lauantai 11. elokuuta 2018

IRTI ARJESTA

Kesä päättyy mielestäni koulujen alkuun. Sen jälkeen siirrytään syksyyn. Tässä perheessä esikoinen palailee tulevana sunnuntaina Tampereelle odottamaan omia opintojaan ja muu perhe omaan kouluarkeensa maanantaina. Vikonloppuna vietetään kesän päättäjäisiä oman perheen kesken Tallinnassa. Olin varannut meille erittäin kauniin huoneiston täältä vanhan kaupungin laitamilta Luise-kadulta. Ilmastointia ehkä voisi kaivata vielä, mutta muuten asunto on toiminut kuin unelma. Autolle on parkkipaikka porttien takana ja perhettä hellitään kauniilla asunnolla ja lämpimällä Tallinnalla.

Onhan me Tallinnassa käyty minun mielestäni jo aika monta kertaa, mutta aina vaan löytyy uusia kulmia käveltäväksi. Nyt kun asunto sattui sijaitsemaan vanhankaupungin toisella puolella, tuli löydettyä ihan uudet kulmat kiipeiltäväksi. Ensimmäiseksi oli tietysti lähdettävä etsimään ruokaa nälkäiselle pesueelle. Hinnat eivät ole halvat, mutta ei tule myöskään riistetty olo. Vatsat täyttyvät ja asunnolle palailee tyytyväinen porukka iltaherkut kassissa.


Lauantaina ajetaan Viimsiin. Meri on perheen aikuisten mielestä aina hyvä idea. Yllätymme joka kerran, kun huomaamme, että jälkikasvulle se ei ole kovinkaan ihmeellinen asia. Kaikki nousevat kyllä autosta kiertämään nopeasti Viimsin maalaismarkkinat, mutta rannan löydettyämme siellä ei ole kuin minä, mies ja kuopus. Aallot nostavat kuohuja. Uimaan ei tee mieli, mutta sielu täällä rauhoittuu ja tyyntyy merta katsellessa. Niin kaunista.

Viimsin ulkoilmamuseo.Asustamme Luise-kadulla vanhassa kivitalossa. Asunnon remppa on tehty viimeisen päälle. Rappukäytävässä jo rapistuu. Aika on tehnyt tehtävänsä myös kadun muihin rakennuksiin. Tänään jäin kuvaamaan kadun kauniita puutaloja ostoskeskus-kierroksen päätteeksi. Oli kulunutta kauneutta tarjolla yllinkyllin. Juuri sopivasti rosoa minulle. Toivottavasti kukaan ei keksi purkaa näitä ja rakentaa tilalle rumia laatikoita.Miten hyvä on pienikin irtiotto omasta arjesta. 85 kilometrin päässä jo voi odottaa toisenlainen maisema ja toisenlaiset tavat. Hetki irti arjesta. Ei pyykkäämistä eikä ruokahuoltoa normaalissa muodossaan. Kävely vain kauppaan tai ravintolaan. Likapyykki pussiin. Suuhun kaikkea sitä mitä mieli tekee. Kauneutta silmille. Lepoa keholle. Huoneiston lämpötila on ehkä himpun tarvittavaa korkeampi, mutta siitä ei viitsii valittaa. Kylmään suihkuun vaan ja viilentymään. Takki kaupasta tulevia kylmiä hillitsemään.

Joko olet siirtynyt syksyyn, vai väitätkö kuumeisesti, että kesää on vielä jäljellä?

13 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpa upea tuo asunto Tallinnassa. Pitkään aikaan en ole siellä ollut,kun en ole käynyt SUomessa kesällä pariin vuoteen.
Ja muutenkin hieno reissu teillä.
Mukavaa arkeen paluuta teille. Täällähän elokuu,kuten lämpimissä maissa, on se lomakuukausi, ja ihmisiä kamala määrä joka puolella... Kesäkin on kuumimmillaan nyt.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Ihan totta muuten: Turkissa elokuu oli kesäkuu. Suomessa se on mielestäni jo puoliksi syksy. Tämä asunto oli kyllä hyvä löytö. Nyt on vielä ikkunat auki, mutta kohta ne täytyy sulkea. Viime yönä heräilin ohi ajaviin autoihin, kun jätettiin ikkuna yöksi auki. Ihmeellisen lämmintä on vielä täälläkin, mutta säätietojen mukaan ensi viikolla jo viilenee?

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten hieno asunto, wow.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa kivannäköinen asunto, onko se Airbnb:n kautta vuokrattu?
Me lähdemme 2vkon päästä Tallinnaan, myös sellaiselle syksyn- ja koulunalkamislomalle:)) hyvää ruokaa, ostoksia ja kiertelyä kaupungin ulkopuolella.
Ihanaa alkanutta syksyä toivottaa Ulla

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi ja Ulla: Tämä oli Booking.comista, otan useimmiten sieltä, ettei tulisi yllätyksiä. Kaksi yötä 232€ meiltä kuudelta, eli ei paha ollenkaan. Tallinna on kyllä kiva kohde. Niin lähellä, mutta silti niin erilainen. Ja hyviä löytöjäkin tehtiin, vaikka yleisesti tämä ei nyt enää tunnu mitenkään superhalvalta.

Petra kirjoitti...

Ihana asunto! En ole ollut Tallinnassa vuosiin, on varmasti muuttunut mutta ihana se oli ainakin ennen. Me varattiin viime vuoden tapaan asunto airbn kautta, huomenna suunnataan Seferhisarin alueelle, katsotaan millainen mökki meitä odottaa. Pieni jännitysmomentti noissa vuokrahommissa aina on. Teillä alkaakin huomenna koulut ja Suomessa palataan pian normaaliin arkeen, iloa kouluteille ja arkeen!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Petra: On niitä yllätysmomentteja joskus tullut Booking.comin kautta. Kerran Turkissa yksi tuplabookkaus ja laittoivat meidät johonkin surkeaan huoneeseen. Nostin äläkän. Samoin Ukrainassa varasin kuvien perusteella hienon huoneiston ja veivät meidät johonkin läävään. En suostunut silloinkaan, mutta tilanne oli menetetty. Näitä et lomillasi kaipaa. Mutta nyt onnistui ja kaikki oli paremminkin kun ajattelin. Toivottavasti käy niin teillekin. Hyvää lomaa teille. Meille kouluarki on oikein tervetullutta<3.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana asunto teillä oli vuokrattuna siellä.Itsekin haikailen pienestä minilomasta juurikin Tallinnaan.
Ja samaa mieltä täälläkin,että syksy alkaa,kun koulut alkaa.Ensimmäinen vuosi meidän perheessä,kun ei ole koululaisia 14vuoden jälkeen,vanhempi poika meni välivuodeksi töihin ja nuorempi vaihtoi paikkoja vanhemman kanssa eli meni viime kuussa armeijaan kun vanhempi sieltä puolestaan pääsi pois kesäkuussa.
Jotenkin tuntuu,ettei se lämpö tunnu enää koulujen alettua samalta,vaan ilmassa syksyä ja onhan siinä.Aamut jo viileitä,päivällä vielä shortsikeli,mutta illat ja yöt taas viileitä.Ja yötkin jo pimeitä...nyyh..en siis tykkää syksystä enkä varsinkaan talvesta.
Ja flunssaa pukkaa nytkin kaikille=( syksy se on jo.

P.S.Olisi kiva joskus kuulla esikoisesi mietteitä opiskelusta,asunnosta jne.asuuko yksityisellä vuokralla vai opiskelija-asunnossa jne.tämä meilläkin taas vuoden päästä edessä,niin mielelläni kuulisin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi: Palasimme kotiin jossa oli 18 astetta lämmintä. Minusta se tuntui vain ja ainoastaan raikkaalle. Tallinnasta ostin itselleni talvitakin, olen siis selvästi menossa jo viileämpää kohden:). Kerron esikoisen puolesta: Hän nauttii täysin siemauksin opiskelija elämästä Tampereella. Muutti kaupunkiin aika hyville paikoille lähelle yliopistoa ja kaikkea muutakin. TOAS:in kämppä, jossa yksi kämppis. Molemmilla oma pieni huone ja yhteinen pieni keittiö/olohuone ja kylppäri. Tuntuu olevan tyytyväinen. Tänään palasi takaisin sinne omaan elämäänsä vietettyään kesän täällä meillä kesätöiden vuoksi. Syksyn merkki sekin.

Katriina kirjoitti...

Ole röyhkeä ja väitän, että kesää on vielä jäljellä - ei vain minulla vaan myös Suomessa, ja siitä kannattaa nauttia. Meteorologinen syksy alkaa 1.p. syyskuuta, astronominen syksy23.p. syyskuuta (syyspäivän tasaus) ja terminen syksy eri puolilla Suomea eri päivänä esim. Satakunnassa vuonna 2015 lokakuun 3.p. Sen sijaan heinäkuusta 2015 ei voinut nauttia, ja esim 16.p:nä oli kylmempää kuin Siperiassa. Koulujen kesälomilla ei ole syksyn kanssa mitään tekemistä. Täällä Saksassa koululaisilla on kesälomaa 6 viikkoa, eikä se ala koskaan ennen kesäpäivän seisausta, mutta loppuu aina ennen syyspäivän tasausta. Kaikki eivät ole samaan aikaan lomalla, ja kesäloma meidän osavaltion kesäloma alkaa eri vuonna eri viikolla. Meillä koulut alkoivat viime viikolla kovassa helteessä 6. elokuuta, kun taas Baijerin lapset ahersivat helteessä koulua heinäkuun 30. päivään asti. Koulutyttönä Suomessa ollessani koulut alkoivat meteorologisen syksyn alkaessa, mutta usein oli vielä lämmintä ja tytöillä kesämekot päällä. Pääsin hyvin usein kesälomalle Suomeen vasta elokuussa. Oli lämpimät uimakelit, mahtavat kuutamoillat ja öiset elosalamat. Ihmettelin, että ihmiset puhuivat syksyn alkavan ja olivat laittaneet kesän "pakettiin". Hyvää kesänjatkoa kaikille!

Katriina kirjoitti...

Korjaus: Minä olen röyhkeä...

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anonyymi: Olet oikeassa. Suomessa paluumuuttomme jälkeen paras kesä on ollut vasta elokuussa. Sää on siis siirtynyt. Tosin tänään kun koulut alkoivat Kotkassa on kodin lämpötila enää 19 astetta. Ulkona paistaa aurinko, mutta tuulee jo viileää syksyistä tuulta ja ennen kaikkea oma pääni on siirtynyt syksy-asentoon. Puin päälle farkut, sukat ja pitkän paidan. Vielä pitää napata takki päälle, kun suuntaan kävellen iltavuoroon. Nauttia kyllä aion, sillä nyt ollaan meikäläisen lempivuodenajassa. Elokuu ja sokerina pohjalla syyskuu. Joten ihanaa syksyä tai kesänjatkoa kaikille.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hups, Kartriina, en huomannut nimeäsi.