lauantai 2. toukokuuta 2015

PIKKUINEN LUUMU JA MAA JOHON HÄN SYNTYI

Tänään kastettiin 17. kummilapsemme, pikkuinen Luumu.  Olimme ristiäismatkalla kahden mieheni kanssa, sillä jälkikasvullamme oli omia menoja tälle päivälle. Kastejuhla pidettiin Espoossa ja yllätyin iloisesti pappilanmäestä. Paikka oli idyllinen ja ehdottomasti monen kuvan arvoinen, mutta koko päivän satoi ja niin maltoin pysähtyä sateeseen vain hetkeksi pois lähtiessämme. 

Vastasyntyneet jos jotkut saavat minut hieman levottomaksi. Millaiseen maailmaan Luumu nyt sattui syntymään? Onko hänelle tarjolla huolettomia lapsuuden päiviä vai saapuiko hän arvaamattomaan ja pahaankin paikkaan? Kasteen jälkeen meidän pöydässä näet keskusteltiin päivän polttavista aiheista, kuten Seinäjoen turhasta surmasta ja meneillä olevista hallitusneuvotteluista. Kumpikaan aihe ei nyt ainakaan ollut rauhoittamassa kummitädin sydäntä, mutta pikku Luumua ei painannut enää mikään. Itse kastehetken pieni mies huusi minkä keuhkoista irti sai, mutta rupesi sen päätteeksi unille ja nukkuikin sitten luottavaisin mielin läpi kalasoppien ja kakkukahvien.

Kahdella kielellä mentiin. Sujuvasti kuunnellen ja laulaen molemmat.Sattuneista syistä tämä Seinäjoen tapaus on mietityttänyt minua normaalia uutista enemmän. Asuuhan kotonamme samaa ikäluokkaa olevaa porukkaa. Asia liippaa myös erittäin läheltä työtäni. Erehdyksekseni pistäydyin lukemaan asiasta keskustelupalstoilta ja törmäsin asiaan, josta saatiin pöydässäkin aasinsilta niihin hallitusneuvotteluihin. Suomessa velloo valtava ulkomaalaisviha, jota ei mielestäni käsitellä millään foorumilla rakentavasti. Näin ollen Seinäjoen surmastakin syytettiin ulkomaalaisia kansanryhmiä nimeltä mainiten ja oltiin valmiita tiettyjä kansalaisuuksia jo teloittamaankin, vaikka tekijää jo nimeltä netissä mainittiin ja varmalla kädellä tiedettiin "urheilevaksi paremman perheen tytöksi, supisuomalaiseksi eloveenatytöksi".

Helpottiko tämä tieto millään tavoin. No ei todellakaan. Miten meidän yhteiskunnassamme tavalliset urheilevat parempien perheiden tytöt tappavat toisiaan ja sen jälkeen "käyttäytyvät kuulusteluissa rauhallisesti ja fiksusti".  Ja miten tätä olisi voitu ennaltaehkäistä, kun "kukaan ei ikinä olisi voinut uskoa mitään tällaista tapahtuvan". 

Toinen kysymys on se, että miten meidän maassamme voitaisiin oppia puhumaan maahanmuuttajista rakentavasti ja niputtamatta jokaista mamua samaan muottiin? Tänne kun saapuu mamuja vaikkapa työn vuoksi, avioliiton myötä tai turvapaikan hakijana ja jo tämä tekee heistä kovin erilaisia suhteessa toisiinsa. Maahanmuuttajia saapuu hyvin köyhistä oloista mutta myös erittäin vauraista maista. Heissä on korkeasti koulutettuja ja lukutaidottomia. Osa on perheellisiä, osa sinkkuja. Myös eri maat kulttuureineen tuovat mamuihin mausteensa. Se, että pystytään tilastoilla osoittamaan, että vaikkapa Suomessa tehdyistä raiskauksista suurin osa tehdään tietyn maalaisten maahanmuuttajien toimesta, ei oikeuta vihaamaan kaikkia maahanmuuttajia raiskaajina.  Sen sijaan odottaisin kyllä rakentavaa keskustelua siitä, että mitä tehdä niiden tiettyjen maahanmuuttajien kanssa, jotka tällaisiin rikoksiin toistuvasti sotkeutuvat. Valitettavasti maahanmuuttajista tuntuu puhuvan vain Perussuomalaiset. Sen puheen vuoksi kyllä saivat monia ääniä, mutta niiden puheiden tarkoitus taisi  olla hajottaminen rakentamisen sijaan?

Martti Luther kehoitti kuulema istuttamaan omenapuun, vaikka tietäisi maailmanlopun olevan käsillä huomenna. Tällä periaatteella voi myös kehoittamaan synnyttämään lapsia, vaikka ympäröivässä yhteiskunnassa asiat olisivatkin huonolla tolalla. Pikku Luumu saikin kastelahjaksi oman puun. Toivon siis, että saavat molemmat kasvaa luottavaisessa ja huolettomassa maassa, vahvistuen ja voimistuen ottamaan vastaan milloin mistäkin päin tulevat tuulet. Onnea sinulle pieni ja siunausta<3.

Edit: Selvennykseksi vielä, että Pikku Luumu on siis suomalainen, sekä äitinsä että isänsä puolelta, eikä liity mamuihin muuten kuin kastepöytäkeskustelujen kautta:). Hänen kotonaan puhutaan sitä toista kotimaista kieltä ja siitä johtui juhlan kaksikielisyys.

15 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Olipa viisaita sanoja. Eipa tuo maahanmuuttajien keskustelu kovin rakentavalta vaikuta, moni on valmis vain tuomitsemaan ja tietokin on aika hataralla pohjalla asioista, on kaikenlaisia törkyjulkaisuja, joiden pohjalta muodostetaan mielipiteita maahanmuuttajista. Toivotaan naiden pikku Luumujen takia, etta ihmisille muodostuisi halu rakentaa ja ottaa selvaa eika suoraan tuomita ja hajottaa.

Satu kirjoitti...

Onpas teille siunaantunut paljon kummilapsia. :-)

Missä päin Espoota kastejuhla pidettiin? Yritin tunnistaa kuvien perusteella, mutta en osannut.

Allu kirjoitti...

Ja minä kun luulin, että meillä on paljon kummilapsia, huh huh, mutta sinä oletkin kyllä niin hieno ihminen, että ymmärrän, että halutaan kummiksi.

A kirjoitti...

Hieno postaus jälleen, Paluumuuttajatar, kiitos!

Totta joka sana, vain rakentava keskustelu vie asioita eteenpäin; ei repiminen eikä asioiden sotkeminen ja syyttely!

Elämme todella eikoista aikaa, kun lapsetkin pystyvät tekemään noin pahoja tekoja. Jotain on hyvin pahasti pielessä!

Hyvää viikonloppua sinulle ja läheisillesi, Paluumuuttajatar! ♥ ♥

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Petra: Se yleistäminen siinä pistää omat karvat nousemaan pystyyn. Ja se, kun joutuu kuuntelemaan jo lasten suusta sitä "kuinka ne vie meidän työpaikat eikä maksa edes veroja-hokemaa. Minusta Suomen EI tarvitse tarjota turvapaikkaa niille mamuille, jotka raiskaa, varastaa ja hyväksikäyttää sosiaaliturvaa. Ja minusta Suomen EI tarvitse hyysätä myöskään omia kansalaisiaan jotka raiskaa, varastaa ja hyväksikäyttää sosiaaliturvaa. Tästä toivoisin asiallista keskustelua ja kestäviä ratkaisuja jokaiselta puolueelta. Eipä ole kuulunut.

Satu: Siinä Espoon tuomiokirkon vieressä oli tämä punainen talo, jossa juhla pidettiin. Tosi kaunis paikka ja vieressä meni joki. Osoite oli Kirkkopuisto 5.

Allu: Tässä ei ole meidän hyvyydellä mitään tekemistä. Me ollaan ihan surkeita kummeja, oltu kaukana kummilasten arjesta ja elämästä ja päästy näkemään vain tosi harvoin. Ollaan joka kerta varoitettu kyllä vanhempia, että jos tällaiset huonot kummit kelpaa., voidaan kyllä tehtävään ryhtyä:).

Aili: Kyllä, elämme aikaa, jossa ongelmia riittää, eikä ole mitään järkeä syytellä joka asiasta ulkomaalaisia. Suomen on aika ottaa vastuu omista tekemisistään ja miettiä miten tästä päästäisi yhdessä eteenpäin.

Hurmioitunut kirjoitti...

Minusta kastejuhlat ovat ehkä vielä kivempia kuin häät. Mutta tuo on kyllä totta, että pienokaisten tulevaisuus mietityttää. Mitä maailma tuo heille tullessaan ja millaista maailmaa heille rakennamme.
Kaunis nimi tuo Luumu. Useat vokaalitäytteiset sanat/nimet kuulostavat kauniilta.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: Oikea nimi ei kyllä ollut Luumu vaan kummitädin turkennoksen kautta tehty suomennos lapsen nimestä:). Eli tästä voi kaikki turkinkielentaitoiset tehdä oman päätelmänsä ja päästä aika helpolla lapsen oikeasta nimestä kärryille:).

Minusta kasteet on tulevaisuuden täyteisiä juhlia. Kaikki on vielä mahdollista!

Anonyymi kirjoitti...

Erik ? Kyselee Tiina

Jael kirjoitti...

Suloinen pikku Luumu.Hienoa tekstiä.Helsingissähän on ihana kohtauspaikka Caisa,jossa ulkomailta tulleet ja alkuperäiset suomalaiset voivat kohdata eri tapahtumien merkeissä.Siellä huomaa miten paljon he rikastuttavat kulttuuria ym ym.MInäkin kävin siellä silloin tällöin vielä Helsingissä asuessa. NOita Caisoja pitäisi olla enemmän...
http://www.caisa.fi/esittely

Jael kirjoitti...

P.S.Tiedän tuon Pappilamäen,ihana paikka:)

Leena Lumi kirjoitti...

Paluumuuttajatar, pahin mahdollinen vaalivoitto tuli mitä tulee aiheeseen maahanmuuttajat. Olen pöyristynyt, että meiltä löytyy tätä porukkaa, joka äänestää kaiken maailman kikkelikuvien lähettäjä, muukalaisvihaukkoja päättämään maamme asioista. Suomi oli jo eurooppalainen maa, mutta nyt mentiin kuin ajassa 50 vuotta taaksepäin. Monesta tuntuu niin pahalta, että he eivät sanotuksi saa. Puolet Suomen kansasta olisi tarvinnut vaalien jälkeen kriisiapua. Maa jakautui kahtia.

Ennen oli kaikille kunnia-asia äänestää kansaedustajaksi kunnollista ja kunniallista ihmistä. Nyt osa äänestää itsensä kaltaisia ja seurauksia saamme alkaa kauhistella tai paeta.

Tyttäreni valmistuu pian teelogian maisteriksi, mutta ei hänestä tule pappia, vaan hän haluaa lähteä töihin juuri maahanmuuttajien pariin. Kannatan!

<3

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Tiina: Milloin sinusta tuli turkinkielentaitoinen:).

Jael: Sekin auttaa, kun näitä kulttuurin rikastuttajia on omassa perhepiirissä ja läheisissä ystävissä. Ja sekin, kun on itse ollut mamuna monta vuotta ja ymmärtää, että miltä se tuntuu, kun otettiin lämpimästi vastaan. Ja miltä se olisi tuntunut, jos paikallisväestö olisi suhtautunut vihamielisesti tulijaan. Ja sitten on se toinen puoli, joka jokaisen mamun tulee ymmärtää: maassa eletään maan tavalla, hyväksyen sen lait ja kulttuurisäännöt. Niin mekin tehtiin, vaikkei kaikesta oltu aina samaa mieltä.

Leena: Siihen loppui minun ymmärrys, kun Hakkarainen pääsi taas eduskuntaan ihan sillä vaan, että osaa juoda viinaa suoraan pullosta televisiossa. Enkä edes ole mikään automaattinen Peussuomalaisten vastustaja, vaan näen, että silläKIN puolueella voisi olla jotakin annettavaa, kunhan ei hölmöilisi ja päästäisi kaikenmaailman möläyttelijöitä ääneen. Mutta nyt on mentaliteetti se että kovaäänisimmät hölmöilee ja kansa hurraa?Anonyymi kirjoitti...

Hah; ei milloinkaan... Coogle-kääntäjä on aika kätevä ! t: Tiina

Anonyymi kirjoitti...

Voi minua ! Voi sinua ! Voi meitä ! Kuinkas sitten kävikään ?

Me paheksumme heitä, jotka paheksuvat maahanmuuttajia ?

Kuka paheksuu meitä, jotka paheksumme heitä, joiden arvot eivät ole meidän arvojamme ?

Olenko minä parempi ihminen hyväksyen maahanmuuton kuin joku toinen, joka suhtautuu siihen kriittisesti ?

Olenko minä parempi ihminen kuin Herra Hakkarainen, kun en ole ollut päihtyneenä televisiossa ?

Voinko minä heittää "sen kiven" ? Mielestäni en voi... Heitin kuitenkin ja ärsytän myös itseäni !

Voitaisiiko antaa tilaa olla ja elää myös alkoholiongelmaisille sahureille ? Paheksuminen ja paremmaksi asettuminen ei liene ratkaisu ? t: Tiina

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Tiina: En paheksu heitä, jotka paheksuvat maahanmuuttajia. Minä peräänkuulutan asiallista keskustelua, jossa kaikenlaisten ajatusten omistajat saisivat tuoda mietteensä julki ja jossa mielipiteitä voisi vaihtaa. Nyt minusta täällä kuuluu vain yksi ääni.

Ja olen sitä mieltä, että vapaus täytyy olla juopoillakin juoda vaikka itsensä hengiltä. Mutta että kustantaa sitä toimintaa valtion varoilla tai kansanedustajan palkalla, eikö se nyt jo ole hieman kyseenalaista?