maanantai 24. heinäkuuta 2017

PUUTARHA JOKA HOITAA

Mökin vieressä sijaitsi aikanaan kaksikin kauppaa. Molemmat ovat nykyään asuinkäytössä. Lähimpään kauppaan on täältä matkaa, mikä oli kolmoselle hämmentävä asia ymmärtää. "Missä täällä on keskusta?" "Me olemme keskustassa." Sen mökkiä lähimmän kaupan osti kauppiaan tytär ja asuvat siellä miehensä kanssa ympäri vuoden. Vielä kymmenen vuotta sitten entisen kaupan takana oli metsä, mutta nyt siellä on valtavan suuri ja kaunis puutarha, jonne saimme kävellä ihastelemaan. Tämä puutarha on ottanut osaa avoimiin puutarhoihin ja tapahtuman kutsu näytti tältä. Kutsun kuvat eivät antaneet puutarhalle mielestäni oikeutta, tuskin nämäkään. Se oli niin suuri, että en tiennyt mistä kulmasta kuvata:). Mutta pistäkää seuraavilla avoimilla puutarhapäivillä mieleen ja käykää katsomassa ominkin silmin. Tänä vuonna oli niin kuulema tehnytkin 120 vierasta.

Tämän puutarhan puuhanainen rakentaa puutarhoja ihan työkseen, oma puutarha on "ihan vain harrastus". Omasta työstään eläkkeellä oleva isäntä on suurena apuna sekä töissä että täällä kotona. Puutarhan lisäksi kun projekteja näyttää tontilla muutenkin riittävän. On juuri uusittu talon laudoitus, rakennettu pihalle sauna ja uima-allas. Työn alla on myös "puumaja", joka on aika lievä ilmaisu sille rakennukselle, jonka lapset saivat käydä testaamassa.

Kukkiva kuusi.


Ja se "puumaja".

Puutarhan nurmikko oli kuin samettia. Puutarhurin ohje oli, että se pitää leikata kaksi kertaa viikossa ja hyvin lyhyeksi. Hän tekee sen itse. Eikä millään päältä ajettavalla vaan ihan tavan ruohonleikkurilla. Muistinko sanoa, että puutarhalla on kokoa 6000 neliötä:). Hän puuhaa täällä tehtyään pitkän työpäivän ensin toisten puutarhoissa. Vitsi miten aina innostun, kun tapaan ihmisiä, jotka ovat löytäneet itselleen asian, josta pitävät ja jossa ovat hyviä. Yhdistäneet työn ja oman intohimon. Miehen eno on matikan ope. Tuumasikin, että ihan sama kuin itse opettaisi ensin päivän koulussa ja pyytäisi sitten aina iltaisin ja viikonloppuisin nuoria kotiinsa opiskelemaan matikkaa. 

"Minä hoidan puutarhaa ja puutarha hoitaa minua," on puutarhuri todennut. Minua kauneus eri muodoissaan hoitaa myös. Ymmärsin lauseen siis varsin hyvin siellä kävellessäni. Omaa puutarhaa olisi ihana kaunistaa, mutta tässä elämäntilanteessa on hyvä laskea kustannukset. Tiedostaa, että en pysty panostamaan yhtään tämän enempää. Koko kesä on pitänyt istuttaa nurmikko pienelle kaistaleelle, mutta sekin on edelleen tekemättä. Mutta ehkä joskus? Sitä ennen voi onneksi hurmaantua näistä toisten aikaansaannoksista. Ja iloita siitä omasta vaatimattomammasta ja keskeneräisestäkin pihasta. Risusavotasta tien toisella puolella, joka avaa kodin näkymiä joki suistoon. Kakkosesta, joka kunnostaa meidän ja naapurin välissä olevaa verkkoaitaa hitaasti mutta varmasti:).

14 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Meiidän plänttiä ei oikein hoida kukaan eikä se kostoksi sitten hoida meitäkään.

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Ymmärrän tuon puutarhurin sanat hyvin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Allu: Meidän plänttiä hoidetaan sitten kun on ihan pakko. Eihän sekään reilua ole, mutta minkäs teet. Ei tuo onneksi vihoittele, mutta ei kukoistakaan.

Hannele: Puutarhaihmiset ne tietää ja ymmärtää.

Hurmioitunut kirjoitti...

Ihana paikka! Niin monimuotoinen ja hyvinvoiva (hyvää vointia tuova) puutarha. Monta mielenkiintoista ja kaunista sopukkaa ja paikkaa kätkee sisäänsä. Nautin puutarhasta ja luonnosta, mutten taitaisi olla ihan noin intohimoinen puutarhuri, joka saisi tuollaisen aikaiseksi...

Matkatar kirjoitti...

Niin hieno puutarha! Toisten hoidettuja puutarhoja on mielenkiintoista tutkia, tänäänkin kävimme erään ystävän luona auttamassa ja samalla taas ihasteltiin upeita kukkia ym..

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: Isoon tilaan on tietysti helpompi luoda erilaisia tiloja, kun pieneen. Vai onko? Joka tapauksessa puutarha oli varsinainen elämys.

Matkatar: Elämys oli myös tämä ilta. Kiitos teille molemmille tuhannesti. Ja lisää kiitoksen aihetta seuraa ihan pian. Miten jännittävää. Palailen asiaan.

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kaunis puutarha, näkee että sitä hoidetaan rakkaudella:)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Asiat joiden eteen näkee vaivaa, kukoistavat.

Leena Lumi kirjoitti...

Oikeastaan kuvat eivät ikinä kerro puutarhan parhautta. Etenkin isoissa puutarhoissa on näin.

Kuusessa ovat kukkineet kärhöt. Minäkin laitan niitä sinne sun tänne ja syntyy yllättäviäkin yhdistelmiä.

Meidän luonnonmukainen mutta ei luonnonvarainen iso puutarhamme on hoitanut meitä. Vain nurmikkoa emme leikkaa ennen kuin nyt elokuusta ja harvoin eli villikukkaniityt ovat saaneet rauhassa siementää. Paitsi se koirien leikkikenttä!

Alan odottaa kuvia sinun puutarhastasi:)

Kesät ovat niin erilaisia: Etukäteen ei voi luvata julkisuuteen mitään, kun ei tiedä keleistä. Meillä on nyt sekä satanut että paistanut joka päivä noin kuukauden ajan ja nyt on parasta ikinä.

Mukavaa viikonloppua<3

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Leena: Minun puutarhakuvia saa odottaa. En ole tehnyt sille mitään siten sen ison salaoja-vuoden. Enkä oiken edes tiedä mitä tekisin. Villikukkaniityt kuulostaisi kivalle:).

Kesässä ei ole ollut mitään vikaa. Lämmin vasta edessä. Huomenna alkaa loma. Aloittelen sitä perinteisesti. Tänään oli pakko lähteä sairaanhoitajan tarkistettavaksi kesken päivää. Kuumetta, yskää ja flunssaa. Virusperäistä ilmeisesti. Sunnuntaina on Barcelonaan lähtö. Olen nyt nukkunut ja levännyt kotiin saapumisesta asti ja huominen täytyy vetää samalla kaavalla, että sunnuntaina on toivottavasti jo matkakunnossa.

Cheri kirjoitti...

Aivan ihana puutarha. Intohimo ja innostus on aina kiehtovaa ja puutarhanhoito varmasti antaa enemmän voimia kuin ottaa. Jospa joskus laajentaisi Avoimet turneensa Kotkaan asti.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Cheri: On lahja, kun osaa innostua ja pysyä innostuneena. Tämä oli siis Tirvalla, joka sijaitsee tuolla Kouvolan takana, mutta varmasti on avoimia puutarhoja Kotkassakin? Meidän puutarhaa ei kannata tulla katsomaan, mutta talossa kyllä on tarvittaessa avoimet ovet:D.

Unknown kirjoitti...

Hieno juttu. Pistin linkin asianomistajille, että älyävät lukea tarinan.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Reijo: Hieno puutarha. Käsillensä terveyttä, sanoisi turkkilainen.