lauantai 3. elokuuta 2019

LUOSTARIÄHKY

Ei makeaa mahan täydeltä. Pätee myös kirkkoihin, luostareihin ja kirkkotaiteeseen. Kultainen kierroksemme loppuu Venäjän pyhimmästä pyhimpään eli Sergiev Posadin luostariin. Kuten ehkä olette huomanneet, olemme jo nähneet aika monta kupolia, kirkkoa ja luostaria. On suoranainen luostariähky. Näin ollen kaupunkiin saapuessamme hengaamme aikamme McDonaldsissa. Vetelehdimme vaatekaupoilla. Harkitsemme jopa luostarin skippaamista. Mutta eihän se nyt käy. Ei tietenkään.
1340 Pyhä Sergei Radonezilainen perusti tämän hotellimme vieressä sijaitsevan luostarin, josta pian tuli venäläisen ortodoksisuuden keskus. 1400-luvulta lähtien tänne on tehty pyhiinvaelluksia. Kommunistiaikana luostari oli kiinni, mutta tänään se on totisesti taas toiminnassa. Luostarin alueella oli pyhä tunnelma ja uskonnon harjoitus tuntui aidolta ja aktiiviselta muihin luostareihin verrattuna.
Ihastelimme vielä nämä kupolit, kirkkojen kuvat ja kauppojen ikonit. Kuuntelimme kellojen soiton. Nappasimme leipomosta mukaan leivonnaiset hotellilla murusteltavaksi.

Poiketen kaikista muista käymistämme kohteista, täällä kaikkialle pääsee ilmaiseksi. Pääsymaksut eivät isojen kaupunkien ulkopuolella ole olleet todellakaan kalliita, mutta ilmaiseksi ei ole muualla päässyt kirkkoihinkaan.
Eilen oli edessä 1000 km. Ajoimme suorinta tietä kotiin. Oli mahtava reissu, mutta miten suloista onkaan saapua kotiin. Kolmonen oli lämmittänyt saunan. Petasin sänkyyn puhtaat lakanat. Tänään käyn kaupassa ja laitan kotiruokaa. Lomaa on edessä vielä reilu kaksi viikkoa ja minulla on tiedossa pieni remonttiprojekti!

Mutta tässä vielä pieni tietoisku Venäjän matkailusta:

Plussat:

-Lääniä riittää, niin myös runsaasti erilaista nähtävää. Kulttuuria, suuria kaupunkeja, lukuisasti museoita, kirkkoja, luostareita ja luontoa.
-Venäjä on edullinen. 12 päivää neljältä hengeltä maksoi 2474€ eli alle 620€/hlö. Sisältäen hotellit, bensat, pääsymaksut, metrot ja ruoat. Viisumi tietysti tulee tämän päälle. Suurin osa tästä rahasta meni Pietarissa ja Moskovassa. Päivä Pietarissa maksoi keskimäärin 62€/hlö. Päivä Moskovassa 72€/hlö. Mutta päivä näiden ulkopuolella keskimäärin vain 28€/hlö. En malta odottaa ensi kesää ja reissua vaikkapa Vienan Karjalaan. 
-Venäläiset ovat ulospäin vähän välinpitämättömiä, jopa tylyn oloisia, mutta auttavat aina. Kieliongelmastakin huolimatta, kaikki asiat lopulta järjestyvät. Kaupoissa on mukavaa, kun kukaan ei tyrkytä ja pakkomyy.
-Ruoka oli kaikkialla hyvää ja se on edullista. 
-Kaupoissa on myös edullista. Ostettiin vaatteita alennusmyynnistä urakalla. 
-Tiet olivat varsin hyvässä kunnossa. Moottoritie välillä Pietari-Moskova suorastaan erinomainen. Matka eteni nopeasti. Ja kun bensa ei maksa juuri mitään, niin autoilu on varsin kannattavaa. 3000km ja bensoihin meni 140€.
-Parkkimaksut suurissa kaupungeissa oli Suomeen verrattuna "ei mitään". 

Miinukset:

-Kielitaitoa riittää yksipuolisesti. Venäläiset osaa venäjää ja me ei. Google kääntäjä on hyvä ja toimiva apu.
-Ajokuttuuri Pietarin seudulla on hieman tarkkuutta vaativaa. Kannattaa olla varovainen, jos joutuu vaihtamaan kaistaa. 

Muuta en keksi. Venäjä yllätti erittäin positiivisesti ja suosittelen matkailua siellä lämpimästi!

5 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Onpa ollut mielenkiintoist lukea teidän matkasta. Venäjä on jäänyt mulle aika tuntemattomaksi, kerran luokkaretkellä silloisessa Leningradissa ja sitten lyhyt kotiseutumatka äidin syntymäpaikalle Metsäpirttiin. Ekalla matkalla kaikki oli kamalaa, ruokaa en saanut alas paitsi ruisleipää söin.

Jael kirjoitti...

Samaa mieltä kuin Allu, eli on ollut tosi mielenkiintoista seurata matkaanne. En ole koskaan käynyt Venäjän puolella, ja nämä postauksesi kyllä herättivät jonkinlaisen halun käydä siellä.
Nuo venäläiset kirkot kupoleineen ovat kyllä niin kauniita.)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Allu: Meidän Sortavalan reissut oli sellaisia, että mulla oli aina mukana Granny Smith-omenoita pussi ja metwursti ruisleipiä pari/päivä. Siinä kaikki mitä söin. Haju kaikkialla oli sellainen, että en pystynyt syömään mitään paikallista. Nyt vakavasti kyseenalaistan omia mielikuviani. Oliko se niin ankeaa oikeasti ja miten valtava muutos siellä on tapahtunut näiden vuosien aikana. Kumpi parempi? Nyt söin aika monta muutakin asiaa ja housut ei mene kiinni millään ilveellä. Huoh.

Jael: Suosittelen. Paras matka pitkään aikaan, ihan epäilemättä. Ehkä juuri siksi, että odotukset ei olleet mitenkään superkorkealla ja koko ajan vaan kaikki oli niin paljon enemmän kuin oli osannut ajatellakaan. Meidän tytötkin tykkäsi tosi paljon tästä reissusta. Ja siitä nimenomaan, että koettiin sekä kaupunkia, että tuota loppureissun ihan erilaista tunnelmaa.

Petra kirjoitti...

Kiitos hienosta matkaraportista! Lähtisin heti jos voisin tuonne kierrokselle. Pietari on mahtava ja hyvää muistan syöneeni siellä jo aikoinaan.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Petra: Toivon, että tämä ei jäänyt tähän, sillä mielessäni on vielä monta paikkaa, jotka toivon näkeväni.