sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

HYTTYSHATTU VAI EI

Auton paksi on ääriään myöten täynnä. Mielikuvissamme vilisi luminen Saana, kylmät alkukesän päivät Pohjoisessa, sekä ne Iltalehden mainostavat tulvivat veet. Niinpä pakkasimme mukaan toppavehkeet, saappaat ja sadetakit. Villaista päähän, käsiin ja jalkoihin. Tänään tuo kaikki hieman huvitti. Pienelle Karhunkierrokselle piti lähteä 26.5 asteen lämpötiloissa. Miettiä lähinnä sitä, että mitä pukisi päällensä, jotta itikat eivät pääsisi syömään meitä hengiltä. Shortsit vai pitkät lahkeet? Hyttyshattu vai ei hyttyshattua?


Kuopus ei hyttysistä piittaa, vaan pukeutuu lyhyisiin.


"Juuman läheisyyteen sijoittuva 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros vie vaeltajan Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä." Helteellä puut antavat suojaa ja tänään metsissä käy ihana tuulenvire. Pelko hyttysistä osottautuu tällä kertaa vääräksi ja ne eivät kiusaa meitä reitillä kertaakaan. Evästauolle otettiin hyttyskarkotin mukaan, mutta sitä ei tarvitse käyttää. Hyttyset ilmeisesti viettävät hellettä jossakin ihan muualla.  

  

"Pieni Karhunkierros sopii suhteellisen hyväkuntoisille, koska nimestään huolimatta reitti on varsinainen kuntopolku. Kiviset, kuluneet polut ja jyrkät nousut antavat kulkijalle haasteita. Palveluvarustusta, kuten riippusiltoja, maaporrastuksia ja pitkoksia, on kuitenkin runsaasti helpottamassa kävelyä. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja sekä kaksi tupaa."  Itse koen olevani melkoisen hyvä kävelijä ja reitin pituus ei hirvitä yhtään. Nousuissa kuitenkin hapottaa melkoisesti. Helteelläkin saattaa olla asiaan vaikutuksensa.Siellä missä lakka kukkii.Matkalla vastaan tulee monenlaista retkeilijää. Lapsiperheitä, koiran kanssa kulkevia, juoksujalkaa eteneviä. Osa on selvästi suuntaamassa Karhunkierrokselle rinkkoineen. Meillä menee aikaa sellainen reilu neljä tuntia, josta noin 45 minuuttia kuluu makkaranpaistossa ja syömisessä. Itse kävely vie noin 3h 15minuuttia. Ei riennetä veren maku suussa. vaan pysähdellään ottamaan kuvia ja ihastelemaan.Matkalla ei helle haitannut, mutta autossa iski armoton jano. Kaupasta ostettiin kylmää juotavaa ja mökillä oli pakko saada sipsiä. Nyt taitaa suolat ja vedet alkaa olla tasapainossa.  Suositukset täältä Karhunkierroksille. Iso tosin on itseltä vielä kokematta, mutta pieni antoi kyllä hyvää viitettä siitä mitä saattaisi olla odotettavissa.

ps. Lainaukset netistä Pienen Karhunkierroksen esittelystä.3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi upea kierros tuolla teillä, kaunis paikka. Ja säätkin niin suotuisat ja ihanan kesäiset:)

Carola Lehtonen kirjoitti...

Pieni karhunkierros olisi todella kiva joskus kokea ja tuo upea luonto!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Ihan käsittämättömän lämmintä. Ja niin vihreää.
Carola: Suosittelen. Oli todella mieleenpainuva retki.