torstai 23. maaliskuuta 2017

PUOLIVÄLISSÄ ENNEN TENTTIÄ

Ennen maanantaista kotiin paluuta pysähdyimme vielä Loviisassa. Tämä kaunis pikku kaupunki sijaitsee kätevästi juuri Porvoon ja Kotkan puolivälissä. Esikoinen ei ollut siellä käynytkään, joten tein pikaesittelyn vanhaan kaupunkiin. Näyttelin autosta taloja, joissa olen saanut Wanhat Talot- tapahtuman puitteissa pariinkin kertaan käydä.  Aivan ihania koteja ja idyllisiä pihapiirejä. Loviisa oli muuten hyvin esillä myös uusimmassa Onneli ja Anneli-elokuvassa, jonka kävimme kuopuksen kanssa elokuvissa katsomassa joku aika sitten. Tämän puutalokierroksen päätteeksi kävimme syömässä lounaan täällä. Rakennus oli ulkoa kaunis, mutta sisältä aika vaatimattomasti sisustettu. Lounas onneksi oli runsas ja maistui hyvältä.
Valo tekee ihmeitä ja antaa paljon anteeksi. Kaunistaa ja saa hehkumaan. Tänään kellon soidessa kuudelta, tulvi valo jo sisään ikkunoista. Kävelin bussipysäkille lintukuoron säestyksellä ja olin varmasti näkevinäni puiden silmujen pullistelevan elämästä. Kadut oli sulat ja hiekka ratisi kengän alla. Keväisen tunnelman kruunasi vastaani kävelevä koiran ulkoiluttaja, joka hörppi siinä samalla posliinimukista kahvia. Yhdisti työn ja huvin, tarttui hetkeen. Päätin taas, että nostan pian pöydän ja tuolin etuterassille. Jos vaikka jo tulevana viikonloppuna tarkenisi siihen hetkeksi käydä  kahvittelemaan?
Viime aikoina on tullut lisääntyneen retkeilyn lisäksi luettua tentteihin. Meillä on työmaalla menossa hoitohenkilökunnan testaukset, eli LOVe-tentit. Lääkelaskentaa ja teoriaa. Niiden läpäisyn jälkeen PKV-tentti ja sairaanhoitajille rokotustentti. Nämä suoritin onnistuneesti pari viikkoa sitten, HUH. Nyt olen sitten valvonut muiden tenttejä ja opiskellut viimeistä, eli psykiatrian osuutta ja siinä sitä onkin sitten ollut haastetta. Lääkeaineiden nimet ja ryhmät ei minulle lukemalla tai silmäilemällä tartu päähän, vaan tarvittaisiin vanhanajan pänttäystä. Mutta kuinka saada tallennettua aivojen muistilevylle kymmenittäin siansaksalta kuulostavia nimiä, kuten amitriptyliini, klomipramiini, moklobemidi, essitalopraami, sitalopraami, milnasipraani jne. jne. Onko nämä sinulle tuttuja juttuja? Entä mahtaako missään muussa ammattiryhmässä joutua viiden vuoden välein tenttiin  omasta työstään? On siinä moni miettinyt, että mitäs sitten tapahtuu, jos ei vaan sillä kolmannellakaan kerralla pääse läpi? Joku tiesi kertoa, että joissakin hoitoyksiköissä se tietää palkanalennusta!

?

….. mirtatsapiini, reboksetiini, bupropioni, tratsodoni…..

9 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Tuttuja ovat! Minä tein niin, että kirjoittelin vaikeasti mieleen jääviä lääkeaineita muistilapuille ja liimailin lappuja sitten sellaisiin paikkoihin, joista näen ne usein (esim. pesukoneeseen vessanpönttöä vastapäätä :-D). En tosin tiedä, mitä perheesi mahtaisi tykätä siitä, että joka paikassa on muistilappuja. :-) Kehittelin myös omia muistisääntöjä lääkeaineiden ympärille.

Tsemppiä tenttiin!

Airi kirjoitti...

Lääkeaineista tunnustan olevani ihan pihalla. :) Mutta Loviisa on tuttu ja rakas, mökkimme on hiukan "siellä päin", joten monina kesinä Loviisa on sitten ollut se lähin kaupunki. Pidämme siitä kovasti.

Anonyymi kirjoitti...

Ei varmaan herkkua hoitohenkilöstölle nuo tentit, mutta näin ammattikuntaan kuulumattomana kuulostaa hyvältä. Turvallista tietää, että sairaanhoitajat kertaavat piikittämistä ja lääkkeiden annostelua läpi ammattiuransa. Tiedätkö, onko lääkäreillä jotain vastaavaa? Tsemppiä pänttäämiseen! Kuulostaa melko heprealta nuo nimet.

H-M

Carola Lehtonen kirjoitti...

Loviisa muistuttaa puutalokortteleineen Turun Portsaa, idylliseltä näyttää!! Lääkelaskenta, ei ole tuttua, tsemppiä tenttiin.Minulle tutumpia taas termit:TMF, GCP, IP, SAE, AE, Protokolla, monitorointi yms ja ei, en ole CRA. Mukavaa vl:a!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Satu: Minä naputtelin juuri kaikki taulukkoihin ja rupean pänttäämään. Psykoosilääkkeet ja bentsot on onneksi helppoja, joten jäljelle jää päihdelääkkeet ja masennuslääkkeet. Noita jälkimmäisiä on yhdeksän eri ryhmää, joten siinähän sitä iltapuuhaa hetkeksi.

Airi: Loviisa on kyllä herttainen. Nyt oli ranta remontissa, mutta kesällä varmaan sitten entistä ehompi.

H-M: Kyllä minustakin on hyvä pitää ammattitaitoa yllä. Mutta esim. meillä ei kyllä kovin monimutkaisia lääkelaskuja oikeassa työelämässä tarvita, sillä lääkkeet tulee valmiissa pusseissa apteekista. Korkeintaan joutuu tabletteja puolittelemaan. Eli siinä mielessä ymmärrän, että miksi jotkut kokevat nämä lääkelaskutentit ihan vaan kiusaamiseksi. Onneksi ne laskut tuntui minusta tosi helpoilta ja pääsin heti läpi:).

Carola: Juu, sinun termit on ihan yhtä hepreaa kuin Bupropioni, Tratsodoni ja Sitalopraami. Jotka siis kaikki ovat taulukkoni mukaan masennuslääkkeitä.

Anonyymi kirjoitti...

Käyn uudistamassa kasvinsuojelututkinnon myös viiden vuoden välein. Taas saan myydä kasvinsuojeluaineita ammattiviljelijöille. Myös viljelijät suorittavat tutkinnon jotta voivat ostaa ja käyttää aineita.
Myyjä

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Myyjä: Kiitos kun kerroit. En tiennyt tästä(kään) mitään. Onko se joku tentti-tyyppinen tilaisuus, jossa käyt vastaamassa kysymyksiin vai millainen tutkinto? Minulla olisi nyt tämän PSYK:n jälkeen sitten Hygieniapassin hankinta, eli opiskelu sen kun jatkuu.

Hurmioitunut kirjoitti...

Siellä etelässäkin on jo ihan kevät! Ei lunta missään. Jyväskylässä on vielä ohut jääkerros järvissä, mutta kävelemään en sinne enää lähtisi. Kuopiossa puolestaan saa pilkkiä jäillä vielä hyvin.

Onnea tenttien läpäisyistä. Minulle ihan vieraita termejä ja en ole koskaan pitänyt mikäänlaisista tenteistä. Esseistä sitten sitäkin enemmän.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: Viime yönä satoi taas lunta. Onneksi vain ohut kerros. Luotan siihen, että uusi lumi on vahan surma, mutta peruin taas sen tuolin ja pöydän nostamisen tuohon terassille. Ei vaan vielä ole tarpeeksi kevät.