perjantai 19. toukokuuta 2017

JA YHT'ÄKKIÄ OLIKIN KESÄ

Juhlat siis lähestyvät ja se tietää TO DO-listoja. Tälle vapaapäivälle oli varattuna kaikkea muuta kuin lepoa. Kello soimaan, mies töihin ja lasiostoksille. Eksyin myös kaupan kesäpihan puolelle, mutta ihan vähän vaan. Matkan aikana huomasin vienon sumun ja päätin hurauttaa ostosten jälkeen Sapokkaan sitä ihailemaan. Ensin kiipesin näkötorniin. Meri oli kadonnut.

Tämän Ruotsinsalmen tunnusmajakan suunnitteli eversti Jean Augustin Prevot de Lumian 1790-luvulla. Tuon kivisen alaosan päältä kohosi 27 metrisen majakan tiilinen kaksoistorni. Kun linnoitus lakkautettiin alkoi majakka raunioitua. Krimin sodan yhteydessä v, 1855 englantilais-ranskalainen laivasto räjäytti koko majakan. 1980-luvulla luonnonkivinen alaosa entistettiin ja sen päälle rakennettiin näköalatasanne. Hyvä paikka tutkailla Kotkaa ja sitä ympäröivää merta. Alla majakka entisessä kauneudessaan.


Majakalta otin suunnan kohti Meriniemeä. Johan se metsä vihertää. Nahkatakissa oli vähän vilu jos jäi paikalleen, mutta liikkeessä tarkeni. Kesäkengät on ollut pitkään jo käytössä, mistä tulikin mieleen, että sille listalle pitäisi laittaa talvikenkien pakkaaminen varastoon...Tässä rannassa kivillä keikkuessani ja yrittäessäni saada veneen mastonkin kuvaan, soi puhelin. Anoppi se oli siellä lukenut ajatukseni ja kyseli että olisiko tänään hyvä päivä ikkunanpesulle. Sehän oli ollut suunnitelmissa, joten oli jätettävä veneet ja sumut ja suunnistettava kotiin. Keskikerros urakoitiin jo aiemmin, tänään oli lasten huoneiden vuoro.Ikkunanpesun jälkeen kävin pihalla. Ja yht'äkkiä olikin kesä. Ihan käsittämätöntä. Meidän mittari oli auringossa ja näytti 28 astetta. Juotiin siis ikkunanpesukahvit alaterassilla ja mietittiin ettei tällaista päivää voi kuluttaa sisätiloissa yhtään enempään. Mikäs sen parempi ajanviete lämpimänä päivänä kuin puutarhahommat. Istutin ensimmäiset kesäkukat. Pöyhin istutuslaatikot. Anoppi tyhjensi kompostin ja laittoi tomaattipenkin valmiiksi taimineen. Ja kun ei pihakärpänen lakannut puremasta, kävin hakemassa parvekkeelle tuolit ja matot. Aurinkopurjeen ostin jo viime syksynä alennusmyynnistä ja ehkä ensi viikonloppuna se viritellään tähän päälle. Hyvä kahvipaikka aamupäiväksi, jolloin aurinko tähän paistelee. Iltapäivällä voi sitten siirtyä pihaterassille.Multasäkit odottavat puutarhuroijan seuraavaa inspistä, kuten porkkanansiemenet jne. Alla ne ensimmäiset ruukkupuutarhan kaunistajat.


Ei sitä lämpöä turhaan oltu kaivattu, sillä olihan tämä nyt ihanaa. Tällaisessa aurinkoenergisessä tilassa lyhenisi listat varmasti nopeammin. Tänäänkin meni moni asia, joka oli oikeastaan suunniteltu vasta viikon päähän. Eipä haittaa ei, sillä tekemistä varmasti piisaa ihan viime hetkiin asti. Ja saa piisatakin. Kerrankos sitä juhlitaan meidän esikoisen ylppäreitä. Onko siellä kesäjuhlia tiedossa? 

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihanaa että vihdoinkin saitte kesän, sen niin pitkääään talven jälkeen.Minäkin varmaan olisin todella iloinen jos asuisin Suomessa,mutta täällä kiroilen lämpöä jota on liikaa;D
Ihanaa viikonloppua teille:)

MatkaMartta kirjoitti...

Onnea saapuneesta auringosta ja kesästä! Tsemppiä kaikkeen puuhaan. Muistakaa kuitenkin, että olennaisinta on juhlia ihanaa esikoistanne, ei ole niin vakavaa, jos jokainen ikkuna ei ole juhlakunnossa, mutta uskon kyllä että kaikki valmistuu ajoissa.

Petra kirjoitti...

No nyt se tuli sinnekin, lampö ja aurinko! Meilla on paiskinut parina paivana vetta mutta mukavaa kesasadetta jonka otan mielellani vastaan. On niin vehreaa ja vihreaa. Aurinko saa kylla innostumaan, sain tana aamuna hepulin ja pesin terassin ikkunat ja koko terassin samalla. Olihan sita suunniteltu jo useampi kuukausi :)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Tuli todellakin tarpeeseen enkä hevillä luopuisi tästä lämmöstä. Mutta säätiedotushan jo lupaa viilenevää. En edelleenkään kaipaa mitään läkähdyttäviä helteitä, mutta juuri sitä, että voi mennä ulos paitasillaan eikä jäädy heti pökkelöksi.

MatkaMartta: Juhlat on hyvä syy pistää paikkoja kuntoon. EI meinaa luonnistua ilman deadlinejä.

Petra: LOPULTAKIN. Kuivaa täälläkin on, joten kesäsadekaan ei haittaisi. Puut puhkesi yhdessä yössä, siltä se ainakin tuntuu. Tänään vihersi joka paikassa.

Matkatar kirjoitti...

Juu itsekin olin ihan ihmeissäni kun kesälämpötilat tulivat yhtäkkiä ja samoin puihin tuli lehdet, on se ihmeellistä!
Hurjasti onnea esikoiselle, mahtava saavutus!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Matkatar: Piti tarttua hetkeen joka välissä. Tänään jo oli huomattavasti viileämpi tuntu iltasessa, kun paisteltiin lättyjä terassilla. Toivottavasti juhlissa taas on lämmintä. Helpottaisi aikalailla, kun vieraat voisi olla pihallakin.

Hurmioitunut kirjoitti...

Minunkin pitäisi tehdä ikkunanpesu-urakka. Nyt on vain pitkä aika ennen kuin ehdin kotiin reissuiltani siihen puuhaan. Ja todellakin! Kesä tuli ihan yhtäkkiä! Ensimmäisen lämpimän päivän aikaan mietin, että voikohan tuonne pihalle nyt mennä ilman takkia - ihan kumma, miltei alaston, fiilis. :P

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: Sitä olin toivonutkin jo pitkään. Mennä ulos ilman että palelee. Muutama sellainen päivä oli ja nautin. Nyt taas saa etsiä takkia ennen oven avaamista.