maanantai 16. helmikuuta 2015

HYVÄ OLI HIIHTÄJÄN HIIHDELLÄ

Nyt on viimeistenkin talven vihaajien nöyrryttävä tunnustamaan, että ainakin täällä Kotkassa on taivaalliset talvikelit. Laskiaisena laskettiin pitkin kuntoradan latuja auringon helliessä nenää ja poskipäitä. Niin hyvä oli hiihtäjien hiihdellä, että koko porukka hiihti viiden kilsan lenkin ilman mitään mutinoita. Aikamoinen suoritus, kun osalla porukasta oli aikaisemmasta hiihtokeikasta kulunut jo useampi vuosi. Eikä sitä harjoitusta niin muutenkaan ole ehditty saamaan kuluneiden vuosien aikana.

Paitsi kuopus, joka suoritti juuri hiihtokoulun!


Perinteisellä tyylillä laskeuduttiin myös pääsiäispaastoon. Tunnustan syöneeni lauantaina kolme laskiaispullaa ja kaiken muun tarjolla olleen makean siihen päälle. Vähän siihen tyyliin, että makeaa mahan täydeltä, jotta ainakin siinä ihan ähkyn äärellä paasto tuntuu todella hyvältä ajatukselta:). Onko muita paastoajia ruudun toisella puolella?


Mitä siis on kristillinen paasto? Se on eri asia kuin dieetti. Paastoon ei kuulu painon tarkkailu, vaan se on vapaaehtoista syömättä jättämistä tai paastoamista vaikkapa aikasyöpöistä, kuten telkkarista, facebookista tai netistä. Se on myös eri, kuin muslimien paasto, jossa auringon noususta sen laskuun ollaan syömättä ja auringon laskusta sen nousuun otetaan vahinko takaisin. Itse tapaan ennen pääsiäistä paastota kaikista herkuista. Mutta miksi?

Paasto muistuttaa siitä, että elämä ja siihen kuuluvat asiat ovat väliaikaisia. Parhaimmillaan paasto irrottaa meidät mukavasta jokapäiväisestä elämästä näkemään oleellisemman. Pääsiäistä ennen keskitytään tietysti edessä olevaan pääsiäisen sanomaan. Itselleni paaston idea on ollut myös muistuttaa siitä, että aina ei tarvitse saada kaikkea mitä mieli tekee. Nykyihmiselle tekee oikein hyvää opetella myös kieltäytymään, olla ilman. Helppoa se ei kuulkaa ole, ainakaan minulle, mutta sekin voi olla se paaston idea. Olla pääsemättä kaikesta helpoimmalla.

Ja seuraavaksi sitten niitä miinuksia….

12 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Teillehän on vedetty mahtavat ladut. Koska meidän latumme täällä saarella asuessa ovat jäällä, se on aina vähän tuurissaan, että onko vettä jään päällä vai ei etc.,mutta viimeistään täkäläisten hiihtolomien aikaan yleensä voimme aloittaa jääaurinkomurtomaahiihdon. Hiihdossa muuten kuluttaa helposti 1 000 kilokaloria parissa tunnissa.

Nyt on koko vuoden alku eräänlaista paastoa, sillä kaikkea vähemmän kuin ennen. Poden vaateähkyä, tavaraähkyä yms.

Huimia hiihtokelejä vähintäinkin pääsiäiseen saakka!

<3

Anonyymi kirjoitti...

Jännä että teillä siellä kotkassa on noin talvista. Helsingissä on lumet lähes sulaneet, meri velloo vapaana ja lämpötilat kipusivat viimeviikollakin keväisiin lähes 10 asteen lämpötiloihin :) ja kuitenkin etelärannikkoa molemmat kaupungit,silti näin iso ero:)
hauskaa kevättalven aikaa, ja kiitos kivasta blogista
-ohikulkija

MatkaMartta kirjoitti...

Oi, mitkä talvikelit. Minä täällä ihailen tulppaaninalkuja ja huomiselle odotellaan myös taas lunta ja pakkasasteitakin seuraaviksi öiksi. Täällä myös huutelee toinen paaston aloittaja, herkut ja punainen liha jääkööt odottamaan pääsiäistä. Luulen, ettei myöskään kaikin päivin ihan helppoa, mutta eipä sen tarvitse aina ollakaan.

aimarii kirjoitti...

Kaunis talvi houkuttaa ladulle. Iloa ladulle ja aurinkoisia hiihtokelejä edelleenkin.
Kaikensorttiset paastot sivuuttelen pysyttelemällä kohtuudessa. Ei se aina onnistu, mutta pyrkimys kuitenkin.
Pullasi nöäyttää liian hyvältä. Söisin sen just.

Jael kirjoitti...

Mahtavaa on varmaan harrastaa kunnolla talvilajeja Turkin vuosien mietojen talvien jälkeen.
Minä kaipaan luistelua;hiihtoa vähän vähemmän.
Helppoa pääsiäispaastoa sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo paasto tekisi myös minulle hyvää, enkä edes tarkoita pelkästään pullaa tai pipareita, vaan ihan kaikkea, mitä on liikaa ja/tai muutoin liiallista.

Alennusmyyntien jälkeen olen yrittänyt hillitä vaateiden yms. ostamista itselle, mutta en ole ihan täydellisesti siinä(kään) onnistunut. Yritän kuitenkin olla säästäväisempi !

Herkkuja voisin syödä vähemmän, mutta voi sentään, kun kaikki on niin hyvää... Laku ja pähkinäsuklaa saavat suorastaan kuolan valumaan...

Jos selviän kaikista tämän viikon haasteista, niin palkitsen itseni vielä viikonloppuna jollakin hyvällä ja aloitan ensi viikolla niukemman elämän, mutta tällä viikolla tarvitsen kaiken energian ja osaamisen, mitä vain olisi saatavilla.

Hyvää hiihtolomaa koululaisille ! t: Tiina

Anne kirjoitti...

Ihania latuja teillä siellä! Meidän Kuopus raukka sitkeästi harjoitteli tänäänkin hiihtoa omassa jäisessä pihassamme:-)
Ihana blogi, kauniita maisemakuvia, rakastan niitä.

Cheri kirjoitti...

Hiihtäminen on kivaa, talven parhaita huveja, mutta en ole ehtinyt laduille tänä talvena vielä kertaakaan. Toivottavasti voin ottaa vahingon takaisin. Kiitos innostuksessta. Pääsiäispaasto kuulostaa hyvältä, niin monenlainen ähky vaivaa ihmistä. Esimerkiksi valitsimisen ähky, kun kaikkea on tarjolla enemmän kuin voi ottaa vastaan.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Leena: Täällä on useammat ladut. Yhtiä toisiakin kävimme kokeilemassa, mutta oli turhan mäkistä. Tämä Karhuvuoren reitti on tutuin. Olen asunut ihan sen vieressä koko lapsuuden. Nyt meiltä on sinne sen verran matkaa, että ladulle mennnään autolla.

Ohikulkija: Täälläkin meri on auki keskustassa, mutta sillan toisella puolella jo istuvat pilkkijät:).

MatkaMartta: Ja sitä ihanampi on juhla, kun se saapuu. Laskiaispullista rahkapulliin:). Sillä välillä on hyvä opetella olemaan ilman.

aimarii: Kohtuus on hyvä, mutta nykypäivänä monelta kateissa. Aina pitäisi saada lisää. Parashan olisi, jos jokapäivä muistaisi, että ei tarvitse saada kaikkea. Vähempikin riittää.

Jael: Suomi on kyllä antanut parastaan joka vuoden ajalla. Lunta ei ole ollut paljoa, mutta kaikkea on voinut ainakin kokeilla. Toivottavasti ladut nyt kestää vielä tämän ja ensi viikon, jolloin on lasten hiihtoloma. Toivon, että ehditään vielä pariin otteeseen laduille.

Tiina: Selvä sitten, parempi ensi viikollakin, kun ei ikinä:). Minulla on kaupoissa juoksemiset jäänyt oikeastaan kokonaan. Ei ole aikaa, tai ei jaksa. Nyt on kyllä ollut mielessä ostaa itselleni toppahousut. Olen selvinnyt tähän asti miehen omilla, mutta ovat vähän pitkät ja nyt jo rispaantuneet lahkeista.

Anne: Eikö lähellä ole latuja? Harjoitushan tekee mestarin ja onni on oma piha, jossa voi yrittää!

Cheri: Niin on ollut voimat vähissä viime viikkoina, että kaikenlainen vähentäminen ja hidastaminen kuulostaa suloiselle musiikille korvissani. Onneksi edes muu perhe saa ensi viikon lomailla. Minulla on töitä, mutta ajattelin siirtää työaikaa tunnilla, että saisi edes aamulla nukkua sen tunnin pidempään ennen aloittamista?

Matkatar kirjoitti...

Kieltämättä näyttää ihanalta tuo sää! Minä en ole vuosikymmeniin hiihtänyt -ei ole edes suksia. Olisi kyllä kiva kokeilla -mutta ei mäkiä, taidan olla vähän surkea niissä :)

Kirjailijatar kirjoitti...

Minulta jäi nyt tämäkin talvi varmaan väliin tässä jalossa hiihtoharrastuksessa. En vaan saa aikaiseksi lähteä tuonne laduille. Pitäisi ensin pakata sukset autoon, ajaa jonnekin ja sitten sivakoida - ei jaksa. Odottelen, että ladut lähtevät tuosta etuovelta :)

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Matkatar: Mäet on mukavia, jos ei ole liian jyrkkiä:).

Kirjailijatar: Onhan se vaivan arvoista, jos keli on hyvä ja suksi luistaa. Mutta voihan sitä odottaakin. Kenties jo huomenna latu on tullut vuoren luo:D.