lauantai 23. elokuuta 2014

HELMIN KAHVIT

Porvooseen liittyy kahdenlaiset muistot. Lapsuuden Porvoo yhdistyy äitiini, joka halusi aina silloin tällöin ajaa kaupunkiin ihastelemaan vanhoja puutaloja. Lapsen mieli haikasi aina karkkitehtaaseen josta  sai ostaa mukaan laatikollisen suukkoja. Nuoren morsion muistot taas yhdistyy hääyöhön, joka vietettiin Porvoossa. Kömmittiin hääasuissamme ulos autosta hotellin edessä ja ohikulkeva täti jäi päivittelemään: "Nuohan on vielä ihan lapsia." Oli kamala nälkä ja syötiin jossakin ihan hirmuisen hyvät pihvit. Kesä oli kuumimmillaan ja hääsviitissä kuuma kun saunassa. Silti piti lämmittää se huoneen saunakin, koska ei oltu ikinä aikaisemmin raaskittu yöpyä hotellissa, jonka huoneessa oli oma sauna. Ja ajateltiin, että ei ihan heti toistekaan raaskita.
Tänään Porvoo sattui somasti matkamme varrelle ja päätettiin pistäytyä miehen kanssa kahvilla Helmissä. Ilma oli suorastaan kesäinen, joten käytiin tekemässä kierros vanhankaupungin kujilla. Karkkitehtaan puoti ei enää kiinnostanut, vaan tytär on tullut äitiinsä. Porvoon karkit on nykyään itsellenikin ne kauniit vanhat talot. Helmi oli soma, mutta kuvaaminen sisällä oli kielletty. Kahvi oli "sopivasti kahvinen" ja mansikkajuustokakku sille sopiva seuralainen. Monta muutakin mielenkiintoista ravintolaa ja kahvilaa jäi katujen varsille. Etana-ravintolaan ei edelleenkään tee mieli, vaan hitaat nautinnot saa jäädä muiden maisteltaviksi.
Kakkonen oli urakoinut meidän poissaollessamme eilen saapuneet puut pinoihin. Päätettiin siis testata takka. Hyvin toimi ja sohvan pohjalta oli mukava vilkuilla tulta kirjan äärestä. On se tuli vaan oikea tunnelmanluoja. Parin tunnin sohvaunet tuli myös tarpeeseen ja päivä alkoi jo tuntua lähes levolta.
Nyt palaa tuli saunan uunissa, joten taidan hipsiä alakerran suuntaan. Toivottavasti myös ruudun sillä puolella oli leppoisa lauantai. Huomiseksi toivotaan sitten suloista sunnuntaita ennen arkeen paluuta.

11 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Leppoisa lauantai rakettien varjossa. Tai eihan taalla Tel Avivissa ollut kuin yksi halytys tanaan (eilen myos). Saaliksi kay etelan kibbutsien asukkaita. Siella kuoli eilen 4v poika kranaatinsirpaleesta.

Miksei kahvilassa saa kuvata, outoa? Muistan kun joskus joku bloggaaja oli sielta heitetty pois aika rumaan tyyliin juuri sen takia. Mainostahan se vain olisi.

Porvoo on kaunis, siella joskus monta vuotta sitten lomailimme pari paivaa.

Onko teidan haayohotelli edelleen olemassa?

Hurmioitunut kirjoitti...

Voi kuinka kaunis,kaunis Porvoo!

Ja kyllä, kiitos kysymästä, lauantai on ollut mukava. Ystävä oli yökyläilemässä ja vietettiin aamupalaa pidemmän kaavan kautta ja lähdettiin kaupungille kahville. Mukava päivä, aurinkokin paistoi vaikkei se enää juurikaan lämmitä.

Kirjailijatar kirjoitti...

Kaunis Porvoo. Tämä kesä jäi meiltä Porvoosssa, miehen syntymäkaupungissa, väliin, mutta toukokuussa kyllä pistäydyimme siellä. Eilen kävimme Raumalla, joka kovasti muistutti Porvoota. Kovin ovat idyllisiä paikkoja kumpikin.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti lauantaisi oli leppoisa ja sunnuntaisi suloinen ? Lepoa, lämpöä ja läheisyyttä, kun yrittää viikonloppuna itseensä tankata (+ antaa muille), niin eiköhän sitä taas seuraava viikko jakseta ! Voimia arkeesi ! t: Tiina

Vaikka tuossa aikaisemmin kirjoitin opettamisen olevan "mun juttu", niin heti sen jälkeen teki mieli poistaa koko kommentti pois ja singota se jonnekin "kyperavaruuteen". Tänä vuonna KAIKKI asiat, joista olen iloinnut edes puolen minuutin verran, on mennyt samassa pieleen tai pilalle; mutkia on ollut koko ajan matkassa... Olen ihan joutunut miettimään, mitä maailma minulle nyt oikein näyttää tai opettaa, kun olen joutunut nöyrtymään uudestaan ja uudestaan. Tuskin tämä ihan sattumaakaan on ?

Toivottavasti minusta ei tule vähitellen katkeraa tai kitkerää (tämän enempää) !

Porvoonne oli kaunis - ja muistosi suloinen ! Kiitos, kun kerroit !

Pere kirjoitti...

Oli NÄIN lähellä, ettemmme mekin suunnanneet viikolla kohti Porvoota; katselin jo sitä kartalta, että Hämeenlinnasta ei olisi edes turhan pitkä ajomatka, mutta kun sitten säät olivat pelkkää sadetta ja lisää sadetta, niin ei huvittanut lähteäkään :( Ensi vuonna sitten... (kiitos kuitenkin kuvista; melkein kuin olisin käynyt siellä sittenkin!)

Anonyymi kirjoitti...

Osaat nähdä kauneuden ja vangita sen kamerallasi. Ovatpa kuvasi lähes mistä tahansa, vaikutelma on sama. Niitä pysähtyy katsomaan, herättävät tunteita ja ajatuksia.

Olet muutamaan kertaan ihastellut Kotkan kauneutta. Minulle vain joskus Kotkan läpi ajaneelle kauneus on kyllä jäänyt huomaamatta. Tämän päivän Hesari sitten vahvisti sanomaasi. Kotka on kuulemma Suomen edelläkävijöitä puistokulttuurissa. Mainittiin Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto, yrttipuutarha, Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto, Veistospromenadi .. Joskus varmaan saamme ihastella niistä sinunkin kuviasi. Anisi

Carola Lehtonen kirjoitti...

Minä olen viettänyt maaseutu viikonlopun äitiäni autellen ja kuulumisia loman jälkeen vaihtaen.

Porvoo on niin idyllinen, kävin siellä ystävättäreni kanssa viime vuonna kesäloman alkajaisiksi, teille se onkin aivan erityinen paikka häämuistoinenne, oli varmasti mukava pistäytyä siellä;)

Aivan ihana sunnuntain sää kruunaa mukavan viikonlopun, vielä voi muistella ihanaa kesää ja kerätä alkavasta syksystä sen parhaan annin, mukavaa alkavaa viikkoa!

A kirjoitti...

Kiitops ihanasta postauksesta, Paluumuuttajatar:)

Levollisia ihania kuvia, tykkään kovasti Porvoosta ♥

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa elokuun viikkoa sinulle & perheellesi! ♥♥

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anu: Leppoisa ei taida olla minkään päivän sana siellä teilläpäin näinä aikoina. Voi sentään. Toivotaan, että teillä on monta leppoisaa lauantaita kuitenkin tulossa.

Ei käyty katsomassa, että onko hääyöhotellia enää siellä. Eikä etsitty nyt sitä ravintolaakaan. Oli vain lyhyt kahvipaussi paluumatkalla kotiin.

Hurmioitunut: Sinun päiväsi kuulosti oikein hyvälle!

Kirjailijatar: Raumasta minäkin olen kuullut kauniita huhuja. Ehkä tulevina vuosina pääsemme tutustumaan enemmän tähän kotimaahan ja sen myötä Raumaankin.

Tiina: Minusta tuntuu levänneelle ja se on nyt tähän tilanteeseen ihan paras asia. Ja sinulle toivon, että pääset vastoinkäymisten kautta voittoon. Että et kitkeröidy, vaan tulet sitkeäksi.

Terhi: Sää olisi ollut mitä parhain, mutta sitähän ei voi aina etukäteen tietää. Joko oli paluun aika?

Anisi: Kotkan kaupunginpuutaruri on ihan käsittämättömän lahjakas ja hänen myötään Kotkan puistoista on kuoriutunut kaunokaisia. Kaunis on myös saaristo ja meri, joen varret ja nämä vanhat puutaloalueet. Kaupunkia lähellä on mm. Puistolan puutaloalue, jossa kannattaa käydä kävelyllä, se on ihan lähellä Sapokkaa. Kyllä Kotka on kaunis ihan oikeasti:).

Kirsi: Onni on äiti, jonka kanssa saa kuulumisia vaihdella. Minun äitini se ei puhu enää mitään, joten kuulumisten vaihto on aika yksipuolista.

Aili: Porvoo on kaunis ja nyt se on meitä lähelläkin. Vain tunnin matka.

Jael kirjoitti...

Ihana Porvoo;sinulla on sieltä kauniita muistoja ja nyt kauniita kuvia. Porvoo on minullekin lapsuudesta tuttu;siellä lähellä oli isovanhempien rakas kesäpaikka,ja myöhemmin myös tädin ja sedän ja sitten veljelläkin oli yhteen aikaan kesämökki ihan lähellä ja serkulla edelleenkin,joten joka kesä tulee Porvoossa poikettua.
Kaunis paikka tuo Helmi:)Mitä kuuluu pupu-Helmille?

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: No sinullakin on sitten monta muistoa koskien Porvoota. Helmi-pupulle kuuluu varmaankin ihan hyvää. Hän asustelee parvekkeella ja pihallakin on hänellä oma aitauksensa. Ehkä ensi kesänä Helmi saa sitten oman puputalonsa.