rakenettu vuonna 1988,mutta se ei koskaan oikein ole vetänyt kävijöitä kyseisessä tarkoituksessa. Nykyisin siellä on mm. grillikiosi, k-kauppa ja siwa.... Ei ihan sellainen käyttötarkoitus jota sille kaavailtiin... Kauppahalli ja sen tori ovat valitettavasti korttelin verran liian kaukana nykyisestä keskustasta, joka on sijoittunut Kauppa/kävelykadulle.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida,että itse helsinkiläisenä ei ole kyllä kuin pari kertaa tullut käytyä"katselemassa" kauppahallissa,ei se ihan jokaisen mattimeikäläisen ostospaikka ole.Saati stokan herkku,hinnat korkeat ja samaa saa halvemmalla ihan prismasta,tosin jos rahaa on,niin löytyyhän sieltä erikoisuuksia,mitä normi marketissa ei ole.
Prismaan tai vastaavaan sitä ns.tavalliset ostoksille menee täälläkin.
Ja vaikka kaunista on katseltavaa Helsingissä,niin sanoisin,että suurin osa käy keskustassa yleensä vain työn/koulun vuoksi,mutta loppujen lopuksi ei vapaa-aikana tule sinne mentyä,vaikka esim.kesällä olisi niin upeita paikkoja minne mennä.
Eli normia se elämä täälläkin näissä lähiöissä on,missä on hyvät ulkoilumahdollisuudet,metsät jne.

Allu kirjoitti...

Niin kaunista niin kaunista, tuli kaipuu Helsinkiin.

Jael kirjoitti...

Ihanaa nähdä tuttuja paikkoja kuvissasi,tuli vähän ikävä.
Helsingissä ja pääkaupungeissa tai isoissa kaupungeissa yleensä,on parempi tarjonta,ei sille voi mitään. Mutta sääli kuulal tuota että Kotkan halli purettiin,olipa tyhmästi tehty,jälkipolvia ajatellen.
Kauppahallissa kävin kesällä katsomassa miten oli uudistunut,ja hyvältä näytti.Mutta kovin kallista siellä....
Tuo Onnibussi on kyllä mahtava juttu,ensi kesänä pakko kokeilla,olen aina manannut niitä pitkän matkan korkeita hintoja SUomessa joten tuohan on loistava juttu!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kirsi: Oli tosiaan huvia ja hyötyä nyt monella tapaa. En olekaan liiemmin Helsingissä kävellyt, joten nyt on ollut ihan harvinaista herkkua, kun olen jo kahdesti päässyt vähän lähemmin pääkaupunkia tutkimaan. Kaunis kaupunkihan se Helsinki on ja ihan helposti saavutettavissa meiltä käsin.

Anisi: Sitä minäkin esikoiselle sanoin. Että mikä estää hakemasta Helsinkiin opiskelemaan. Sen jälkeen voi jo vähän enemmän punnita asioita ja miettiä, että missä sitä oikeasti haluaisi asua. Kun se elämä ei nyt kuitenkaan ole pelkkää ostaria ja sirkushuveja, vaan ihan sitä arkea. Ja se arki on edullisemmin saavutettavissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kolme vuotta Turkissa: Saman tempun tekivät Kotkassakin. Eli purkivat kauppahallin yöllä niin pitkälle, että aamulla ei ollut mitään tehtävissä:(. Tosin luulen, että enemmistö ei nähnyt silloin kauppahallin arvoa, joten ei sitä olisi siinä vimmassa mikään pelastanut? 70-luku oli aika karua aikaa.

Auringon alla: Ihailin tosiaan Helsingin kauniita vanhoja taloja, mutta jostain syystä kuvasin niitä aika vähän. Meri se taisi taas viedä suurimman huomioni, niin kuin aina.

Petra: Mutta mitä ihmettä tehdään merisiilin kuoresta???

Hurmioitunut: Kotkaankin yritettiin jotakin kauppahalli-viritelmää ihan tavalliseen taloon. Eihän se tietenkään toiminut. Sama kai se olisi, vaikka rakentaisivat tarkoitukseen ihan oman rakennuksen. Vanha on vanhaa. Ja se on nyt lopullisesti kadotettu.

Anonyymi: Sen uskon. Ei minullekaan tullut mitään tarvetta ostaa mitään, mutta ilmaiseksi sai ihmetellä. Ja mikäs siinä jos on rahaa, niin saahan sen käyttää kuningasravun jalkoihin ja muuhun merkilliseen. Arki se on arkea ihan missä tahansa, mutta kannattaa toki tutkia Helsinkiä. Onhan se kaunis kaupunki ja kun tässä alkaa hieman raotella ovia sinne suuntaan, huomaakin aina uusia mielenkiintoisia ja käymisen arvoisia paikkoja.

Allu: Jepulis. Kaunis se on.

Jael: tottakai on parempi tarjonta, kun on enemmän potentiaalisia ostajia. Kotkaan on turha tuollaisia kalliita putiikkeja perustaa, kun ei täällä asu tarpeeksi niin hyvätuloista porukkaa.

Mutta Onnibussille oli totisesti tilausta. Aivan mahtava juttu.Unknown kirjoitti...

Siitä Kotkan kauppahallista. Itse olen Facebookissa ryhmässä "Oli kerran Kotka" ja siellä tuo Kauppahallin kohtalo puhuttaa. Kyllä siinä niin kävi, että se yöllä hajotettiin kaivinkoneilla ja seuraavana päivänä olisi ollu valtuustossa kokous jossa se olisi päätetty suojella. Keskon ketkut junaili sen purkamisen...

Unknown kirjoitti...

Mulla on muistikuvia siitä vanhasta hallista, kun isän kanssa siellä käytiin useinkin. Olen siis paluumuuttajatarta 5,5 vuotta vanhempi...

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Vilho: Niin se tuntuu puhuttavan ja historiankirjoitus olevan asian suhteen vähän ristiriitaista. Mutta yöllä se tosiaan purettiin, tai alettiin purkamaan, eli ei tainnut purkajalla olla ihan puhtaat jauhot pussissa?

Leena Lumi kirjoitti...

Mukava juttu. Olen itse kuin ulkomailla, kun olen Helsingissä. Yhtenä pyhänä kuulimme vain ruotsia ja venäjää, joskus englantia;) Täältä on kiva tehdä trippejä pääkaupunkiin ja viipyä viikonloppu. Tuttu hotellihuone odottaa ja kaikki on ihan liki, mihin pitää päästä.

Hirvittää jotenkin kun meidän nuoret aikovat ostaa omistusasunnnon Hesasta puolen vuoden sisällä. Vaikka Jyväskyläkin on kallis, niin Helsinki se vasta sitä onkin.

Kaupunki ilman kauppahallia on outo ilmiö. Kaipaan Porista eniten vilkasta toria ja kauppahallia. Jyväskylässä sellaista on yritetty pitää yllä, mutta täällä se ei 'elä'. Ilmeisesti on kauppahalli-ihmisiä ja sitten niitä muita.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Leena:Helsingistä asuntoa ostaessa täytyy vain unohtaa se miten muualla Suomessa voisi asua. Katseltiin asunnonvälityksen ikkunoita ja huomattiin, että siltä alueelta, jossa oltiin olisi tällä meidän talon hinnalla saanut korkeintaan kaksion. Tuskinpa millään kaksisella näkymällä. Ehkä sitten myöntävätkin lainoja Helsingissä vähän eri kriteerein kun täällä muualla?

Kirjatoukka kirjoitti...

Ihana, ihana Helsinki. Käyn jok'ikinen kerta muuten Strindbergillä, juomassa lasin kuplivaa, kahvilla tai marokkolaisella minttuteellä. Ja raahaan hallista ja stockalta ruokatuliaisia. Hangostakin on purettu kauppahalli aikoinaan, harmi...

Paluumuuttajatar kirjoitti...

KIrjatoukka: Jaahas. Nappasin kuvan tuosta Strindbergistä, mutta en ollut kyllä kuullut koko paikasta mitään. Ehkä sitten ensikerralla pitää mennä sisään asti..