perjantai 23. lokakuuta 2015

JAETTU HURMIO -KIITOS!

Keskiviikkoaamuna pidettiin vielä työkaverien kanssa meillä palaveria. Sitten sain luvalla pistää työpuhelimen kiinni ja almanakan kassin pohjalle. Hyvästeltiin jälkikasvu ja hurautettiin siipan kanssa Helsinkiin. Oli jaetun hurmion aika. Tämä ystävällinen sielu lähetti meille kaksi vapaalippua Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Olin jossakin kommentissani sinne kaipaillut ja nyt oli laivan lähtöä odotellessa oiva mahdollisuus tämä kohde kiertää ja kaipuu sammuttaa. Kiitos sinulle, Hurmioitunut! 


"Kuninkaanlinnan" edustalta Palmusaliin, joka oli lempitilani. Johtui tuosta portaikosta, korkealle nousevasta lasikatosta, valosta ja veden solinasta.
Kosteus oli omaa luokkaansa ja linssi jatkuvasti huurussa.Kaisaniemen kavitieteellinen puutarha kasvihuoneineen on sijainnut jo vuodesta 
1829 Helsingin keskustassa. Puutarhan ulko-osio oli meidän vierailumme aikana remontissa, joten jouduimme hetken etsimään tietämme kasvihuoneille työmaa-alueiden lävitse. Ulko-osioon on ilmainen sisäänpääsy ja voin vain kuvitella, että kuinka hieno siitä valmistuttuaan tuleekaan. Tuo yläkuvan rakennus on aikanaan kuninkaanlinnaksi kaavailtu rakennus, jossa sijaitsee kuninkaan sijasta kasvimuseo. Ymmärtääkseni se ei ole yleisölle avoin? Meidän kohteemme oli kasvimuseon vieressä olevat kymmenen kasvihuonetta. 


Kasvihuoneissa on monenlaista eri kasvia ja kuljetaan erilaisten ilmastojen lävitse. On tarjolla mm. Välimeri, Afrikan savannit, sademetsät ja Etelä-Afrikka. Kasvihuoneiden vetonaula löytyy lummehuoneesta. Siellä kasvaa toisen maailmansodan pommituksista lähes ainoana kasvina selvinnyt Parananjättilumme. Lehti voi parhaimmillaan kasvaa halkaisijaltaan yli kaksimetriseksi ja se kestää ihmisen painon. Tätä emme kyllä uskaltaneet kokeilla, kun lumme sijaitsi keskellä allasta ja sen lähelle päästäkseen olisi pitänyt uida tai kahlata:).


Ei tämä...….vaan tämä.


Kaunis oli myös kasvihuoneiden vieressä aukeava merimaisema. Taas itselleni ihan uusi puoli Helsinkiä. Tuon sillan yli on epäilemättä tullut ajettua moneen kertaan, mutta sen enempiä miettimättä koko asiaa.  Nyt ehdin miettiä sen verran, että ei varmaankaan ole hassumpaa asua vaikkapa tuossa tornitalossa?
Kasvihuoneilta jatkoimme matkaamme satamaan ja otimme suunnan kohti Tukholmaa. Oli synkkä ja myrskyinen yö, tai kaksikin sellaista, mutta siitä sitten ensi kerralla. Nyt on aika pistää silmät kiinni ja ottaa vähän myrskyissä  kerättyä univelkaa takaisin. 

ps. Kasvihuone olisi ihana! Miehen onneksi meidän pihalla ei ole sellaiselle tilaa, joten tästä ihastelusta ei tarvitse eikä voikaan seurata mitään konkreettista.

8 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Upeaa Helsinkia!

Mutta kyllahan joka pihalle ainakin PIENI kasvihuone mahtuu, eiko?

Petra kirjoitti...

Helsinki on kaunis syksyllakin. Tuonne kasvitieteelliseen oli tarkoitus menna kesalomalla silla en ole siella koskaan kaynyt, ei ehditty talla kertaa koko Helsinkiin joten se jai nyt sitten seuraavaan kertaan. Kylla on kaunis paikka.

Jael kirjoitti...

Ihanaa Tukholman matkaa.Kasvitieteellinen puutarha on kyllä niin ihana,sen puistoalueelle on pakko päästä joka kesä. Kaunis on Helsinki syksyisessä asussaan.

Hurmioitunut kirjoitti...

Olipa ihanaa ilahduttaa teitä lipuilla! Ja olet saanut kyllä todella kauniita kuvia aikaiseksi siitä linssin huurustumisesta huolimatta. Minäkin rakastuin tuohon korkeaan metalliportaikkoon. Meidän vierailullamme isolehtisia lumpeita ei valitettavasti vielä ollut näkyvissä. Näistäkin kuvista tuli mieleeni, että kun kaamosmasennus ja pimeys haittaa, pitäisi ehdottomasti mennä johonkin kasvitieteelliseen museoon/puutahraan/kauppaan. Tuolta saa energiaa, voimaa ja valoa arkeen. :)

Pepi kirjoitti...

Tuolla ensimmäisellä porraskuvallahan on ihan meditativinen vaikutus kun sitä jää katsomaan ❤️ Upea kuva!

(Ps. Piti poistaa ensimmäinen kommentti, ensin kone väitti että on kaikenlaista erroria, ei voi yhdistää ja virhettä...kirjoitin uusiksi ja sitten tuli julki ihan suttua...tää kone ei tykkää minusta?? )

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Anu: Hmmm. Ihan totta, kyllähän nyt joku pieni….

Petra: Oli se kaunis. Ehkä kesällä ulkoalueen kanssa vielä enemmän käymisen arvoinen kohde?

Jael: Syksy on kaunis Suomessa. Jokainen kaupunki on syysasussaan edukseen.

Hurmioitunut: Totta, ehkä voisi kasvihuoneessa huijata itseään ja käydä kääntämässä kaamosväsymyksen pois päältä. Nyt sattui tämä käynti niin hyvin tuohon reissun yhteyteen, että. Kiitos vielä sinulle.

Pepi: Koneet ne ei aina tajua, että mitä se käyttäjä yrittää sanoa. Mutta johan tuli viestit lopulta perille, kiitos<3.

Carola Lehtonen kirjoitti...

Kasvitieteellinen on minulta kokonaan käymättä, mutta eikös se vähän niin ole että lähellä olevat kohteet jää helposti katsomatta?

Kiva oli saada jonkinlainen käsitys paikasta blogisi välitykselläkin, kiitos

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Kirsi: Niin se on, että lähellä oleva ei usein olekaan niin kiinnostava, mukamas. Kyllä tuo muualla asuminen viritti tämä Suomen mielenkiintoiseksi turistikohteeksi. Tosin valitettavasti niin kalliiksi, että Suomen matkailu on hinnan vuoksi ihan mahotonta monessa suhteessa. Harmillista kyllä.