keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

LOMAN LOPPU

Tiistaina pakkasimme tavarat autoon, siivosimme mökin ja lähdimme paluumatkalle. Tässä paluumatkassa oltiin hieman armollisempia matkaseurueelle ja pysähdeltiin matkan varrella. Ensin käytiin Rovaniemellä katsomassa Joulupukkia. Olisi kiva kirjoittaa jotakin mukavaa "joulusta joka päivä". Totuus oli kuitenkin perin ankea. Joulupukin maasta tuli rahastuksen maku. Oli vain kasa kauppoja, joissa oli ylihintaisia tuotteita tarjolla. Joulupukki löytyi kahdesta eri paikasta samaan aikaan. Toinen puhui japania ja toinen mukavia. Jälkimmäisellä Pukilla oli isot kädet. Kuva joulupukin kanssa maksoi 40€. Emme halunneet sitä. Tuli jotenkin nolo olo kaikkien niiden ulkomailta tulleiden turistien tähden. Toivottavasti tämä ei ollut se heidän matkansa kohokohta, sillä tästä ei takuulla jäänyt itselle ainakaan mikään hyvä mieli. Suomi, pystyisit varmaan parempaankin??? Sinun on PAKKO pystyä. Kuvat jäi tosi vähään, eikä Joulupukin pajakylä ansainnut tällaisenaan yhtään enempää! 
Yön vietimme Kempeleellä Oulun kupeessa. Majoitus oli perin alkuvoimainen, mutta siisti ja tilava. Ei siitä sen enempää. Aamulla ketään ei ehkä kiinnostanut itseäni lukuunottamatta, mutta vein perheet silti omalle nostalgiatripilleni Ouluun. En itse ole Oulusta, mutta äitini on ja sen vuoksi kaupungilla on ikuisesti paikka sydämessäni. Täällä vietin lapsuuteni kesistä monet. Oli juhlaa saapua junalla lopultakin perille monen tunnin matkustamisen jälkeen. Kävellä asemalta Saimi-tädin kanssa Hakakadulle maailman parhaimmille pannareille. Istua Erkki-sedän pyörän tarakalla matkalla Bingoon. Nyt ajoin Hakakadulta marketeille. Ihastelin ne puutalot siinä välissä, niin kuin ihastelin jo silloin lapsena. Muistelin hautausmaareissut ja muistin miltä kaikki se tuntui silloin. Ymmärsin, että miksi äiti kaipasi takaisin Ouluun ja suunnitteli sinne paluuta eläkevuosinaan. Ei vaan onnistunut yrityksessään.
Perheen mielestä Oulu näytti ihan uudelta ja tylsältä, kunnes päästiin sinne Kauppahallin läheisyyteen. Ilma oli karsea, mutta miettikää nyt miten kauniilta täällä näyttää kesällä. On iso kansa vanhoja säilyneitä taloja. Se kauppahallikin 110 vuoden takaa. Ja edessä se sympaattinen poliisi. Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia? Ehdotin, että joku jälkikasvusta hakisi Ouluun opiskelemaan, jotta saisin edelleen syyn tulla tänne takaisin. Tai jos meillä on joskus se vene ja loputtomasti aikaa purjehtia Pohjanlahden perukoille?Sitten vaan ajettiin. Oulusta Kotkaan on 570 km ja aikaa se ottaa yli seitsemän tuntia. Nyt kun kelit on huonot, vielä enemmänkin. Oli kolareita matkalla. Pysähdyttiin tankkaamaan auto ja seuraavalla pysäkillä matkustajat. Kotona oltiin kuuden maissa. Vaikka otettiin loppukiri, jäi äänikirja kuulematta loppuun asti. Täytyy ottaa vahinko takaisin jossakin vaiheessa. Loma on loppu, minulla, muut vielä jatkavat tämän viikon. Paluu arkeen ei ahdista. Kertoo siitä, että irtiotto oli onnistunut?

12 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Mullakin oli Oulussa Saimi-täti, sinne mentiin lapsena yöjunalla, nyt taitaa junat kulkea paljon nopeammin

Satu kirjoitti...

En päässyt kesällä Joulupukin maahan, kun se oli suljettu, mutta enpä tainnut mitään siinä menettää. Kuva joulupukin kanssa 40 euroa! Mitä törkeää riistoa! Hyi sentään.

Oulu on kiva kaupunki, kävin siellä muistaakseni pari vuotta sitten. Kesällä se on tosiaan kaunis, ja hieno uimarantakin siellä on (en nyt muista sen nimeä).

Hyvä, että paluu arkeen on sujunut jouhevasti!

Hurmioitunut kirjoitti...

Loma kuulostaa onnistuneelta. Tuo on kyllä auton omistamisen parhaita puolia: poiketa matkalla jossain jos siltä tuntuu, on aikaa ja kiinnostava kohde. Vielä en koe auton hankkimista ajankohtaisena vaikka myönnän että se helpottaisi elämää. Kustannukset tulisivat tosin liian suuriksi käyttömäärään nähden, kun julkisilla selviää toistaiseksi edullisesti.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Allu: Minut vietiin Kouvolan asemalle ja pistettiin menemään Ouluun. Saimi-täti tuli junasta aina hakemaan. Ihan päiväsaikaan siellä matkustin itsekseni. Ja kerran äidin kanssa tehtiin se matka ja sairastuin junamatkan aikana vesirokkoon. Useimmiten ajettiin koko perhe autolla, mutta joskus halusin mennä etukäteen ja siksi tein tuon junamatkan.

Satu: Olisi luullut, että joulupukista saisi jonkun oikeasti hienon kohteen ilman typerää ylirahastusta? Oulussa on Nallikarin ranta ja melko lähellä myös Hailuoto. Nyt ei käyty kummassakaan, kun ei ne talvella anna parastaan.

Henna: Onhan siinä autossa puolensa. Tämän kokoisen perheen matkustaminen olisi julkisilla hieman haasteellista. Ainakin noissa hiihtokeskuksissa, kun ei raaskita asua ihan niissä rinteen vieruksissa. Joskus olisi kiva vuokrata asuntoauto ja tehdä kunnon Lappi-kierros ja käydä siellä Jäämerellä asti.

SaaraBee kirjoitti...

Tuo turistien rahastaminen ihmetyttää minuakin. Pieni matkamuistokin maksaa maltaita. Kuva pukin kanssa 40.00!!!!!!
Onneksi ainakin joulun aikaan suurimman osan aikaa viettävät ihan muualla. Käyvät poroajeluilla jne. Täältä päivämatka Lappiin maksoi hulluinavuosina 700 euroa per person... Emme menneet!

Anonyymi kirjoitti...

Oulu on kiva ja kaunis paikka kesällä, kauppahalli ja sen ympäristö etenkin.
Kiva on teillä matka ollut ja häät kaikenkukkuraksi.
Me olimme eilen huutamassa Iivo voittoon Lahdessa; huikea tunnelma, ihmisiä valtavasti ja ennen kaikkea saavutus vertaansa vailla.
Mukavaa hiihtoloman jatkoa!!
-Ulla

Carola Lehtonen kirjoitti...

Onkohan nyt käynyt joulupukin pajakylässä, niin että kun oli muutamia huonompia vuosia turistimäärien suhteen, niin ahneus on nostanut hinnat kattoon, sääli!
Oulu on näkemättä ja kokematta, mutta varmasti näkemisen arvoinen.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

SaaraBee: Itse olen valmis maksamaan lomalla asioista, jos tunnen saavani jotakin vastineeksi. Mutta tuolla tuli kyllä vain hyväksikäytön maku. Kaikkeen olisi voinut panostaa enemmän. Ja asioista pyytää kohtuullisen maksun.

Ulla: Vai pääsitte kannustamaan ihan paikan päälle. Mukavaa. Vuosiin ei ole tullut talviurheilua liiemmin seurattua, mutta nyt oli pakko vähän Iivoa käydä googlaamassa.

Carola: Ehkä sitten niin. En ole koskaan paikassa aiemmin käynyt, joten vaikea sanoa, että onko siellä aiemmin ollut jotakin muuta kuin pelkkää kauppaa kaupan perään. Jotenkin olisin kyllä toivonut jotakin sellaista joulun taikaa, elämyksiä ja tunnelmia.

MatkaMartta kirjoitti...

Mä oon pahoillaan, että mun lapsuuden ja nuoruuden Rovaniemi ei nyt vakuuttanut. 40 e on kyllä ihan järjetön hinta, ei ne ennen sentään ihan tuollaista pyytäneet. Marimekon, Iittalan, Hackmannin ja Arabian tehtaanmyymälöstä on aina perinteisesti jotain kakkosluokan tuotteita haettu, niitä olisin voinut suositella, jos olisin tajunnut. Oulu on kyllä kesäkaupunkina huikeampi myös. Mutta tällä kertaa tällaiset kokemukset teillä.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

MatkaMartta: Yritettiin tällä reissulla vältellä kaikkia kauppoja, kun rahaa meni muutenkin. Olisi oltu enemmän elämysten perään, mutta niitä oli nyt hiukan niukasti tarjolla sille, joka ei halunnut raotella kukkaroaan. Ymmärrän kyllä, että Pajakylä on yritys, jonka tarvitsee tuoda rahaa, mutta väitän, että ilmaiset elämykset toisi näyttävyyttä ja tekisi paikalle enemmän ilmettä. Ja saisi asiakkaalle hyvän mielen. Ja valokuva on valokuva, siitä 40 euroa on kyllä aikamoinen hinta.

Matkatar kirjoitti...

Joo kyllä saisi vähän muuttaa tuota joulupukkipaja-aluetta, mekin kävimme siellä jokunen vuosi sitten. Turistit kyllä tuntuivat olevan innoissaan, ehkä he ovat tottuneet että kaikki maksaa joka paikassa -etenkin Suomessa.
Hyvä idea laittaa äänikirja soimaan pitkän matkan ajaksi!

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Matkatar: Onhan sinne nyt rakenteilla joku huvipuisto-hässäkkä, mutta olen muutoksesta ja sen tarpeesta kanssasi samaa mieltä. Maksuja tarvitaan, mutta viisasta olisi antaa elämyksiä ilmaiseksi siinä sivussa. Luulen, että jos olisi hyvät fiilikset, sitä myös avaisi helpommin kukkaroa?