tiistai 22. joulukuuta 2015

HOPPU SAA LOPPUA?

Tiesitkö, että Porvoo on Suomen toisiksi vanhin kaupunki? Sen asutus sai alkunsa jo 1200- ja 1300-luvuilla ja vuonna 1380 Porvoo sai kaupunkioikeudet. Kaupunki kävi kauppaa mm. turkiksilla Tallinnan kanssa. Vaikeuksia ei Porvoolta ole sen historian aikana puuttunut. 1500-luvulla tanskalaiset merirosvot tuhosivat kaupungin ja saman vuosisadan lopulla venäläiset polttivat Porvoon kaksikin kertaa. Saman tihutyön nuo tekivät 1700-luvulla, polttaen kaupungin taas maan tasalle. Eikä palot tähän loppuneet. Juuri kun kaupunki oli saatu rakennettua uudelleen, tuhosi tuli taas kaksi kolmasosaa rakennuksista. Tällä kertaa syynä ei ollut venäläiset eikä merirosvot, vaan huolimaton kalakeiton keittäjä Vuorikadun erään talon keittiössä. Nykyisin ihailtavanamme olevat talot on tämän viimeisimmän palon jälkeen rakennettu keskiaikaista asemakaavaa noudattaen.
1700-luvun puolivälillä Porvoo oli asukasmäärältään Suomen suurimpia kaupunkeja. Sen kasvuun oli vaikuttanut piispanistuimen ja lukion siirto sodassa menetetystä Viipurista. 1800-luvulla Porvoossa vaikutti mm. kansallisrunoilijamme Runeberg. Johan toimi lukion latinan ja roomalaisen kirjallisuuden lehtorina ja myöhemmin rehtorina, kunnes omistautui pelkästään kirjoittamiseen. Hänen kotinsa on ollut  avoinna yleisölle aina vuodesta 1882. En ole vielä ehtinyt piipahtamaan, vaikka Porvoossa käydessä se mieleen tuleekin. Ehkä sitten ensi kerralla?

Tämänkertaisen Porvoon käynnin päätarkoitus oli loman aloitus ja jouluttelu. Sain aamulla lopulta kirjaukset ja kilometrit valmiiksi ja aloin ymmärtämään, että minulla on todellakin kaksi viikkoa lomaa edessäni. Se oli oikein hyvä aloittaa Porvoosta. Aurinko paistoi ja oli suorastaan lämmin. Kaduilla mahtui kulkemaan. Ehkä lumi tai hämärä olisi tehnyt kaupungista jouluisemman, mutta tällaisenaankin se oli sangen soma. Kuten aina!


29.5.2006 Tuomiokirkon katto paloi tuhopoltossa kokonaan. Kirkko otettiin käyttöön taas 30.11.2008.Kävimme katsomassa korjatun kirkon. Piipahtelimme vanhankaupungin putiikeissa ihastelemassa, mutta varsinaiset ostokset tehtiin uuden kaupungin puolelta. Kilometrejä taisi kertyä ihan kiitettävä määrä, kun pujahdeltiin joen yli tuon tuosta. Milloin oli ravintola hukassa ja milloin päätettiin taas jatkaa ostoksia. Ehkä mukavinta oli se, että koko reissu ehdittiin tehdä päivänvalossa. Vuoden pimein päivä oli mielestäni suorastaan sädehtivä!


Lahjaosasto alkaa olla nyt Porvoon keikan myötä melkein hallussa. Huomenna on sen suhteen tehtävä vielä viimeinen rynnistys. Porvoon reissu oli siis virallinen lomanaloitus. Huomenna en laita kelloa soimaan, mutta en toivottavasti nuku kuitenkaan koko päivää. Vielä on äidin hommat näet kesken. Ei todellakaan auta jäädä sänkyyn makailemaan.


Elämä on valintoja. Jos olisi jäänyt tänään kotiin, olisi valmistelut epäilemättä olleet pidemmällä, kun ne nyt ovat. Mutta sitten olisi jäänyt kaikki tämä näkemättä. Oli siis huomisen hopunkin arvoista! Kaksi yötä! Siihen se hoppu sitten saa jokatapauksessa loppua!

11 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Kaksi viikkoa lomaa, ihanaa! Nauti niista taysilla.
Kuvien mukaan Porvoon reissu kannatti. Kaunis kaupunki
joka vuodenaikaan.

Eeviregina kirjoitti...

Ihania kuvia Porvoosta! Eikä uskoisi että ollaan joulukuussa, paitsi havuista, valoista ja tonttulakista!
Joulu tulee vaikka ei hosuisikaan. Rentoa ja tunnelmallista joulunaikaa koko perheelle!

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kaunis Porvoo! Tiedätkös, että moni homma jäisi kokonaan tekemättä ellei olisi sitä kuuluisaa viimetippaa?;)

Oikein mukavaa ja ihanaa Joulua sinne Kotkaan sinulle ja perheellesi!

A kirjoitti...

Kiitos upeista kuvista, Mine!
Porvoo on hieno historiallinen kaupunki, kuvistasi näkee sen!

Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi, Mine! ♥♥♥

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anu: Ja ihaninta on se, että suurin osa siitä on joulun jälkeen:D. Yritän kaikkeni, että emme tuppaakaan lomaan mitään ihmeempiä menoja.

Eeviregina: Ei uskoisi, ei todellakaan. Ennemminkin kevät tai syksy. Mutta tällaisiin jouluihin on kyllä totuttu, eli ei se joulu ole lumesta kiinni.

Kirsi: Tähän viimetippaan on nyt kyllä jäänyt niin moni asia, että HUHHUH. Juuri tultiin kaupoilta, jossa on mennyt koko päivä. Nyt on edessä vielä mainosten jako ja siivous. Mies lupasi hoitaa siivouksen ja minulla ja esikoisella on sitten tuo jako. Se on sellainen parin tunnin juoksulenkki. Pojat tuolla juuri auttaa lajittelussa, että sain hetken istua ennen lähtöä. Illalla saadaan vielä kolmosen kummi iltasaunaan. Siitä se laskeutuminen sitten lopulta alkaa. Piparkakkutalo on kokoamatta, mutta siitä saa nyt tulla uudenvuodentalo.

Aili: Porvoossa aina mietin, että ennen tehtiin kaikki niin kauniisti. Liekö silloin olivat ylpeitä kättensä taidoista? Hyvää Joulua!

Anonyymi kirjoitti...

Täällä yökkäreissä puuron keitossa. Aika työteliäitä päiviä on ollut kotona pari päivää. Ehkä se tästä rauhoittuu. Piparkakkutalo tehtiin, mutta se oli sortunut yön aikana. Saadaan syödä samantien.

Hyvää Joulua teidän perheelle!

H-M

Unknown kirjoitti...

Upeat kuvat! Porvoo on kaunis kaupunki. Hyvää Joulua!

Satu kirjoitti...

Toivottavasti siellä on hoppu loppunut! Ihanaa, tunnelmallista, leppoisaa ja herkullista joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

Anonyymi kirjoitti...

Iloista uutta vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

T.esa

Paluumuuttajatar kirjoitti...

H-M: Hyvältä kuulostaa. meilläkin on tänään alkanut varsinainen rötväily. Juuri puetaan päivävaatetta päälle. Koko aamu mennyt kirjaa lukiessa, kahvitellessa, opetellessa uusia pelejä, levätessä. Nyt olisi tuonne serkkulaan katettu Tapaninpäivän ruoka, joten sinne sitten seuraavaksi. Namskis.

Gunilla: Todella kaunis. Odotan lumia ja taidan tehdä uuden reissun sitten lumiseen Porvooseen.

Satu: on todellakin loppunut. Olen niin hoputon, että mikään ei paina. Paitsi välillä täysi vatsa.

Esa: Sitä samaa sinne!