maanantai 18. syyskuuta 2017

EI ENÄÄ OLLUT

Sinä toisena Helsinki päivänä pelien välissä toteutettiin retki, joka olisi pitänyt toteuttaa jo vuosia aiemmin. Tässä kohtaa sanonta "koskaan ei ole liian myöhäistä" ei näet pitänyt paikkaansa. Ajoimme katsomaan ne Kruunuvuoren hylätyt huvilat, joita ei enää ollut. Paitsi yksi ainoa, viimeinen ajan syömä mohikaani lammen ja meren välissä. 

Koiraansa ulkoiluttava mies kertoi huviloiden palaneen yksi toisensa jälkeen. Sain sen käsityksen, että tulipaloista oli joillekin kovastikin hyötyä. Harmi, että tulimme vasta nyt. Ja toisaalta, alue oli hurmaava luontonsa puolesta edelleenkin. Kaikkein kamalinta olisi ollut löytää tästä joku steriili kerrostaloalue. Jos saa toivoa, niin toivon, että tästä saisi jäädä virkistysalue kerrostalo lähiöiden kainaloon.


Ensin tulimme lammen rantaan. Sitten löytyi polku Villa Hällebo:n pihalle. Tässä talossa asuttiin tuon linkin lähteen mukaan vielä osittain vuonna 2012. Mahtaakohan pitää paikkaansa?  Rannassa oli sauna, jota talkoin pidettiin yllä, kunnes tuhopolttaja iski 7.1.2016. Ei voi kun ihmetellä  niin saunan kuin talon kohdalla sitä täydellistä tuhoamisen tarvetta. Niin vähän aikaa ja näin paljon rappiota ja tuhoa? Roskasta puhumattakaan. Kaikkia huviloiden paikkojakaan en löytänyt. Vain ne joiden entisiin pihoihin veivät polut lammen rannalta. Maisema lammelle ja kallioilta merelle on onneksi olemassa ja luo hyvän kuvan siitä millainen paratiisi täällä on aikanaan sijainnut. 
Alla olevassa on joskus seissyt huvila.
Tässä kallion kainalossa oli aikanaan huvila ja sen pihapiiri.Kalliolle kukkulalle oli ilmestynyt pieni punainen pyörä. Missä sen ajaja mahtoikaan olla?Niille joille Kruunuvuoren historia on vieras, kerrottakoon, että Laajasalon kupeessa olevaan Kruunuvuoreen rakennettiin 1800- ja 1900-luvun taitteessa kaunis huvila-alue. Alueella oli ainakin yhdeksän huvilaa ja muita rakennuksia. Vanhojen kuvien perusteella siellä vietettiin hyvin idyllisiä kesäpäiviä. Ennen toista maailmansotaa alue oli saksalaisomistuksessa ja ja siirtyi sodan jäkeen Neuvostoliitolle. Talojen kunnostus jäi huonolle tolalle ja ne rupesivat rapistumaan. Vuonna 1955 alueen osti vuorineuvos Aarne J. Aarnio, joka aikoi purkaa huvilat ja rakentaa tilalle modernin lähiön. Suunnitelma ei mennyt läpi ja huvilat jäivät rappeutumaan, koska kukaan ei uskaltanut satsata rahaa huviloihin, jotka saatetaan purkaa hetkellä minä hyvänsä. Muutamissa huviloissa vietettiin kesiä vielä jopa 1990-luvulla. Yllä olevan lähteen mukaan tuossa Villa Hällebossa siis vielä 2000-luvulla? Lisää huviloista ja niiden historiasta aion lukea kirjastoon päästyäni Minna Torpan ja Aurora Reinhardin kirjasta "Kruunuvuori- unohdettujen huviloiden tarina".

Mukavaa oli, että Kruunuvuoren vieressä oli vielä vähän uudempia "huviloita" Päätien varressa. Toiselle puolelle rakennettiin parasta-aikaa kerrostaloja.Nyt on sitten kuvat käytetty ja olisi mentävä ottamaan uusia. Huomenna ja ylihuomenna onkin sopivasti vapaapäivät, joten ehkä menenkin jonnekin retkeilemään. Tänään kuitenkin vielä iltavuoroon.

7 kommenttia:

Urbanex Ninja kirjoitti...

Villa Hällebon asukashistoria pitää paikkansa, vaikka tällä hetkellä sitä on vaikea uskoa, kun katsoo huvilan kuntoa. Nyt huviloiden sijainteja löytyy etsimään maastosta, sillä jäljellä olleet huvilat purettiin viime syksynä. Vain kaksi huvilaa jätettiin purkamatta, mutta toinen niistä ehdittiin tuhopolttaa. viimeistäkin uhkaa sama kohtalo. Paikka oli mystinen ja viehättävä ennen purkutuomioita. Huvilat kuhisivat tarinoita menneestä huvila-aikakaudesta.

Paikalla olleita huviloita pääsee tiirailemaan täältä: http://urbanex.ninja/kohde/kruunuvuoren-hylatyt-huvilat/

Allu kirjoitti...

Pitääpä pistään muistiin, jos joskus ehtisi tuonnekin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Urbanex Ninja: Olen seurannut huviloita ja niiden rapistumista netistä. Olisi ollut mukava päästä ne omin silmin katsomaan, mutta kun vitkuttelin niin ohi meni tämä juna. Sen takia ihmettelinkin, että kukaan ei maininnut Villa Hällebon asukkaista yhtään mitään, vaan koko ajan on puhuttu hylätyistä huviloista.

Allu: Maisemat ehtii näkemään, mutta huvilat on mennyttä. Harmi.

Hurmioitunut kirjoitti...

Karua ja jännittävää. Minäkin olen seuraillut huviloiden katoamista netistä, mutta itse en ole paikanpäälle hinkunut, sillä autiotalot ovat minusta vähän ahdistavia.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Hurmioitunut: Minusta ne ovat vain surullisia. Monesti on tehnyt mieli kuvata sellainen hylätyt talot, autiot pihat- sarja.

Jael kirjoitti...

Voihan harmi että vanhat puuvillat on hävitetty, enkä ehtinyt nähdä, Tosin olen kyllä kauan sitten tuolla kulkenut,taisivat olla hieman vähemmän kuluneita silloin.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Jael: Toisaalta - siellähän ne vain rapistuivat. Synti tapahtui jo silloin, kun ne pistettiin siihen jamaan, että ei kannattanut kunnostaa.