tiistai 20. joulukuuta 2016

PISTIN JOULUVAIHTEEN PÄÄLLE

Eilen suljin työpaikan oven ja pistin jouluvaihteen päälle. Illan saldona oli paketti postista, kinkku ja kuusi. Minä, joka en ikinä voita mitään, voitin taas. Kolmosen urheiluseuran arpajaisissa onnisti kuuden kilon kinkun verran, jonka sai käydä Sapokasta hakemassa neljän viiden välillä. Sinne mennessä kurvattiin postiin jonottamaan kuopuksen pakettia. (Kiitos kummeille!) Kinkun köllötellessä auton penkillä ajettiin vielä ostamaan joulukuusi. Kakkosen avustuksella se saatiin kuusenjalkaan ja kun isäntä saapui illalla kotiin, oli meillä jo kuusi kynttilöitä käynyt kukkimaan.

Tänään perustin kuusen viereen paketointipisteen. Helmi oli innokas apulainen koko aamupäivän. Se kävi haistamassa ja vähän maistamassakin jokaista tekemääni pakettia. Istui pitkät tovit kuusen alla ja kävi välillä aina hakemassa paijauksia. Kuusesta se tykkää kovasti. Ehkä tuoksu herättää siinä jonkun alkukantaisen metsäläisen? Nyt kuusen alla on jo paketti "Rakkaalle pupullemme Helmille". Kuopus sen juuri kääri lahjapaperiin ja laittoi nimilapun päälle.


Paketoinnin ohessa olen pessyt sohvan päällisiä. Niitä lojuu nyt kuivumassa pitkin taloa ja olohuoneessa vallitsee luova kaaos. Huomenna pistelen päälliset paikalleen ja teen sänkyihin joulupetauksen. Luvassa myös saunan pesu ja ihmisten pesu puhtaassa saunassa päivän päätteeksi. Sitten onkin kiva pujahtaa nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Niitä elämän pieniä iloja.


Viime vuonna katkesi piparkakkutalo-perinteeni. Leivoin talon osat, mutta en saanut koskaan niitä koristeltua tai kasattua. Tänä vuonna näyttää paremmalle. Talo on paistettu ja koristeltu. Huomenna vietetään harjakaiset. Kirjoitin myös kauppalistan, sillä mies oli luvannut lähteä kanssani kauppaan. Sellaista tapahtuu todella harvoin. Viimeiset lahjat hiersivät minua, joten hoidettiin homma siipan kanssa hänen työpäivänsä päätteeksi. Lahjat alkaa olla nyt melko hyvällä mallilla. Torstaina on vielä joululahjaostokset kakkosen kanssa edessä.
Opettajallekin on paketit hankittu. Torstaina on kouluissa joulujuhlat. Menen katsomaan, kun kuopuksen luokka esittää jouluevankeliumin. Silloin on toivottavasti jo isoimmat joulutyöt tehty ja sydämeen valunnut joulurauha? 


Se kuusi oli vihreä ja pihkantuoksuinen.
Sen isä (lue: äiti ja sen poika) kantoi illansuussa.
Ja kirkkaimpana yhä muistan latvatähden sen,
mi välkkyi lapsuuskodin joulupuussa.

Me lapsenkäsin sytytimme pienet kynttilät,
ja niiden myötä syttyi sydämemme.
Me näimme kedon paimenet ja lampaat säikkyivät.
Sai jouluenkelikin vieraaksemme.

Yön tummaan ruutuun piirtyi valo joulukynttilän.
Se sulatteli kylmän jään ja kirren.
Ja vaari kertoi jouluyöstä ääni väristen.
Me veisasimme tutun paimenvirren.

Sen kuusen tuoksu unessakin meidät ympäröi.
Ja unessa soi laulu heleämmin.
Ei pelottanut pakkanen, mi pirtin nurkkaan löi,
kun hehkui lähellämme liesi lämmin.

Se pirtti oli pieni, oli pienet asujat.
Jo niiden ylle kasvoi vuotten kirsi.
On lapsuusjoulun kuvat mulle yhä rakkaimmat,
ja kaunein lapsuuskodin jouluvirsi.

-Ester Ahokainen-

Töissä kollegat tekivät joulukalenterin, jonka luukuista paljastuu jouluruno jokaiselle päivälle. Niin myös tämä kaunis Ester Ahokaisen runo joulukuusesta ja lapsuuden joulusta. Kahvipöydän ympärillä oli monella kosteat silmät. Taisi tulla kaipuu lapsuuden kotiin ja sen jouluun. Joulu ei kuitenkaan ole lastenjuhla, vaan se kuuluu meille kaikenikäisille. Tunnelmat tulee ja menee, mutta sanoma pysyy. Meille on syntynyt vapahtaja, Kristus Herra. Jouluvaihde saa olla päällä. On hyvä, että pestään ja puunataan. Lahjat ovat hyviä asioita, mutta ei niistä kannata hermoja menettää. Sitä joulun oleellisinta varten kun ei voi eikä tarvitse suorittaa, maksaa eikä jännittää. Saa vain olla ja ottaa vastaan. 

13 kommenttia:

Carola Lehtonen kirjoitti...

Ihana kuusi ja tulossa hieno piparitalo Wau! Helmi on ihana, meilläkin on ollut pupu♡
Siellä on jouluvaihde hyvällä mallilla;) Täällä kuusi odottelee terassilla, ruokakauppaan täytyy muutaman kerran mennä ja tehdä loput siivoukset ja sitten joulun viettoon.Mukavia lomapäiviä!

Airi kirjoitti...

Sinun syntymästäsi,Kristus,meidän Jumlaamme, koiti maailmalle tiedon valkeus...

Sanoma pysyy tosiaan. Tuo on sitaatti ortodoksisen kirkon torparista. Joulurauhaa ja kaikkea hyvää teille sinne Kotkaan.

Airi kirjoitti...

Anteeksi "latomisvirheet". Mutta ehkäpä kuitenkin viesti tuli perille. Hyvää js siunattua joulua teille.

Hurmioitunut kirjoitti...

Apua! :D Minä katsoin ensin, että onko teille tullut kissa kanitalouteen, mutta se olikin Helmi!
Näyttääpä teillä jo ihastuttavasti joululta. Minä jään lomalle 22.pvä ja käyn hakemassa siipan Jyväskylästä. Joulu vietetään Savossa, uusi vuosi Pirkanmaalla.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Carola: Se talon kiinnitysosio vie yleensä hermot. Katsotaan kuinka käy tänään. Taidan odottaa apukädet, jos niistä olisi apua. Helmi on mainio pakkaus, se osaa nautiskella. Useimmiten se makailee takan edustalla, mutta nyt kuusi vetää sitä puoleensa magneetin lailla.

Airi: Joulun kaupallisuudesta puhutaan kovin ikävään tyyliin. Vaikka monelle se joulun sanoma on kadonnut ihan muistakin kun kaupallisista syistä. Jokainenhan saa valita ja keskittyä siihen minkä tärkeimpänä pitää. Mennä joulukirkkoon vai ostarille? Ajatella, että joulussa tärkeintä on lahjojen antaminen vai hiljentynminen? Minä napsin kaupallisuudestakin sen minkä oleelliseksi näen ja keskityn sitten siihen ihan oleellisimpaan:). Hyvää joulua sinulle!

Hurmioitunut: Helmi on kissamainen pupu:). Meillä näyttää ihastuttavan jouluiselle juuri tuossa kuusen kohdalla. Kaikkialla muualla kuivuu sohvan päällisiä. Lattialle on pinottu pyykkiin menevät lakanat. Keittiö odottaa siivoojaa, kuten saunat ja koko talo:). Mutta kun katsoo vain kuuseen ja pistää jouluradion päälle, voi itsekin kuvitella, että tässähän ollaan jo pitkällä:D.

Airi kirjoitti...

Pakko täsmentää, ettei väärinkäsityksiä: en tuomitse kaupallista joulua enkä mitään muutakaan tapaa viettää tätä juhlaa. Jokainen tavallaan, ja sitä paitsi lahjojen antaminen on yhtä hauskaa kuin niiden saaminenkin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Airi: En tarkoittanutkaan sinua. Tuli jostakin syystä vain kommenttiisi vastatessa asia mieleen:D.

Matkatar kirjoitti...

Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle!

Leena Lumi kirjoitti...

Jestas miten kaunis kuva tuo eka onkaan: Seuraavan vuoden joulukortti?

Et usko: R. joka ei ikinä sairastu, ei ainakaan flunssaan, on nyt sairaana, mutta siitä huolimatta hän ajelee kauppakeskuksissa etsimässä uusia kuusenvaloja, sillä meidän vanhat, kauniit sanoivat tietysti just nyt itsensä irti. Kuusi piti olla jo valmis, mutta siellä hän reppana ajelee nyt mukanaan tuo sun eka kuva, jonka just hänelle lähetin, että 'tässä mallia!' Nyt uhkaa peruuntua hääpäivä, joulu ja yhteinen hautapaikka...No, kun hän tulee kauniiden valojen kanssa kotiin, saa sitten kaatua kirjaston vuoteelle ja olla liikahtamatta siitä mihinkään vuorokauteen!

Oli tarkoitus ostaa ne kaukosäädettävät ledit, mutta ei niitä ole enää missään.

Rauhallista, kaunista jouluviikkoa<3

Leena Lumi kirjoitti...

PS. Vihdoinkin sain toimimaan sen, että kuvani näkyy blogeissa, joita seuraan!!! Joulun taikaa<3

A kirjoitti...

Noin se käy, kun osaa kaiken oikein, on vielä nuori ja reipas! Mutta silti, en voi valittaa, kun vielä olen omassa kodissamme jouluamme viettämässä. Ajoin 50 kilometriä käydessäni kaupoilla, ja nyt ei tarvitse nähdä nälkää. Sekin on siunattu asia.

Oikein hyvää ja armorikasta joulujuhlaa teille kaikille, Mine-ystävä!♥♥♥

Jael kirjoitti...

Kuusi kaunis kuin mikä,ja onnea kinkkupalkinnosta:) Helmi,että sitten on kaunis kani:)
Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa teille:)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Matkatar: Kiitos samoin teille!

Leena: Meillä on monena vuotena joulukortti ollut kuva lapsista. Nyt se on vielä ottamatta. Onhan tässä vielä päiviä jouluun;). Kuusenkynttilät on ne ihan perinteiset, Prismasta ostetut. Minulla on kaksi sarjaa, että varmasti rittää ympäri kuusen. Toivottavasti sinun kynttilän etsijäsi löysi haluamasi ja on päässyt hyvään huomaasi toipumaan! Ja sitten ei muuta kuin joulurauhaa.

Aili: Minä kyllä saan paljon aikaan, kun pääsen tekemään. Aloittaminen on vain usein niin hankalaa. Nyt tässä juuri kerään tahtotilaa siihen saunanpesuun. Sitten alkaisi olla tämän päivän työt tehty. Siunattua on, kun saa vatsan täyteen. Toivottavasti tänä jouluna osataan pitää kohtuus syömisesssäkin:). Hyvää Joulua sinulle, Aili.

Jael: Oli kiva yllätys. Tosin olin jo ehtinyt yhden kinkun ostaa, mutta miehen siskon perheeseen se sitten meni. Pysytään kinkussa tämä joulu:D. Helmi osaa joulutella. Sen häkkiin on vielä joulusiivo tekemättä.