perjantai 29. elokuuta 2014

JOKIPUISTO

Kotkan puistot pääsivät viime sunnuntaina Helsingin Sanomiin. Ihan syystä. Edellisen bloginkin puolella muistin muutaman kerran hehkuttaa kaupunginpuutarhuriamme Heikki Laaksosta, joka taitaa nykyään kantaa titteliä "puutarhaneuvos". Pitkälti Laaksosen ansiota on se, että Kotka nousi maamme parhaimpien puistokaupunkien joukkoon. Ensin Sapokka ja nyt Katariina vetävät palkintoja toisensa perään. Jutun myötä tajusin, että en itsekään ole käynyt kaikissa kaupungin puistoissa ja päätin, että se tilanne pitää korjata. Eilen kakkosen harjoitusten aikaan kiersin Karhulan urheilukentän vieressä olevan Jokipuiston, joka on saanut vaikutteita Claude Monetin Lummelammesta.

Claude Monet (1840-1926) oli taidemaalari, jonka sanotaan olevan ranskalaisen impressionismin perustajia. Monet muutti vuonna 1883 Pariisista Givernyyn, jossa hän hurahti puutarhanhoitoon tai ainakin puutarhansa maalaamiseen. Vuonna 1893 Monet laajensi puutarhansa naapurilta ostetulle suotilkulle, johon rakennettiin lukuisiin hänen maalauksiinsa päätynyt vesipuutarha kaarisiltoineen. Ja toden totta, Kotkan Jokipuistossa on helppo päästä Monetin Lummelampeen tunnelmiin.En tiedä, että onko Jokipuisto puiston virallinen nimi, mutta ainakin se olisi järkeenkäypä nimi. Puiston vieressä näet kulkee yksi Kymijoen haaroista. Joen varrelle on laitettu muutama pöytä piknikin pitämistä ajatellen ja oli alueella myös grillikin makkaranpaistoa varten. Helsingin Sanomien jutussa Laaksonen muistuttaa, että pelkkä puiston rakentaminen ei riitä. Puisto tarvitsee ylläpitoa ja kehittämistä. Ei haittaa, vaikka puisto kaunistuisi vuosi vuodelta. Sillä ajatuksella lähden sitten ensi keväänä oman puutarhani kimppuun:).
Kauniissa Kotkassa on nyt tehty viikkosiivous. Syöty lihapullia ja perunoita. Lämmitetty taas sauna. Kohta on tiedossa peli-ilta takkatulen ääressä. Huomenna on taas vuorossa muutto. Ei onneksi oma sellainen, vaan lasten serkut ne nyt muuttavat tuohon melkein naapuriin oman remonttiurakansa jälkeen.      Ensi maanantaina saadaan sitten aloittaa arkea ihan rinta rinnan.

Hyvää ja levollista viikonloppua!

14 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Ihana! Ja toden totta, ihan on Givernyn puutarhan fiiliksiä havaittavissa. Kiva että kaupungit saavat huomiota myös puistojen kautta. Tämä pitää pitää muistissa. :)
Mukavaa viikonvaihdetta!

Eeviregina kirjoitti...

Ihastuttava puisto! Samoin Sapokka, lehdistä olen usein lukenut siitä. Joskus täytyy ihan livenä nähdä molemmat! Ja sinne Monetin puistoonkin tekisi mieli!
Ihan yhtä mielenkiinnolla luen elämästänne Kotkassa kuin Turkissakin. Hyvää syksyä teille!

Tiina kirjoitti...

Nätti puisto kertakaikkiaan, selvää Monet henkeä havaittavissa. Mutta täytyy sanoa, että kukkeimmat koskaan näkemäni puistot ja istutukset ovat kyllä juurikin Istanbulissa.

mummeli kirjoitti...

Niin kaunista siellä! paljon kukkia ja vettä.
Oikein hyvää viikonloppua muutotouhuissa.

Petra kirjoitti...

Oih onpa tosi kaunis puisto, yritan miettia omasta kotikaupungistani Lappeenrannasta puistoja mutten saa mieleen mitaan kovinkaan ihmeellista, puutarhaneuvoksella olisi siis varmasti töita ainakin siella :)

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kaunis puisto syksyisessäkin asussaan ja vesi tuo ihan oman mausteensa kokonaisuuteen...täytyykin katsella jatkossa puistoja hieman tarkemmin, Turun linnan puisto oli minun lapsuudessani/nuoruudessani kauniisti hoidettu, monipuolinen ja siellä oli upeita istutuksia, me lapset ja nuoret vietimme siellä paljon aikaa.Mukavaa viikonloppua!

Allu kirjoitti...

Giverny on tuttu, Kotkan komeidesta en ole ollut tietoinen ja kannattaa varmaan poiketa, jos joskus ajellaan siellä seudulla, tosi kauniita taas sun kuvat.

A kirjoitti...

Hieno puisto jokineen, kiitos Paluumuuttajatar;)

Onneksi sukua muutta lähinaapuriin, hyviä muuttoja ja tupareita teille kaikille! ♥♥

Unknown kirjoitti...

Heikki Laaksonen on todella huikea ammattilainen ja pirun mukava mies. Itse tein kesän 1991 Sapokan tuurilaitureiden vieressä olevia nupukiveyksiä. Laaksonen kävi siinä lähes päivittäin seuraamassa työn edistymistä ja aina hänellä oli aikaa jäädä myös jutulle...

Missäs toi Jokipuisto on ihan tarkalleen, enpä muista ikinä moista nähneeni, tokihan tässä on jo 14 vuotta tullu asuttua nykyään kansallisessa kaupunkipuistossa Heinolassa...

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: En ole oikeastaan ajatellut itsekään kaupunkeja puistojen perusteella. Kotkan puistojen kehitys on nyt tapahtunut tässä meidän poissaollessa osittain ja siksi ehkä on tullut enemmän vierailtua ja pistettyä asia merkille.

Eeviregina: Sapokka on tosiaan voittanut monet palkinnot ja nyt sitten on ollut usein esillä Meripuisto Katariina, joka on tehty entisen Öljysataman paikalle. Suosittelen.

Tiina: Niin, Istanbulin puistot on vielä ihan omaa luokkaansa. Tosin onhan kaupunki hieman isompikin joten määrärahat on varmasti aika toisenlaiset:).

Mummeli: Oli kaunista ja muuttokin jo onnellisesti takanapäin.

Petra: Ehkä voit ehdottaa Lappeenrannalle puutarhaneuvoksen houkuttelua sinne suunnalle?

Kirsi: Olen tainnut käydä kyseisessä puistossa yli kymmenen vuotta sitten. Kaunis oli.

Allu: Kotka ei oikein satu matkan varrelle, joten tänne on tultava. Ja minusta käynti on vaivansa väärti!

Aili: Sukulaiset pianoineen on nyt muutettu:).

Vilho: Jokipuisto on Karhulan urheilukeskuksen vieressä. Eli kun siihen urheilukeskuksen parkkikselle ajaa, näkyy puisto jo siinä vieressä. Tämä on ymmärtääkseni uusi puisto, eli ei ole siinä kovin kauaa ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Serkut naapurissa kuulostaa ihanalta ! Meidän tytöillä on vain yksi serkku (veljeni ainokainen poika); olen monta kertaa surrut serkkujen vähyyttä ! Olen siis iloinen puolestanne, mutta rehellisyyden nimissä en kuitenkaan haluaisi asua veljeni naapurissa. Taidan olla aika kauhea ? t: Tiina

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Tiina: En tiedä miten onnistuisi, jos minun veljeni asuisi naapurissa:D. Tämä uusi naapuri kun on mieheni sisko ja ainakin tämän yhden päivän kokemuksella meillä menee oikein hyvin:D.

SaaraBee kirjoitti...

Onpas kaunista. On pitänyt kommentoida monta kertaa, mutta on vaan jäänyt. Meillä täällä valmistaudutaan toisen pojan opiskeluihin ja muuttoon. Mihin nämä vuodet ovat menneet jne.
Teillä palapelin palaset näyttävät asettuvan uomiinsa. Koulut ja työt käynnisyneet ja kotikin taitaa olla jo melkein "valmis". Mukavaa sykysyä ja nauti ruskasta oikein kunnolla ja isosti ja ihastuta meitä kuvilla.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Vihreatniityt: Onhan tässä ollut alkua isolla A:lla, mutta eiköhän tässä olla voiton puolella joka saralla. Teilläkin on sitten tiedossa aikamoinen muutos. Meillä nyt on ainakin vielä kolme vuotta "armonaikaa" tuon perheen erkanemisen suhteen.