tiistai 27. kesäkuuta 2017

MUISTISÄÄNTÖNÄ MÖHKÖFANTTI

Juhannuspäivänä oli kulunut 19-vuotta siitä, kun minusta tuli äiti ja miehestä isi. Esikoinen ei silloin syntynyt juhannuksena, vaan vasta juhannuksen jälkeen. Nyt synttärit kuitenkin sattuivat keskikesän juhlan kanssa yksiin. Aamupalalla syötiin siis kakkua ja tehtiin päivälle retkisuunnitelma. Lähtisimme tutustumaan EU:n itäisimpään manneralueen kuntaan, joka tunnetaan myös Kalevala-kuntana ja Suomen ortodoksisimpana kuntana. Joko joku arvaa mikä paikka oli kyseessä?


 Ortodoksisuus tuli vastaan jo matkalla. Saarivaaran tsasouna. Oli kiinni.


Sukuhautoja etsittiin myös matkan varrelta. Täälläkin ortodoksisuus näkyi mm. risteissä.
Pystykuvat mokomat on nyt väärässä koossa, korjaan ne kunhan saan viriteltyä taas kovalevyn kiinni koneeseen.



Tämä oli erikoinen mökki. Näytti koiran kopilta, mutta oli hautamuistomerkki.


Mihin kaatuu, siihen maatuu?


Iloisten ihmisten Ilomantsihan se oli matkamme kohde. Täällä sijaitsee mummon ja M-tädin lakkasuot, joten muille matkakohde oli kovinkin tuttu. Minä ja lapset sen sijaan olimme täällä ensimmäistä kertaa. Nuoriso ei nyt mennyt ihan pähkinöiksi päivän kohteista, mutta minä osasin kyllä iloita mm. Ilomantsin valtavan suurista ja kauniista kirkoista. Nuorisoa sääliessä emme tulleet menneeksi sisälle Ilomantsin luterilaiseen kirkkoon, mikä jälkikäteen jäi kaivelemaan hampaan koloon. Luin nimittäin, että kirkko tunnetaan värikkäänä kuvakirkkona. Ilmeisesti luterilaiset ottivat mallia läheisen ortodoksikirkon runsaasta maalauskoristelusta ja ikoneista? Hitsi. Niin lähellä, mutta niin kaukana. Olisi ollut hauska nähdä koristeellinen luterilainen kirkko. Nyt se ei tullut edes kuvatuksi ulkoapäin.  Ortodoksikirkko sentään tuli, kun käytiin pihalla ovia rynkyttämässä. Eivät auenneet.




Profeetta Elian kirkko vuodelta 1892. Ja yläkuvissa tietenkin pappila. Aikamoista.


Kirkkojensa lisäksi Ilomantsi on tunnettu karjalaisuuden vaalijana. Yksi vaalija on mm. Parppeinvaaran runokylä, jossa käväistiin pihalla kääntymässä. Vaara sai nimensä kanteleensoittaja ja runonlaulaja Jaakko Parppein mukaan, joka eli 1800-luvulla näillä seuduilla.Täällä kierteli myös Elias Lönnrot matkoillaan vuosina 1828 ja 1838 keräten runoja ja lauluja karjalaisen kertomarunouden mestareilta. Parppeinvaaralla olisi voinut kuunnella kanteleensoittoa tai syödä karjalaisen pitopöydän herkkuja, mutta ne jäi nyt meiltä väliin. Matka jatkui.






Seuraavaksi ajoimme Möhköön. Muistisääntönä käytän tietenkin Nalle Puhin möhköfanttia. Fantin kanssa tällä ei kuitenkaan ollut tekemistä, vaan Möhkössä sijaitsi vuosina 1837-1907 ruukki. Ruukin toiminnan päättymisen jälleen alueella toimi saha, höyläämö, mylly ja sähkölaitos. Vuosia sitten alue työllisti jopa 2000 työntekijää. Nyt paikalla oli valmisteilla juhannusjuhlat Möhkön Mantan kupeeseen.


Manta oli siis tämä laiva, joka oli rakennettu 1955-56 Ilomantsissa Enso-Gutzeitin työmaalle asuntoproomuksi. Laiva seisoi Koltareen ja Noorajärven rannoilla aina vuoden tai kaksi, kunnes se siirrettiin työmaan mukana uuteen paikkaan. Nykyään siellä toimii kahvila. Aika viehättävä paikka.




Meillä oli mukana omat kahvit ja eväät. Kierrettiin siis Mantan vastarannalle ja pistettiin piknik pystyyn. Me ja noin sata hyttystä. Lämpötila vaihteli siihen malliin, että paitaa piti ottaa pois ja laittaa sitten kohta takaisin. Välillä ripsaisi pienen sateen ja sitten taas paistoi. Ei valittamista säiden suhteen siis juhannuspäivänäkään.




Möhkön jälkeen tehtiin vielä kierros Petkeljärven kansallispuistoon. Tässä vaiheessa tihkutti vettä, joten jätin kuvaamatta. Paikka oli kuitenkin kaunis, tuli Repovesi mieleen. Katsottiin korsu ja palailtiin Jänisjoen varrelle lohta loimuttelemaan. Osa porukkaa  rupesi puun kaatoon ja osa keskittyi siihen keittiöpuoleen. Kolmonen haki sille ahvenelle ne paistinkaverit.



Sankari itse.




Puu kaatuu.



Sunnuntaina sataa aina. Niin myös lähtöpäivän aamuna. Kokoonnuimme mökkiin sadetta pitämään ja lukemaan  vanhoja mökkikirjoja. Miten monet muistot nekin sisäänsä kätkevät. Toistivat ainakin sanaa "elämys" moneen kertaan. Ja monta elämystä rikkaampana mekin lähdimme paluumatkalle.



Tien päähän jäi hirsimökki ja sen ihana emäntä. Kiitos tuhannesti taas hetkistä M-tädille.  Pistämme ne muistoihin kultautumaan. Talletamme blogiin ja sydämiin. Kunnes taas tapaamme uusien seikkailuiden merkeissä. 

Nyt on palattu sitten arkeen. Takana kaksi aamuvuoroa. Mies kirjottaa aamusta iltaan. Esikoisella viimeinen kesätyöviikko menossa. Muut lomailee kukin tavallaan. Joko siellä on kesäloma mennyt vai vielä edessä?

7 kommenttia:

Carola Lehtonen kirjoitti...

Mielenkiintoisia paikkoja olette kiertäneet, ja nuo kauniit maisemat ja ne muistot, sekä kokemukset joita reissuiltaan saa:)Lomaa odotellessa...

anumorchy kirjoitti...

Edessa on lomat, 2 viikkoa viela ja sitten Suomeen!

Antoisa reissu teillakin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Aina sitä oppii ja löytää, kun lähtee. Ilomantsin kirkon kuvat katsoin nyt sitten netistä. Eihän se sama ole, tietenkään.

Anu: Minulla loma häämöttää vasta kuun lopussa. Ensi vuonna on sitten kesäkuussa. Pakko poistua maasta, jos ei halua palella? Tervetuloa Suomeen, josko se kesä jo sitten olisi muistanut tämän maan täällä Pohjolan perukoillakin.

Jael kirjoitti...

Voi miten kauniita rakennuksia tuolla:) Mukavaa loman odotusta.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Kyllä Karjalassa on osattu. Mukavaa on lomaa odotella.

Petra kirjoitti...

Upeita paikkoja mutta Karjala on <3 LOma on edessa mutta katsotaan nyt mihin se vie, rannalle aion kuitenkin, muulla ei ole niin valia. Aivan ihanat nuo mökkikuvat sisatiloista, mika tunnelma ihmisten kesken!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Petra: Tahdon listallani on matka Vienankarjalan kyliin ja vanhaan Valamoon. Koska Karjala. Toivon sinun lomallesi kaikkea sitä mitä toivot ja tarvitset. Minullakin siis se kaksi viikkoa sitten elokuun alussa:).