maanantai 22. tammikuuta 2018

MUTTA SAULI

Uusi viikko ja uudet haasteet. Tämän viikon haaste on yksi pahimmista. Pitäisi juoda se 15,-2 litraa vettä joka päivä. Vesi ei ole minulle ikinä maistunut ja unohdan aktiivisesti juoda. Monta päivää saattaa mennä niin, että juon päivässä vain ja ainoastaan kahvia. Nyt tammikuun alusta olen sentään aloittanut aamuni lasillisella vettä, mutta siitä on vielä pitkä matka puoleentoista litraan. Mutta eiköhän tästäkin tarran avulla selvitä? 

Eilen olisi ollut huimaavan kaunis aurinkoinen pakkaspäivä, mutta en kerennyt valoisan aikaan pihalle. Nyt sen sijaan kerkeän, sillä on vapaapäivä ja olen aikeissa lähteä äänestämään maallemme presidenttiä. Nyt onkin vaikea paikka, että uskaltaako juoda vettä ennen äänestyspaikalle kävelyä? Mitä jos matkalla tulee hätä?On tässä nyt tietysti isommatkin kysymykset edessä. Olen näet ollut ihan tyytyväinen nykyiseen presidenttiimme Sauliin. Vahinko vain, että menin tekemään vaalikoneen tässä äänestyksen alla ja sepä ei tarjonnutkaan minulle Saulia ennen kuin vasta kolmanneksi (Iltalehti) tai neljänneksi (joku toinen). Sen sijaan sain ehdokkaikseni henkilöitä, joita en todellakaan halua äänestää. Kun ryhdyin selvittämään miksi, minulle selvisi, että Sauli on eutanasian kannattaja.  Sauli siis on sitä mieltä, että henkilön voi tappaa "jos sairauteen liittyy suurta kipua ja tuskaa, joita ei voida lievittää".  Sauli, olen kanssasi täysin eri mieltä. Hoitohenkilökunnan tehtävä on joka tilanteessa vaalia elämää, ei ottaa sitä pois. Hyvään saattohoitoon tulee kuulua niin hyvä kipulääkitys, että kenenkään ei tarvitse kivuista kärsiä. Tappamisen sijaan tulee siis keskittyä saattohoidon kehittämiseen. Kuten Hollannin aina vain villimmäksi käyvä eutanasia-käytäntö kertoo, on eutanasia oikea Pandoran lipas, jonka aukaiseminen on uhkarohkea teko maailmassa, jossa  päättäjien on yhä vaikeampaa nähdä ihmisarvoa rahan takaa. Ei siis anneta mahdollisuutta siihen, että joku saa oikeuden tehdä  kuolinpäätöksiä "armosta". 


Lisäksi Sauli, sinä kristillisen maan presidentti, joka toivotat puheittesi lopuksi Jumalan siunausta, olit sitä mieltä, että kouluissa ei tulisi opettaa luomisuskoa? Oletko siis sitä mieltä, että on hyväksyttävää opettaa evoluutioteoria ja alkuräjähdys, islamilaisten, budhalaisten, taolaisten ja kaikkien muiden maailman uskontojen käsitys maailman synnystä, mutta ei meidän oman uskontomme versiota aiheesta? Jos näin, niin miksi ihmeessä? Jos et itse ehkä uskokaan luomisteoriaan, niin kuuluuhan se nyt ihan yleissivistykseen tietää ja tiedostaa, että tässä maassa asuu ihmisiä, jotka ovat kristittyjä. Ja jos et tiennyt, niin joillekin heistä on paljon järkeenkäyvempää uskoa, että maailma on suunnitelmallisesti ja ihmeellisen ihanasti luotu. Itselleni esimerkiksi evoluutioteorian ja alkuräjähdyksen ottaminen totena vaatisi miljoona kertaa suurempaa uskoa kuin omani. 
Mutta Sauli, kukaan ei ole täydellinen. Sinullakin on vielä aikaa muuttaa mieltäsi. Ja jos et muutakaan, niin et onneksi presidenttinä taida näistä saada päättää? Toivottavasti?Joko sinä olet äänestänyt? Onko sinulle väliä sillä,  että ehdokkaasi ajattelee asioista kanssasi täysin eri tavoin? Millaiset asiat ylipäänsä sinulle merkitsevät ehdokasta valitessasi? Entä mitä mieltä olet eutanasiasta tai kreationismin opettamisesta koulussa?

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On todellakin väliä, ketä äänestän. Jos ehdokkaani on monessa asiassa eri mieltä, vaihdan ehdokasta. Ja niin tällä kertaa käykin. Onhan siellä vaihtoehtona kristillistä uskoa tunnustavia ja eutanasiaan ja koulun uskonnonopetuksen kieltämiseen kriittisesti ja kielteisesti suhtautuviakin.
Ihme juttu, miksi pitää antaa äänensä jollekin, joka ei ole ollenkaan samaa mieltä asioista... Minun mielestäni Suomi kuuluu suomalaisille ja meidän asioita pitää ajaa, ei kenenkään muun. Terveisin kriittinen muija.

Wilumiina kirjoitti...

Kävin äänestämässä Pekka Haavistoa. Olen ollut mukana tilaisuuksissa jossa Pekka on ollut puhujana. Se tietomäärä maailman tilasta ja varsinkin epäkohdista, valtava.
Muutenkin maailmankuva on Pekan kanssa yhtenevä.
Minulle Sauli edustaa ikävä kyllä kahtia jakautunut täällä Suomea.

Allu kirjoitti...

Enpä kutsuisi Hollannin eutanasiaa tappamiseksi eikä sitä noin vain anneta, kyllä poitilaan tila tutkitaan hyvin. Juttelin juuri viime vuonna Hollannissa asiasta. Oli mielenkiintoista kuulla asiasta, mm. joku kertoi, että usen potilas, jolle vihdoin myönnetään lupa, kuolee ennen täytäntöönpanoa, psyyke kai hoitaa asian. Hyvin katolisesti kasvatettu työkaverini oli hollantilaisen serkkunsa hautajaisissa. Lähisukulaiset olivat hakeneet hyvin sairaan serkun Sveitsistä kotimaahan Hollantiin ja hoiitaneet häntä kunnes tilanne oli niin mahdoton, että toivottiin "pelastusta" (en puhuisi tappamisesta) ja hautajaisissa puhuttiin avoimesti pelastuksesta/lunastuksesta ja työkaverini on todella vaikuttunut, vaikka on saanut aika ankaran katolisen perinnön. Kannatan ehdottomasti saattohoitos ja palliattiivista kotihoitoa, joka on täällä Suomea paljon pidemmällä, mutta en yhtään ihmettele, jos joku makaa liikahtamatta sokeana ja kuurona sängyssä ja haluaa vaihtoehdon. Traumaattisen uudenvuoden viikonlopun jälkeen, jolloin mitkään kivulääkkeet eivät meinanneet auttaa, ymmärrän nyt vieläkin enemmän kivusta. Terveisiä sairaalasta, nyt ilman kipuja.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kriittinen muija: Kriittinen on hyvä ollakin. Ja minullekin siis ON väliä ketä äänestän. Nyt vain on niin, että näistä ehdokkaista en ole kenenkään kanssa kaikista asioista samaa mieltä, mikä on ihan luonnollista. Niiden, joiden kanssa olen eutanasiasta ja kreationismin opettamisen kanssa samaa mieltä, olen varmaankin eri mieltä sitten lähes kaikesta muusta. Että vaikeaa on valita siitä sitten. On valittava se pienin paha?

Wilumiina: Mukavaa, että olet löytänyt helposti oman ehdokkaasi. Minä yritän kai ajatella sen nyt niin, että kuka olisi paras käyntikortti Suomelle ja kuka pystyisi meitä ympäri maailman edustamaan.

Allu: Mukavaa, että pääsit kivuistasi. Onneksi lääketieteellä on keinonsa, kuolema ei niihin tule kuitenkaan kuulua. Tässä mm. hieman pohdittavaa Hollannin "hyvin tutkittuun eutanasiaan".

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hollanti-kaavailee-kuolinapua-terveille-ihmisille-jos-elama-on-eletty-ihmisen-pitaisi-antaa-kuolla/6118754#gs.aKTdkTw

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001177076.html

https://yle.fi/uutiset/3-9329175

anumorchy kirjoitti...

Tuossa onkin jo noihin vakavampiin asioihin kommentoitu tarpeeksi.

Mina siita vedesta. Sen juomishypetys on mennyt jo ihan liiallisuuksiin. Ei takuulla ole tervellista varsinkaan talvella juoda vetta 1.5 -2 litraa jos juo jotain muutakin! Nesteita ehka, mutta siihen pitaa ottaa mukaan sitten kaikki kahvit, mehut, maidot, piimat yms.

Eli suoraan sanoen, jos pissa on yleensa suht vaaleaa niin kaikki hyvin. Enempi vesi turhaa ja hailtaalistakin.

Jael kirjoitti...

Tsemppiä vedenjuontiin, minä pidän vedestä ja juon joka päivä paljonkin;kesällä enemmän kuin nyt talvella.
Minä olisin halunnut äänestää Pekka Haavistoa; hänen isänsä oli tuttu lukioni rehtori, mutta se ei ole syy äänestää tiettyä henkilöä, vaikka monet Pekan mielipiteistä vastaavat myös omiani. Eli äänestin toista ehdokasta.
Jos henkilö itse haluaa kovasti päästä pois tästä maailmasta, koska niin kärsii kivuista, ym. niin en näe siinä mitään väärää.
Ihanat talvikuvat taas, ne saavat minut kaipaamaan lumista talvea:)

Anna kirjoitti...

Suomen presidentti hoitaa ulkopolitiikkaa. Se on minulle merkittävämpää.
Meillä suomalaisilla on ikioma luomiskertomus Kalevalassa, niin kuin on monella muullakin kansalla omat legendansa. Minulle ei ollut koskaan edes lapsena ongelmallista, että meillä on kolme selitystä maailman synnystä rinnakkain. Minun uskonnonopetuskoulutukseeni Suomessa ei kuulunut kretionismin opetus, eikä kuulu Saksassa tyttäreinikään uskonnonopetuskoulutukseen. Sitä ei tarvitse opettaa koulussa vaan sitä voi kukin opetella koulun ulkopuolella,jos kiinnostaa. Vuorisaarnan sanoma on tärkeämpi, mutta kun sekään ei näytä menevän perille. Vrt. eutanasia contra saattohoito.

Satu kirjoitti...

Minä en taida ehtiä äänestämään ollenkaan. Varsinaisena äänestyspäivänä olen kyllä Suomessa (jos kaikki menee suunnitelmien mukaan), mutta en oman äänestyspaikan lähettyvillä. Eli vaalit taitavat mennä minulta tällä kertaa ohi.

Minä olen hyvin huono äänestäjä siinä mielessä, että äänestän aina hyvin heppoisin perustein. Ei vain mielenkiinto riitä asioiden perinpohjaiseen tutkimiseen, vaikka tietysti pitäisi.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

anu: Minun juomiseni on oikeasti huonolla tolalla, sillä en juo maitoa, piimää enkä mitään muuta kuin sitä kahvia. Limsassa ja mehuissa kun on sokeria, maitotuotteiden juonnin lopetin nuorena, kun minulla epäiltiin laktoosi-intoleranssia, mikä myöhemmin on osoittautunut epätodeksi, mutta tauon jälkeen maitoa en oppinut enää juomaan. Joten jos ei tulisikaan nyt juotua 2 litraa, niin edes litra.

Jael: Itsemurha on ollut kautta aikojen keino päästä pois tästä maailmasta. En tosin suosittelen sen käyttämistä. Lääketieteen ja hoitohenkilökunnan ei kuulu käydä itsemurhan välineeksi, sillä ovat luvanneet suojella elämää. Minusta olisi pelottavaa, että yhteiskunnassamme olisi lääkäreitä, joille olisi ok ottaa potilaansa hengiltä. Siksi kipuja täytyy hoitaa ja varmistaa niin, että jokainen saa mahdollisuuden kuolla mahdollisimman hyvin.

Olikos Haaviston isällä jo hinkua politiikkaan, vai pysyttelikö vain kasvatuspuolella?

Anna: Minusta kuuluu yleissivistykseen tietää miten eri tavoin asioista ajatellaan. Luomiskertomus kuuluu ehdottomasti uskontotunneilla opettaa. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että presidentti on ensisijaisesti käyntikorttimme ulkomailla, joten äänestin sitä ajatellen. Mutta saahan ja tuleekin hänen toki maan sisälläkin tuoda mielipiteensä julki eri asioissa. Etenkin tuossa luomisusko-asiassa tuli vähän tunne, että ei ollut miettinyt mitä vastaa tai veti varman päälle, että kosiskelee tiettyä porukkaa? Pitäisi vaan muistaa, että kuin toisille kumartaa, toisille pyllistää.

Satu: Lapsuudenkodissa aina painotettiin, että äänestämään pitää mennä, joten äänestämään olen pääsääntöisesti mennyt joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Joskus enemmän ja joskus vähemmän asiaa miettineenä. Usein äänestän henkilöä, en ole yhden puolueen vahva kannattaja, mutta tiettyjen puolueiden vahva väistäjä selvästikin. Siksi tässäkin vaalissa tippuu neljä nimeä heti:).

Sammakko-mamman maailma kirjoitti...

Äänestetty on - tiesin ketä EN halua pressaksi joten se sulki jo muutaman jo heti pois kättelyssä ja loppujenlopuksi heitin kruunaa ja klaavaa Pekan ja Saulin välillä ja Sauli voitti.

Vedenjuonti: mulla menee helposti se n2lper päivä. Ja siihen auttaa se kun juon paljon kahvia, otan samanaikaisesti (ison) lasin vettä ja ne pitää olla tyhjät molemmat ennen kuin nousen pöydästä. Muuten se vedenjuonti voi tökkiä ja se ei ole hyvä mulla koska jos en juo, aivoihin tulee epämääräistä aivosumua ja musta tulee saamaton vätys.

Eutanasia: itse olen niin läheltä seurannut (olin omaishoitaja) appiukon syöpätaistelua että silloin minusta tuli eutanasian kannattaja. Kivunhoito ja sekä saattohoito ainakin apen kohalla ontui pahasti. Todella pahasti ja jos ja kun se ei ole pahemmin kehittynyt näiden 7vuoden aikana, olen edelleen sitä mieltä että ihminen joka on kuolemansairas, pitää saada apua kuolemaansa ettei hänen tarvitsisi kärsiä yhtään enenmpää.
Tilanne siis mielipiteenikin voi muuttua jos ja kun saamme tänne aukottomasti toimivan kivunhoidon sekä tarpeeksi korkeatasoisen saattohoidon. Vielä ei ymmärtääkseni olla lähelläkään sitä pistettä että nämä asiat olisi kunnossa. Josko uusi Sote toisi nekin aiat tähänpäivään.... Mutta siis toistaiseksi ainakin olen eutanasian kannattaja.

ps.
tässä hieman kevennystä sun rankkoihin aiheisiin.
Tälläisessa kävin syksyllä - ja nyt se julkaistiin ;)
http://trendwalk.fi/sarmempi-arkityyli-tian-muodonmuutos-yhdistaa-rock-henkea-ja-pehmeita-materiaaleja/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=trendwalk_2018

mimon mami kirjoitti...

Äänestämässä olen käynyt aina, sehän on etuoikeus varsinkin meille naisille...

Eutanasiaa kannatan. En usko, että se Suomessa, lakien luvatussa maassa, olisi mitenkään hallitsematonta ja yksinkertaista. Olen tehnyt 40 vuotta hoitotyötä. Olen nähnyt niin kivuliaita, pitkiä ja kauheita kuolemia, joissa mitkään lääkkeet eivät ole tehonneet, käytössä jopa useampi kipupumppu yhtä aikaa. Muutama tällainen kuolema on "syöpynyt" mieleeni (ja tiedän, että myös silloisen yökkökaverini mieleen) ja omaisten tullessa paikalle, oli valehdeltava, että kuolema oli kaunis ja rauhallinen. Vielä nykyäänkään ei kaikilla lääkäreillä ole taitoa hoitaa kipua ja ennakoida määräyksissään, mitä sitten, jos jo määrätty lääke ei riitä ja kaikille ei ole uskallusta kohdata kivuista kärsivää.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Sammakko-mamma: Kivunhoito ontuu edelleen ilmeisesti pahasti ja kuolevan ihmisen kohdalla jopa säästellään kipulääkettä, ettei tule riippuvuutta tai jostakin muusta käsittämättömästä syystä. Ihan hullua. Siksi meidän tulee keskittyä kehittämään kipulääkitystä ja parantaa saattohoidon tasoa. Olen siis ehdottomasti HYVÄN KUOLEMAN kannalla, en tuskallisen kitumisen. Mutta myös sen kannalla, että jokainen elämä on pyhä ja kenelläkään ei ole lupa ottaa ihmisen henkeä ennen aikojaan. Älä tapa.

Mimon mami: Eutanasian puolesta liputtavat nostavat ihan hyvästä syystä nämä kivusta kärsivät syöpäsairaat esille. Uskon joka sanasi minkä sanot. Silti jos heiltä jokaiselta kysyttäisiin, että haluavatko, että tapamme sinut, suurin osa ei haluaisi, kivusta huolimatta. Jokainen haluaisi epäilemättä kuitenkin kivuttoman kuoleman. Itse olen ollut vastikää tällaista hyvää saattohoitoa todistamassa omassa työssäni. Mutta nyt en puhu tästäkään, vaan siitä hulluudesta mitä eutanasian liepeen päässä väistämättä tulee mukana: kun kynnys toisen hengen riistämiseen on otettu, sen kynnys madaltuu ja madaltuu. Ensin päättää ihminen itse. Sitten kun ei kykene, päättää hänen omaisensa. Sitten päättää lääkäri. Sitten raha. 20-vuotias mieleltään järkkynyt nuori nainen "sai armokuoleman", kuten myös 42-vuotias alkoholisti. Hollannissa järjestellään lakia, että terveet yli 75-vuotiaat saa armokuoleman niin halutessaan. Mikä viesti sillä annetaan? Se, että yhteiskunnalle on kätevää päästä vanhuksista, alkoholisteista, mielisairaista, kehitysvammaisista ja muista "arvottomista ja rahallisesti kalliista taakoista". Pelottavaa. Ja jos me kuvittelemme, että suomalaiset olisi fiksumpia, niin se on ihan turha luulo. Valitettavasti en usko meidän olevan yhtään sen fiksumpia kuin belgialaiset tai hollantilaisetkaan.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Sammakko-mamma: Ja kävin katsomassa sinun prinsessa-päiväsi. Ihana:).